Politerno > Україна і світ > ДБР взялося за справу “Спецтехноекспорту” щодо розтрати 200 мільйонів оборонного бюджету

ДБР взялося за справу “Спецтехноекспорту” щодо розтрати 200 мільйонів оборонного бюджету

  • 13 Травня, 2019
  • 1157 Переглядів
  • Comments Off

Державне бюро розслідувань за процесуального керівництва Генпрокуратури здійснює досудове розслідування за фактом розтрати службовими особами ДП “Спецтехноекспорт” державних коштів в сумі 198 мільйонів гривень, які були сплачені на рахунки фіктивних підприємств.

Про це йдеться у відповіді ДБР на запит проекту “Марлін” щодо перебігу розслідування стосовно “Спецтехноекспорту”.

У жовтні 2017 року слідчі Державної фіскальної служби розпочали розслідувати, як службовці ДП “Спецтехноекспорт” з концерну “Укроборонпром” в кінці 2016 року, зловживаючи службовим становищем, перерахували ТОВ “Картер груп” 198 мільйонів гривень.

Дані кошти були сплачені згідно з договором постачання військових товарів за кордон.

Пізніше ТОВ “Картер груп” змінило назву на ТОВ “Пром інфо”.

У 2018 році справу почало розслідувати СБУ. А відтепер ДБР.  

Розслідування проводиться за ч.5 ст. 191 ККУ (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Максимальне покарання за даною статтею – позбавлення волі на строк від 7 до 12 років з конфіскацією майна.  

За версією слідства, ТОВ “Картер груп” було створено з метою прикриття незаконної діяльності підприємств реального сектору економіки.

Як доказ наводяться свідчення нібито власників та працівників приватного підприємства, які заперечили свою причетність до господарської діяльності “Картер груп”.

Натомість представник ДП “Спецтехноекспорт” наполягає, що над реалізацією згаданого договору здійснювала нагляд Держслужба експортного контролю, і що ті 198 мільйонів гривень були сплачені іноземним замовником з Індії, тому “розтрата державних коштів в даному випадку є неможлива”.

У “Спецтехноекспорті” заявили, що у листопаді 2017 року подали до СБУ зустрічну скаргу на ДФС, через що було порушене кримінальне провадження за ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.

На початку цього року НАБУ отримало дозвіл на вилучення секретних контрактів укладених “Спецтехноекспортом” протягом 2009-2018 років з Урядом Індії. Зокрема мова йде і про документи, в яких фігурує ТОВ “Картер Груп”.

Ще в листопаді 2017 року генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що “Спецтехноекспорт” “вимило 200 мільйонів оборонного бюджету”.

Читайте також: Про Луценка, “Спецтехноекспорт” та неприкаяні мільйони

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE