Politerno > Україна і світ > Набирає обертів скандал з антисимітськими висловлюваннями консула України в Гамбурзі

Набирає обертів скандал з антисимітськими висловлюваннями консула України в Гамбурзі

  • 14 Травня, 2018
  • 2024 Переглядів
  • 0

Набирає обертів скандал навколо консула України в Гамбурзі, 62-річного Василя Марушінця. МЗС почало розслідування після широкого розголосу його антисимітських і ксенофобських постів про “ж@дів”.

У 2013-2015 роках на сторінці Марушінця в “Фейсбуці” можна знайти записи, “Ж@ди оголосили війну Німеччині в 1934 році”, “Боже, покарай ж@дів”, “Бабин Яр. Не ж@дів в 1941 році, а українців 1918-1941 тут убили”, “Ж@ди – говно”, “Проходиш повз сіонаніста – дай йому в морду з розмаху багнетом і прикладом!”. А ще він просить Бога “дати по шапці ляхам, циганам, мадярам”, щоб “не нявчали за період 1919-1938”.

Скріни зі сторінки Марушінця, зроблені блогером Анатолієм Шарієм.

Марушінець робив перепис матеріалів, в яких виправдовується Голокост і події в Бабиному Яру і закликав відвоювати території у Польщі та Угорщині. Він також писав, що “бути фашистом почесно”.

У консула є дві сторінки в Фейсбуці – особиста і публічна. Скандальні публікації в них закриті для перегляду, пости бачать тільки його друзі. Марушінець раніше скаржився, що адміністрація Фейсбуку блокувала його сторінку (зазвичай це робиться після скарг користувачів і за неналежний контент).

На, м’яко кажучи, не дипломатичні пости консула першим звернув увагу відомий блогер Анатолій Шарій.

У МЗС України заявили, що зараз вивчають соцмережі Марушінця і проводять внутрішнє розслідування.

“На цей час консула відсторонили від роботи”, – заявила Мар’яна Беца, спікер МЗС.

У генконсульстві України в Гамбурзі скандал не коментують. Зате сторінку диппредставництва в “Фейсбуці” атакували гнівними постами: “Це ганьба !!!”, “Генконсул антисеміт і відкритий прихильник нацизму”, “Свиня фашістська. Треба його в концентраційній табір, як колись евреїв висилали, якщо він такий фанат Гітлера и фашизму!!!”.

Глава МЗС Павло Клімкін відреагував на резонанс навколо гамбурзького консула постом в “Твіттері”: “Антисемітам і тим, хто розпалює міжнаціональну ворожнечу, не може бути місця ні в цивілізованому суспільстві, ні в МЗС. Держсекретар МЗС України починає дисциплінарне провадження. У всіх деталях грунтовно розберемося”, – написав Клімкін в Twitter.

Як з’ясувалось, Марушінець – ветеран національного руху, родом із Закарпаття, із села Великі Раковці під Іршавою, в 50 км від Румунії і Угорщини. Закінчив в Ужгородському університеті романо-германську філологію і 15 років, з 1979 по 1994 роки, викладав німецьку мову в сільській школі, а потім пішов в політику.

Скандал помітило і американське видання The New York Times, яке процитувало повідомлення МЗС України про відкликання консула, після того як він опублікував антисемітський контент в соціальних мережах.

Міністерство закордонних справ Німеччини також прокоментувало ситуацію: “Ми із занепокоєнням спостерігаємо на антисемітські заяви українського консула, і такі заяви абсолютно неприйнятні, і ми чітко передали це українській стороні”, – йдеться в заяві представника міністерства закордонних справ.

У виданні зазначають, що епізод потенційно неприємний для української влади, які прагнуть протистояти звинуваченням Кремля і російських видань, що в Україні переважають крайні праві і екстремістські націоналістичні настрої.

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE