Politerno > Україна і світ > ЄС не планує санкцій через паспорти РФ на Донбасі – не хочуть “тиснути”

ЄС не планує санкцій через паспорти РФ на Донбасі – не хочуть “тиснути”

  • 13 Травня, 2019
  • 1105 Переглядів
  • Comments Off

Євросоюз не планує запроваджувати нові санкції проти Росії через її рішення роздавати російські паспорти на Донбасі.

Про це розповіли журналістам міністри закордонних справ держав-членів ЄС, які зібралися в Брюсселі для відзначення 10-ї річниці Східного партнерства, повідомляє кореспондент “Європейської правди”.

Зокрема, про це заявив глава МЗС Чехії Томаш Петршичек – за його словами ЄС знає про рішення РФ, але не планує тиснути на Москву через нього.

“Зараз ми більше прихильні до пошуку діалогу, а не до тиску, як це робить сама Російська Федерація”, – заявив він.

Позицію європейців підтвердив також румунський міністр Теодор Мелешкану. Він запевнив журналістів, що нові санкції проти РФ не потрібні також українцям. “Це створить проблеми самій Україні”, – заявив він, але не став уточнювати, у чому він бачить ці проблеми.

Необхідно зазначити, що позиція України є іншою, Київ закликав ЄС до посилення тиску на РФ. Частина держав ЄС, яких зазвичай зараховують до числа друзів України в Євросоюзі, виступають за посилення санкцій.

Зокрема, про це заявив литовський міністр Лінас Лінкявічюс. “Це (роздача паспортів) – глибоке порушення міжнародного права. Ми домовлялися, що подальше порушення міжнародного права має вести до посилення тиску, тому я вірю, що мають бути нові санкції”, – заявив він. “Ми маємо запровадити персональні санкції проти росіян, причетних до цього рішення, а також маємо ухвалити рішення, що ЄС не визнає ці паспорти”, – заявив естонський міністр Урмас Рейнсалу.

Водночас відомо, що для запровадження санкцій у ЄС потрібен консенсус, який наразі відсутній.

Нагадаємо, 24 квітня президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощений порядок отримання російського громадянства для жителів окупованих районів Донецької та Луганської областей.

27 квітня Путін заявив, що в Москві думають над тим, щоб надавати громадянство Росії у спрощеному порядку не тільки жителям ОРДЛО, але і всім українцям.

Коментуючи цю ініціативу, Зеленський, зокрема, заявив: “Ми будемо надавати українське громадянство представникам усіх народів, які страждають від авторитарних та корумпованих режимів. У першу чергу – росіянам, які сьогодні страждають чи не найбільше”.

Чинний президент Петро Порошенко заявив про необхідність захистити здобутки України за останні 5 років і розкритикував намір Володимира Зеленського надавати росіянам українське громадянство.

У МЗС заявили, що Україна не визнає нормативно-правові акти РФ, спрямовані на надання громадянам України російського громадянства. 

Як повідомила міністр у справах ветеранів Ірина Фріз, громадян України, які проживають на окупованій території Донбасу і отримають паспорти громадян РФ, планують позбавити українських пенсій та соцвиплат.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE