Politerno > Україна і світ > На корпусі літака Качинського знайшли сліди вибухівки – новий звіт щодо Смоленської катастрофи

На корпусі літака Качинського знайшли сліди вибухівки – новий звіт щодо Смоленської катастрофи

  • 5 Червня, 2018
  • 1318 Переглядів
  • 0

На елементах корпусу польського літака Ту-154М, який розбився під Смоленськом у 2010 році, а також на тілі принаймні однієї жертви катастрофи виявлено сліди вибухівки.

Про це йдеться в заяві польської підкомісії Міністерства оборони з розслідування Смоленської катастрофи, повідомляє RMF24.pl.

Підкомісія оголосила про завершення огляду і аналізу доказів, що є в розпорядженні Комітету з місця катастрофи літака екс-президента Лєха Качинського.

“Згідно з отриманими доказами, на багатьох фрагментах літака, а також на тілі принаймні однієї жертви, які досліджувалися спеціальними пристроями, зокрема і хроматографічним методом, виявлено наявність вибухових матеріалів”, – йдеться у заяві.

Підкомісія також прийшла до висновку, що немає ніякої інформації або доказів, які б свідчили про наявність вибухових речовин у ґрунті на місці падіння літака.

Нагадаємо, у середині квітня підкомітет опублікував технічний звіт щодо Смоленської катастрофи, в якому йдеться про те, що літак Ту-154М був зруйнований під час вибуху, а вибухи відбулися над землею.

Раніше, у лютому, до такого висновку дійшли вчені з Національного інституту авіаційних досліджень США. Вони заявили, що перед падінням польського президентського літака під Смоленськом на його борту стався вибух.

До такого ж висновку прийшла і урядова підкомісія з розслідування обставин Смоленської катастрофи. Там переконані, що джерел вибухів було декілька.

Також стало відомо, що у розсекреченому документі МЗС Польщі, підготовленому Східним департаментом відомства 12 квітня 2010 року, зазначається, що візит тодішнього прем’єр-міністра РП Дональда Туска 7 квітня до Смоленська і катастрофа президентського літака 10 квітня створили “простір доброзичливості” у польсько-російських відносинах.

Як повідомлялось, прокуратура Польщі сформулювала нові звинувачення на адресу російських диспетчерів і третьої особи на вежі контролю за польотами у справі розслідування Смоленської катастрофи.

У квітні минулого року міністр оборони Польщі Антоні Мацеревич повідомив, останні розслідування показали, що дії контролерів із вишки “Смоленськ-Північний” привели до ситуації, яка наблизила катастрофу літака президента Польщі Леха Качинського в 2010 році.

Згодом голова підкомісії з розслідування Смоленської катастрофи Вацлав Берчинський заявив, що літак екс-президент Польщі Леха Качинського 10 квітня 2010 року поблизу аеродрому у Смоленську почав розпадатися задовго до злітно-посадкової смуги.

Нагадаємо, 10 квітня 2010 року, неподалік від військового аеродрому під Смоленськом в РФ, розбився літак Ту-154М із президентом Польщі Лехом Качиньським та представниками політичної, військової та культурної еліти Польщі. Загинули всі 96 осіб, що знаходилися на борту.

Згідно з висновками Міждержавного авіаційного комітету, причиною катастрофи стали неправильні дії екіпажу. Але в 2015 році нова влада Польщі повернулася до цієї теми. А на початку березня 2016 року було відновлено розслідування за фактом аварії літака.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE