Politerno > Україна і світ > Громадські організації під прицілом

Громадські організації під прицілом

  • 29 Березня, 2018
  • 1401 Переглядів
  • 0

Позавчора був рівно рік, як президент України Петро Порошенко підписав зміни до закону “Про протидію корупції”, якими зобов’язав членів антикорупційних громадських організацій подавати е-декларації з 1 квітня 2018 року.

За не подачу їм загрожують штрафи і навіть кримінальна відповідальність. Фактично громадські активісти стануть мішенями для влади, а е-декларування – інструментом для тиску та розправи над ними.

Майже рік президент обіцяв виправити свою помилку, яку ніби то змушений був допустити “через необхідність врахування інтересів військовослужбовців”. У всякому разі це стало офіційною версією президента у відповідь на численну критику та вимоги Заходу.

Єврокомісія, посли G7, Рада Європи, ОЕСР, GREKO, Венеційська комісія у своїх заявах вказали українській владі на дискримінаційність е-декларування для громадських активістів, які не є держслужбовцями і не утримуються за рахунок держбюджету. А також на спрямованість цієї норми на залякування і тиск на громадський сектор, перешкоджання боротьби із корупцією.

У рекомендації Венеціанської комісії та БДІПЛ/ОБСЄ від 16 березня йдеться про те, що суворі вимоги до фінансової звітності та розкриття інформації для організацій громадянського суспільства у поєднанні з суворими санкціями, як це пропонують президентські законопроекти, матимуть вкрай негативний вплив на громадянське суспільство в Україні. А тому вони повинні бути повністю скасовані або значно зменшені до 1 квітня 2018 року – крайнього терміну подання перших декларацій.

Та цього не сталось. Минулого тижня провладні партії, серед яких і найбільша – імені Петра Порошенка, провалили голосування за скасування е-декларування з громадських активістів.

Що маємо натомість? До подачі е-декларації 1 квітня громадськими активістами залишилось усього нічого – два дні, а найближча сесія ВРУ – 3 квітня.

Вчора лідер “Батьківщини” Юлія Тимошенко та депутати від інших опозиційних сил передали спікеру ВРУ заяву з вимогою скликати позачергове пленарне засідання парламенту згідно ст. 19 Регламенту. Ввечері Андрій Парубій скликав нараду голів фракцій. Але, як показала зустріч, політичної волі виправляти помилки у влади немає. Крім “Батьківщини” і “Самопомочі”, ніхто більше не підтримав скликання позачергового засідання ВРУ.

Але чого нам вдалось добитись? Під час зустрічі вирішили, що у вівторок наступного сесійного тижня першим питанням поставлять блок законопроектів щодо скасування е-декларування з громадських активістів, декриміналізації цієї статті, а також інші законопроекти, пов’язані із громадськими активістами.

Про обіцянки Порошенка згадав і Захід. На сайті Єврокомісії з’явилась досить жорстка заява Єврокомісара Йоганнеса Гана. У ній він прямо сказав, що “українська влада не виконала своїх зобов’язань. Відмова скасовувати е-декларації з громадянських активістів суперечить європейським прагненням України, рекомендаціям міжнародних партнерів, у тому числі ЄС (у контексті моніторингу виконання зобов’язань України у процесі лібералізації візового режиму), Венеціанської комісії та ОБСЄ / БДІПЛ, Угоді про Асоціацію.

Він вчергове нагадав владі, що “метою системи декларування майна є запобігання корупції державними посадовими особами шляхом виявлення потенційно необґрунтованого збагачення ними.

Члени громадянського суспільства не є державними чиновниками, і накладання на них декларацій про майно лише спричиняє тягар і тиск на них. А також грає на руку тих, хто хоче знищити зусилля України ефективно боротися з корупцією”.

Читайте по темі: Єврокомісар розкритикував Україну за е-декларування ГО – за 3 дні до дедлайну Порошенко захотів скасувати поправку

У ситуації, коли влада сама створила проблему, прийнявши і підписавши закон, щоб помститися тим активістам, які боряться з корупцією, дуже кумедно виглядають “героїчні” спроби і обіцянки скасувати цей закон.

Заява президента із закликом до ВРУ голосувати за скасування е-декларування із громадських активістів за три дні до вступу в дію закону – виглядає досить цинічно. Це чергова спроба “з’їхати” перед міжнародною спільнотою і звалити всю відповідальність на парламент.

Якби у президента справді було бажання скасувати е-декларування з громадських активістів, то він дав би команду своїй фракції голосувати – і голоси однозначно знайшлися б, як знаходяться завжди, коли треба президенту.

Ще абсурдніше виглядають пости і блоги проплачених ботів, які намагаються перекласти проблему “з хворої голови на здорову”, мовляв, у всіх їхніх бідах винувата опозиція.

Іван Крулько, народний депутат України

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE