Politerno > Україна і світ > Запрошення Трампа та надання статусу головного союзника Україні: день добрих новин зі США для Зеленського

Запрошення Трампа та надання статусу головного союзника Україні: день добрих новин зі США для Зеленського

  • 1 Червня, 2019
  • 2221 Переглядів
  • Comments Off

Президент США Дональд Трамп запросив президента України Володимира Зеленського відвідати Вашингтон з офіційним візитом.

Про це у йдеться у статті DT.UA “Квартал “чорних лебедів”.

За даними видання, запрошення Зеленський отримав 31 травня і відбудеться він після зустрічі Трампа з президентом РФ Володимиром Путіним. 

“Відбудеться предметна розмова з врегулювання конфлікта в Донбасі … Важливе запитання до Зеленського на переговорах: “За що Америка стільки років в Україні долари платників податків проливала?”. Настав час реальних бізнес-проектів: земля, газовидобування, порти тощо”, – пише ЗМІ.  

Згодом у прес-службі президента України повідомили, що запрошення відвідати з офіційним візитом США надійшло від Дональда Трампа у четвер, 30 травня, пише “Інтерфакс-Україна“. 

Лист з офіційним запрошенням було отримано у четвер. Поїздка планується“, – повідомили в АП. 

Також сьогодні стало видомо, що у Палаті представників Конгресу США представлено законопроект, який передбачає посилення підтримки суверенітету і територіальної цілісності України, розширення оборонної допомоги та надання нашій державі статусу головного військово-політичного союзника США.

Про це повідомляє ЄП з посиланням на посольство України у США.

“Законопроект передбачає можливість надання Україні статусу головного союзника США поза НАТО на період від часу набуття даним документом чинності до вступу нашої держави до Північноатлантичного альянсу. Такий статус може бути використаний для спрощення процедури передачі Україні оборонних засобів” – йдеться у повідомленні диппредставництва. 

У 2014 році надання такого статусу Україні домагався тодішній президент Петро Порошенко, однак його американський коллега Барак Обама, попри рішення комітету Сенату, відмовив.

На сьогодні такий статус мають принаймні 15 країн.

Співавторами законопроекту виступили керівники Комітету із закордонних справ, конгресмен-демократ Еліот Енгель та республіканець Майкл Маккол, а також голова та співголова Підкомітету щодо Європи, Євразії, енергетики і довкілля даного Комітету, демократ Віліам Кітінг та республіканець Адам Кінзінгер.

“Високо цінуємо міцну двопартійну і двопалатну підтримку України у Конгресі США. Представлений законопроект вважаємо новим важливим кроком, спрямованим на поглиблення українсько-американського стратегічного партнерства у боротьбі з російською агресією” – заявили у посольстві України у США.

Президент України Володимир Зеленський назвав цей законопроект важливим сигналом про міцне стратегічне партнерство двох країн.

Про це повідомляє прес-служба глави держави 1 червня. 

“Дякую Сполученим Штатам Америки за послідовну підтримку територіальної цілісності України”, – зазначив Зеленський. 

Також він подякував президенту США Дональду Трампу за запрошення здійснити офіційний візит до Вашингтона.

Проект закону “Про надання підтримки Україні для захисту її незалежності, суверенітету і територіальної цілісності” спрямований на посилення обороноздатності України держави, зокрема шляхом передачі озброєнь, продажу летальних оборонних засобів ЗСУ, а також зміцнення спроможностей України протистояти російським кібератакам.

Перелік видів озброєнь, що можуть бути передані Україні, доповнюється протитанковими, протикорабельними та протиповітряними системами.

Також у документі передбачене надання Україні статусу головного військово-політичного союзника США.

Читайте також: Зеленський говорив з главами МЗС Німеччини і Франції про те, як “оживити” Мінськ

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE