Politerno > Україна і світ > Парубій каже, що підстав для розпуску Ради немає, а закон про імпічмент можуть розглянути в четвер

Парубій каже, що підстав для розпуску Ради немає, а закон про імпічмент можуть розглянути в четвер

  • 22 Квітня, 2019
  • 2263 Переглядів
  • Comments Off

Наразі немає законних підстав для розпуску парламенту, а закон про імпічмент президента можуть почати розглядати 25 квітня.

Про це спікер Верховної Ради Андрій Парубій сказав на брифінгу 22 квітня.

“Питання розпуску не є забаганкою будь-якого президента, а розпуск може відбутися виключно на тих умовах, які зазначені в Конституції і законах”, – сказав Парубій.

Він нагадав, що таких передумов є три: коли упродовж 30 днів не створена нова коаліція, коли упродовж 30 днів Рада не може розпочати свою роботу через відсутність більшості і коли упродовж 2 місяців парламент не може обрати новий склад уряду.

“Жодної з цих передумов на сьогодні немає. І кожна з тих умов передбачає певний термін від 30 до 60 днів. І є ще одна позиція – розпуск ВР неможливий за 6 місяців до завершення цієї каденції”, – сказав спікер ВР.

Він відзначив, що юристи сперечаються, чи йдеться про день виборів 27 жовтня, чи про день складання присяги – 27 листопада.

“Але у будь-якому випадку з 27 травня взагалі будь-які передумови не будуть мати будь-якого сенсу”, – сказав Парубій.

За його словами, розмови про розпуск Ради – не більше ніж політична дискусія.

“Жодних ні юридичних, ні політичних підстав для цього немає. Тим більше у нас є важливий порядок денний. Верховна Рада буде працювати до жовтня цього року”, – підсумував спікер парламенту.

Відповідаючи на запитання журналістів щодо розгляду закону про імпічмент, Андрій Парубій зазначив наступне:

“Якщо законопроект про (імпічмент – ред.) президента, який вони (опозиційні сили – ред.) презентують, буде підтриманий комітетом у середу, то вже в четвер ми можемо пропонувати включити  його в порядок денний сесії для прийняття рішення”, – сказав Парубій.

Він додав, що наразі у Раді зареєстровано близько 5 законів про імпічмент, але йому подобається “системний підхід” заступника Оксани Сироїд, яка пропонує “закон про президента в цілому, де хоче скоригувати всі неточності, які є у взаємовідносинах між гілками влади, і де імпічмент є одним з розділів того закону”.

“І фактично ми можемо розпочати роботу над цим законом уже в цей четвер”, – підсумував Парубій. 

Читайте також: “Хіба що Захід буде проти”. Чи розпустить новий президент Раду достроково

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE