Politerno > Україна і світ > СБУ веде розслідування щодо сплати “Спецтехноекспортом” 198 мільйонів фіктивній фірмі

СБУ веде розслідування щодо сплати “Спецтехноекспортом” 198 мільйонів фіктивній фірмі

  • 7 Серпня, 2018
  • 1612 Переглядів
  • 1

Головне слідче управління СБУ проводить досудове розслідування щодо сплати державним підприємством “Спецтехноекспорт” 198 мільйонів гривень на рахунок фіктивній фірмі.

Про це йдеться у відповіді “Укроборонпрому” на запит проекту “Марлін” щодо перебігу розслідування стосовно “Спецтехноекспорту”.

У жовтні 2017 року слідчі Державної фіскальної служби розпочали розслідувати, як службовці ДП “Спецтехноекспорт” з концерну “Укроборонпром” в кінці 2016 року, зловживаючи службовим становищем, перерахували ТОВ “Картер груп” 198 мільйонів гривень.

Дані кошти були сплачені згідно з договором постачання військових товарів за кордон.

Пізніше ТОВ “Картер груп” змінило назву на ТОВ “Пром інфо”.

Розслідування проводиться за ч.5 ст. 191 ККУ (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Максимальне покарання за даною статтею – позбавлення волі на строк від 7 до 12 років з конфіскацією майна.

За версією слідства, ТОВ “Картер груп” було створено з метою прикриття незаконної діяльності підприємств реального сектору економіки.

Як доказ наводяться свідчення нібито власників та працівників приватного підприємства, які заперечили свою причетність до господарської діяльності “Картер груп”.

Натомість представник ДП “Спецтехноекспорт” наполягає, що над реалізацією згаданого договору здійснювала нагляд Держслужба експортного контролю, і що ті 198 мільйонів гривень були сплачені іноземним замовником, тому “розтрата державних коштів в даному випадку є неможлива”.

Про якого саме іноземного контрагента йде мова, не уточнюється.

Разом з тим, матеріали паралельного розслідування Національного антикорупційного бюро стосовно ДП “Спецтехноекспорт” дають підставу вважати, що мова йде про контракт з Індією.

На початку цього року НАБУ отримало дозвіл на вилучення секретних контрактів укладених “Спецтехноекспортом” протягом 2009-2018 років з Урядом Індії. Зокрема мова йде і про документи, в яких фігурує ТОВ “Картер Груп”.

В концерні “Укроборонпром” на уточнюючий запит проекту “Марлін”, чи проводилося внутрішнє розслідування стосовно учасника концерну ДП “Спецтехноекспорт” за наведеними фактами, повідомили, що не мають повноважень коментувати хід слідства.

Втім уточнили, що на теперішній час замість ДФС досудове розслідування проводиться Головним слідчим управлінням СБУ. В рамках даного розслідування будь-яких доручень, подань тощо від слідчих до концерну не надходило.

Як відомо, у Польщі розслідують можливу участь українського держпідприємства “Спецтехноекспорт” у незаконній торгівлі зброєю.

Також ГПУ шукає, звідки взялися військові товари, які держкомпанія допомогла експортувати фіктивній фірмі.

З березня 2016 року ДП “Спецтехноекспорт” очолює Павло Барбул. В листопаді минулого року Генеральна прокуратура повідомляла про обшуки в оселі директора “Спецтехноекспорту”, під час яких було вилучено 120 тисяч доларів.

Обшуки проходили в рамках кримінального провадження за фактом розтрати службовими особами державного підприємства 198 мільйонів гривень через співпрацю з фіктивними фірмами.

Читайте також: За що люди Пашинського погрожували “порвати” редакцію київського журналу

Діліться у соцмережах:

1 Comment Already

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE