Politerno > Україна і світ > Суддя Вовк стверджує, що Раду можуть розпустити до 14 червня

Суддя Вовк стверджує, що Раду можуть розпустити до 14 червня

  • 24 Квітня, 2019
  • 1717 Переглядів
  • Comments Off

Президент має повноваження розпустити Верховну Раду до 14 червня 2019 року.

Про це 24 квітня на своїй сторінці у Facebook написав голова Окружного адміністративного суду Києва Павло Вовк.

“На мою думку, президент України має повноваження розпустити Верховну Раду в строк до 14 червня 2019 року”, – заявив Вовк.

Глава ОАСК зазначив, що для визначення кінцевої дати “проаналізував чинне законодавство, провів елементарні математичні підрахунки”.

Вовк, опираючись на ч. 2 ст. 90 Конституції, пише, що президент має право достроково припинити повноваження Верховної Ради, якщо:

  • протягом 1 місяця у ВР не сформовано коаліцію депутатських фракцій.
  • протягом 60 днів після відставки КМУ не сформовано персональний склад уряду
  • протягом 30 днів однієї чергової сесії пленарні засідання не можуть розпочатися.

Він стверджує, що для визначення кінцевої дати розпуску парламенту, потрібно встановити дату закінчення повноважень ВР, а за конституцією це п’ять років.

Вовк посилається на Конституцію і зазначає, що повноваження парламенту припиняються у день відкриття першого засідання ВРУ нового скликання.

Голова суду повідомляє, що ВРУ збирається на першу сесію не пізніше ніж на 30 день після офіційного оголошення результатів виборів до парламенту, а офіційне оприлюднення результатів виборів має відбутись впродовж 20 днів з дня голосування.

“Беручи до уваги призначення чергових виборів до ВРУ на 27 жовтня 2019 року, повноваження діючої ВРУ можуть тривати і до 16 грудня 2019 року (27 жовтня 2019 року + 20 днів на офіційне оприлюднення результатів виборів + 30 днів на відкриття першої сесії новообраної Ради)”, – пояснив він.

Таким чином, Вовк доходить до висновку, що повноваження парламенту триватимуть ще 50 днів після дня виборів, що надає президенту право розпустити ВРУ до 16 червня 2019 року.

За його словами, проаналізувавши попередні проміжки часу, між виборами і першим засіданням новообраної ВРУ в середньому минає 48 днів.

Глава суду вважає, що це дає право президенту розпустити Раду до 14 червня 2019 року.

Нагадаємо, раніше переможець другого туру виборів президента Володимир Зеленський заявляв, що в разі перемоги планує подати закон про імпічмент, а про розпуск Верховної Ради буде думати.

23 квітня спікер Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що наразі немає підстав для розпуску парламенту, а після 27 травня їх і не зможе виникнути.

24 квітня глава фракції “Народний фронт” Максим Бурбак від імені провладних фракцій НФ і БПП заявив, що роведення дострокових виборів до Верховної Ради є незаконним.

Раніше Голова Окружного адмінсуду Києва Павло Вовк, який денаціоналізував Приватбанк, заявив, що президент Петро Порошенко не мав права доручати силовикам перевірку суддів цієї установи.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE