Politerno > Україна і світ > Єврокомісар розкритикував Україну за е-декларування ГО – за 3 дні до дедлайну Порошенко захотів скасувати поправку

Єврокомісар розкритикував Україну за е-декларування ГО – за 3 дні до дедлайну Порошенко захотів скасувати поправку

  • 28 Березня, 2018
  • 1496 Переглядів
  • 0

Європейський комісар з питань європейської політики сусідства Йоганнес Ган зробив вкрай жорстку заяву у зв’язку з провалом у виконанні українським керівництвом власних обіцянок.

Текст заяви опублікований на сайті ЄК.

Заява з’явилася через те, що вже 1 квітня спливе термін подання е-декларацій громадськими активістами, що працюють в сфері протидії корупції.

Брюссель неодноразово вимагав від України скасувати це зобов’язання, але нічого не було зроблено: президент Порошенко запропонував проект закону, який був жорстко розкритикований Венеціанською комісією, а Верховна рада не знайшла голосів для скасування скандальних норм.

“Українська влада не виконала своїх зобов’язань”, – заявив у зв’язку з цим єврокомісар.

“Відмова від скасування цієї норми, яка поширює на громадських активістів зобов’язання державних службовців, суперечить європейським прагненням України.

Це також суперечить наполегливим рекомендаціям, наданим Україні міжнародними партнерами, включаючи Венеціанську комісію, ОБСЄ/БДІПЛ та Євросоюз (в тому числі в контексті моніторингу виконання Україною зобов’язань щодо візової лібералізації)”, – додав Ган.

Європейський комісар, у сферу відповідальності якого входить Україна, нагадав, що громадянське суспільство повинно мати змогу контролювати діяльність влади “без зайвих перешкод і втручань”, а також зауважив, що системи е-декларування була створена з метою “запобігання корупції державними посадовими особами”. “Представники громадянського суспільства не є державними чиновниками”, додав він.

“Додаткова і неприйнятне зобов’язання (щодо декларування активістів) грає на руку тим, хто хоче знищити зусилля України щодо ефективної боротьби з корупцією”, – вважає він.

Єврокомісар також нагадав, що дії України суперечать Угоді про асоціацію.

“Відносини ЄС з Україною базуються на спільних цінностях. Обидві сторони погодились, що повага до демократичних принципів, прав людини та основних свобод є основними елементами Угоди про асоціацію”, – заявив Ган.

“За останні роки Україна досягла значного прогресу. Важливо не підірвати досягнутий прогрес. Верховна Рада України повинна повернутися до проблеми та якомога швидше скасувати зобов’язання щодо е-декларування активістів громадянського суспільства, обмеживши ці зобов’язання лише державними посадовцями”, – підсумував Йоганнес Ган.

У свою чергу в прес-службі Адміністрації президента заявили, що президент Петро Порошенко вважає, що Верховна Рада має ухвалити рішення про скасування е-декларування для антикорупціонерів, хоча до закінчення терміну подачі звітів залишилося лише 3 дні, а найближче засідання парламенту стартує через 6.

“Петро Порошенко наполягає, що Верховна Рада і всі її фракції без виключення, нарешті, повинні почути аргументацію громадянського суспільства, наших партнерів, глави держави й ухвалити відповідальне рішення про скасування електронного декларування”, – заявили в АП.

Там нагадали, що відповідний законопроект Порошенко подав влітку 2017 року, і він готовий оперативно підписати цей документ.

“Глава держави ще раз підкреслює, що впровадження електронного декларування для активістів, схвалене в минулому році, було помилкою. Воно не безповоротне, його можна виправити і слід це зробити”, – додали в прес-службі.

Як відомо, термін подачі декларацій членами громадських організацій, які борються з корупцією, закінчується 1 квітня, а найближче засідання Верховної Ради стартує тільки 3 квітня.

Одже з початку наступного місяця громадських активістів, які не подали декларації про доходи, можна буде притягати до кримінальної відповідальності.

28 березня лідери фракцій мають зібратися на позачерговій нараді у спікера Андрія Парубія, щоб розглянути законопроект про скасування е-декларуваннядля громадських активістів.

27 березня 2017 року президент Петро Порошенко підписав зміни до закону “Про протидію корупції”, згідно з якими члени антикорупційних громадських організацій зобов’язані подавати електронні декларації.

Євросоюз розкритикував українські поправки до закону про електронне декларування, які передбачають подання декларацій громадськими активістами.

Порошенко згодом просив депутатів скасувати вимогу про зобов’язання громадських активістів подавати електронні декларації.

Як повідомлялось, Фракція “Батьківщина” 20 березня висунула вимогу до парламенту цього тижня розглянути та ухвалити в цілому законопроект, який ініціювала Юлія Тимошенко і який підписали представники різних фракцій, щодо скасування е-декларування громадських активістів (№6271).

22 березня 2018 року Верховна Рада провалила голосування щодо відтермінування е-декларування для членів громадських організацій.

У НАЗК пояснили, що подавати електронну декларацію мають учасники антикорупційних заходів, які отримали певне майно чи кошти в рамках реалізації програм у сфері запобігання корупції.

Також стало відомо, що депутати блоку БПП одержали від АП “темники” з інструктажем, про те як тлумачити одіозні зміни до Е-декларування.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE