Politerno > Україна і світ > Лише Путін і Порошенко уникають згадок про Будапештський меморандум, – Андрій Сенченко

Лише Путін і Порошенко уникають згадок про Будапештський меморандум, – Андрій Сенченко

  • 28 Вересня, 2018
  • 1780 Переглядів
  • 0

Президент Порошенко продовжує замовчувати тему гарантій, які дає Україні Будапештський меморандум. І його промова на засіданні Генеральної асамблеї ООН вкотре це підтвердила.

Таке переконання висловив у своєму блозі на сайті «Обозреватель» член Політради партії «Батьківщина», лідер правозахисного руху «Сила права» Андрій Сенченко.

«Незважаючи на пізню годину, я чекав цього виступу та сподівався, що хоча б в останній рік свого президентства Петро Порошенко поставить питання щодо виконання Будапештських гарантій ребром. Дива не трапилося. Президент України говорив про що завгодно, тільки не про те, що може стати відправною точкою для відновлення повноцінного миру та повернення всіх наших територій», – розчаровано констатував  лідер «Сили права».

За словами Андрія Сенченка, навіть президент Польщі у своїй доповіді в Нью-Йорку наголосив на важливості дотримання міжнародним товариством взятих на себе зобов’язань і згадав документ, згідно з яким Росія, США і Великобританія гарантували Україні територіальну цілісність за відмову від третього за потужністю ядерного арсеналу на планеті. Натомість український лідер вкотре проігнорував угоду, що мала б стати основною для припинення війни на Донбасі та повернення Криму,  обурюється правозахисник.

«Аналізуючи  висловлювання лідерів, дипломатів і політиків багатьох країн на різних міжнародних заходах, я дійшов висновку: про цю тему вперто мовчать лише двоє – Путін і Порошенко», – зазначив він.

Нагадаємо, Будапештський меморандум – це  міжнародна угода, укладена 5 грудня 1994 року між Україною, США, Росією та Великою Британією про неядерний статус України. Угода містить пункти, що надають гарантії суверенітету та безпеки Україні. На необхідності повернутися до виконання Будапештського меморандуму наголошує Юлія Тимошенко.

Як повідомлялось, президент Польщі Анджей Дуда, виступаючи в середу на Раді безпеки ООН, заявив, що організація допустила порушення Будапештського меморандуму, згідно з яким Росія, США і Британія гарантували Україні територіальну цілісність після приєднання Києва до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE