Politerno > Україна і світ > Суд зняв арешт з 108 ділянок землі зі справи про “кооперативні схеми” в харківському Лісопарку

Суд зняв арешт з 108 ділянок землі зі справи про “кооперативні схеми” в харківському Лісопарку

  • 30 Січня, 2019
  • 1531 Переглядів
  • 0

Печерський райсуд Києва зняв арешт з 49 га, незаконно оформлених на мера Харкова Геннадія Кернеса в 2014 році.

Про це на своїй сторінці в Фейсбуці написав юрист Харківського антикорупційного центру Володимир Рісенко.

Юрист приводить посилання на матеріали судових розглядів, де вказано, що 17 січня 2019 року Печерський районний суд Києва зняв арешт з спірних ділянок, оскільки слідчий Генпрокуратури не прийшов на засідання суду. Суддя Світлана Смик задовольнила клопотання захисту і зняла арешт з усіх ділянок, рішення судді оскарженню вже не підлягає.

Ділянки розташовані в районі Бєлгородського шосе біля дитячого оздоровчого табору “Лісова казка”. Номінальна вартість однієї з ділянок, площею близько 12 гектарів, становить 57,2 мільйона гривень, пише місцеве видання “Харків Тудей”.

З клопотанням про скасування арешту до суду звернувся В’ячеслав Григоренко, який володів цими ділянками в 2013-2014 роках. За інформацією Харківського антикорупційного центру, Григоренко також заснував обслуговуючий кооператив “Тихі вулиці” разом з Олександрою Рудь, яка до недавнього часу була співвласницею компанії з управління активів “Ореолу”. Інвестиційними сертифікатами цієї компанії володіють Михайло і Дмитро Добкіни.

Читайте також: Зворушливе єднання Майдану і антиМайдану. У Харкові роздають газети з Порошенком і Кернесом на першій шпальті

Звернення до суду В’ячеслав Григоренко обґрунтував тим, що він не має ніякого стосунку до розслідування Генпрокуратури, не знайомий ні з одним з фігурантів справи і йому не було оголошено про підозру. У повідомленні також зазначається, що слідчий, за клопотанням якого було накладено арешт на земельні ділянки, на судове засідання 17 січня не з’явився.

У справі про “кооперативні схеми” фігурують понад 90 обслуговуючих кооперативів, яким незаконно надавали земельні ділянки загальною площею понад 650 га і вартістю понад 4,05 млрд гривень протягом 2008-2014 років. Розгляд почався в 2016 році, коли Генпрокуратура почала розслідування за фактом незаконної передачі землі в приватну власність без розгляду профільною комісією міськради Харкова. Згідно з версією прокуратури, мер Харкова, а також секретар міськради, його заступник, керівник департаменту архітектури та містобудування додавали рішення в прийняті протоколи засідань і таким чином незаконно переоформили 108 земельних ділянок загальною площею близько 49 га.

Розгляд почався в 2016 році, коли Генпрокуратура почала розслідування за фактом незаконної передачі землі в приватну власність без розгляду профільною комісією міськради Харкова. Згідно з версією прокуратури, мер Харкова, а також секретар міськради, його заступник, керівник департаменту архітектури та містобудування додавали рішення в прийняті протоколів засідань і таким чином незаконно переоформили 108 земельних ділянок загальною площею близько 49 га.

Читайте також: Порошенко і Кернес привітали харків’ян зі святами листівками з Леніним

“У лютому 14-го в Харкові терміново переоформляли 49 гектарів безкоштовно отриманої землі в самому центрі Лісопарку. Поруч з будинком Добкіна, побудованому на такій же землі. Скромні 49 га зі скромною оцінкою в мільйонів 15 доларів. Переоформляли настільки швидко і грубо, що довелося винайти машину часу. Всі ділянки оформили на нового власника 14-го лютого. На підставі документів, які видані через чотири дні – 18-го лютого. Ні, ви не помилилися. Реєстратори, в поті чола, зареєстрували 108 ділянок на чотири дні раніше, ніж на них з’явився пакет документів”, – написав Рисенко.

У вересні 2016 року Генпрокуратура провела в Харкові 120 обшуків “за кооперативною схемою”, а 16 січня 2017 на ці ділянки було накладено арешт, слідство навіть направило в суд обвинувальний акт щодо учасників злочинної групи.

На цей момент арешт з земельних ділянок знято, чи закрито кримінальну справу стосовно учасників групи, не повідомляється.

Читайте також: Кернес розповів, що його пов’язує з Грановським

Рисенко пов’язує зняття арешту з тим, що Кернес активно включився у виборчу кампанію на виборах президента України і підтримує Петра Порошенка. “Кернес так само раптово заявляє про свою підтримку Порошенка на майбутніх виборах. І не тільки заявляє, а й невтомно працює в поті чола – запрошує до Харкова Грановського, який посилено починає засівати новий округ, з’являється передвиборча газета з гордими фото мера і Президента, передвиборні листівки «однодумців», і, за дивними чутками, саме мер нібито формує виборчий штаб Президента”, написав Рисенко.

Нагадаємо, 10 серпня 2018 року суд закрив справу проти Кернеса в зв’язку з відмовою прокуратури брати участь в дебатах. Суддя Андрій Антонов повідомив, що прокурори не з’явилися на жодне з семи призначених засідань. Генпрокуратура оскаржила це рішення і відкрила справу проти судді Антонова, який подав у відставку і пояснив своє звільнення тиском на нього.

Рада суддів ухвалила резолюцію про неприпустимість притягнення судді, який закрив справу щодо харківського міського голови Геннадія Кернеса, до кримінальної відповідальності за ухвалення судового рішення.

Читайте також: Кернес відмовився від участі у виборах і підтримає Порошенка

Згодом стало відомо, що Генеральна прокуратура не буде притягати до відповідальності прокурорів, які не з’явилися до суду на дебати у справі проти міського голови Харкова Геннадія Кернеса

20 вересня суд зняв з розгляду апеляцію на закриття справи Кернеса, а захист подав клопотання про направлення провадження до іншого апеляційного суду.

24 вересня, Верховний суд відмовив у задоволенні клопотання про перенесення розгляду апеляції на рішення Київського райсуду Полтавської області у справі щодо мера Харкова Геннадія Кернеса і його охоронців з Апеляційного суду Полтавської області в інший суд.

Кернес і два його охоронці звинувачуються в скоєнні злочинів, передбачених ч.ч. 2, 3 ст. 27, ч. 2 ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч.ч. 2, 3 ст. 27, ч. 2 ст. 127 (катування), ч.ч. 2, 3 ст. 27, ч. 1 ст. 129 (погроза вбивством) Кримінального кодексу. Вони, за версією слідства, викрали і побили двох євромайданівців. При цьому Кернес особисто бив активістів, як заявляв міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Читайте також: Порошенко домовився з Кернесом, Трухановим і Філатовим про масовий підкуп – Саакашвілі (Відео)

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE