Politerno > Україна і світ > З’явився текст підписаного Варфоломієм томосу

З’явився текст підписаного Варфоломієм томосу

  • 5 Січня, 2019
  • 1488 Переглядів
  • 0

Вселенський патріархат проголосив, що уся Православна Церква, що знаходиться в межах незалежної України, віднині канонічно автокефальна, незалежна та самоврядована.

Про це йдеться у тексті томосу, переклад якого надали УП в Адміністрації президента.

Згідно з документом, справи Церкви в Україні управлятимуться “вільно й у Святому Дусі, та безперешкодно, без будь-якого іншого зовнішнього впливу”.

Що стосується внутрішнього церковного управління, то закріплено, що він “розглядається, судиться та визначається виключно” предстоятелем ПЦУ і Священним Синодом.

Вселенський патріархат закликає всі світові православні церкви визнавати згадувати українську церкву під іменем “Святіша Церква України”.

Також вказано, що Автокефальна Церква України визнає головою Святіший Апостольський і Патріарший Вселенський Престол.

Згідно з томосом, Митрополит Київський і Всієї України, як і Архієреї Найсвятішої Церкви України, обираються відповідно до належних положень божественних і священних Канонів і згідно з відповідними положеннями Статуту церкви, які мають в усьому обов’язково відповідати положенням томосу.

Святіший Синод Православної Церкви України “щороку скликається з архієреїв, запрошуваних почергово за їхнім старшинством, з числа тих, що мають єпархії в географічних межах України”.

Також вказується, що ПЦУ через свого Першого чи канонічного місцеблюстителя Київського Престолу, зобов’язана брати участь у міжправославних нарадах, які збираються час від часу.

Зазначається також, що Православна Церква України “не може ставити єпископів чи засновувати парафії за межами держави”, а вже існуючі відтепер підкоряються Вселенському Престолу.

“Для вирішення значних питань церковного, догматичного та канонічного характеру слід Блаженнішому митрополиту Київському і всієї України, від імені Священного Синоду своєї Церкви звертатися до нашого Святішого Патріаршого і Вселенського Престолу, прагнучи від нього авторитетної думки та твердого взаєморозуміння, причому права Вселенського Престолу на Екзархат в Україні та священні ставропігії зберігаються неприменшеними”, – йдеться також у тексті.

Там також зазначається, що томос “вручений в точнiй і ідентичнiй копії” предстоятелю ПЦУ митрополиту Епіфанію та президенту України Петру Порошенку “для вічного доказу та постійного представлення”.

Як повідомлялось, 5 січня у Стамбулі відбулося підписання томоса про автокефалію Православної Церкви в Україні.

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE