Politerno > Україна і світ > В штабі Порошенка працюють іноземні технологи, Вакарчука і Зе вирішили не критикувати

В штабі Порошенка працюють іноземні технологи, Вакарчука і Зе вирішили не критикувати

  • 18 Червня, 2019
  • 1406 Переглядів
  • Comments Off

У виборчому штабі “Європейської солідарності” екс-президента Петра Порошенка працюють в основному представники його старої команди, у меншій мірі залочуені іноземні політконсультанти.

Про це йдеться у статті “Української правди”.

За словами джерела УП, у штабних нарадах можуть брати участь близько десяти осіб.

Їхній склад приблизно такий: Петро Порошенко, Сергій Березенко, Олег Медведєв, Вікторія Сюмар, прес-секретар Порошенка Святослав Цеголко, Андрій Жигулін, який раніше очолював прес-службу АП, Володимир Горковенко, який керував відділом головного департаменту інформаційної політики АП.

А також політолог Сергій Таран, колишній заступник глави АП Ростислав Павленко, екс-нардеп і рупор Порошенка Віктор Уколов, нардеп БПП Руслан Князевич, який керує юридичним напрямком, та блогер Юрій Бірюков.

“У нас тепер немає такого, як було раніше – що Гринів вирішив повісити білборд з Путіним і нікому про це не сказав. Всі рішення обговорюються і приймаються колективно. Так, у кожного є свій напрямок, але кожен може пропонувати свої ідеї і робити зауваження іншому”, – говорить вже інший співрозмовник з офісу “ЄС”.

Повідомляється, що крім штабу над просуванням партії Порошенка окремо працюють ще позаштатні іноземні консультанти.

Одразу кілька джерел розповіли УП, що до кампанії “Європейської солідарності” залучені ізраїльські політтехнологи, які працюють із екс-президентом ще з кінця осені минулого року і навіть готували його до дебатів із Зеленським.

“На жаль, ніхто з наших співрозмовників не зміг назвати ані їхні прізвища, ані назву їхньої політтехнічної групи. Єдине, що вдалося дізнатися від джерел – ім’я керівника цієї групи. Його звуть Таль”, – йдеться у публікації.

Зазначається, що на парламентських виборах 2014 року ізраїльський політтехнолог з таким самим ім’ям – Таль Зільберштейн – консультував партію “Батьківщина”. Ще раніше Зільберштейн працював з екс-головою Шевченківського району Віктором Пилипишиним, свого часу консультував екс-президента США Білла Клінтона.

Щоб перевірити, чи саме Зільберштейн працює з командою Порошенка, УП надіслала джерелам його фотографії, та отримала підтвердження у відповідь. У будь-якому разі, людина з тим же ім’ям, громадянством і таким самим виглядом, що і Зільберштейн, консультує партію “Європейська солідарність”.

Як запевняють в офісі партії, роль іноземних консультантів на цих виборах незначна і не стосується чорного піару.

“Вони пропонують всяку фігню, на що всі плюються. Люди просто не відчувають нашої ментальності і реалій. Наприклад, вони раніше переконували нас, що “Голос” – нам не конкурент”, – обурюється в розмові з УП співрозмовник з оточення Порошенка.

“Їхня головна функція – аудит ідей. Їх брали, щоб вони незамиленим оком зі сторони дивилися, що ми робимо, і озвучували свої думки. І їм треба віддати належне – вони рекомендували на бордах писати НАТО, давали пропозиції, щоб з’їзд партії провести у форматі TEDx”, – додає джерело в офісі партії “ЄС”.

Також автор статті запевняє, що у виборчому штабі партії “Європейська солідарність” вирішили публічно не критикувати чинного главу держави Володимира Зеленського та лідера партії “Голос” святослава Вакарчука, а зосередитися на донесенні до виборців трьох найголовніших меседжів політсили.

Зазначається, що через острах тактичних помилок, які можуть коштувати втрати кількох важливих відсотків рейтингу, команда екс-президента регулярно проводить фокус-групи.

Зокрема, офіс “Європейської солідарності” тестив сприйняття виборцями Порошенка нових облич, позиціонування партії, меседжі, кольори, брендування і результати досліджень серйозно здивували штаб.

Повідомляється, що виборці “Європейської солідарності” досить байдуже реагують на появу нових людей у списку партії, а у рекламі вони хочуть бачити обличчя Порошенка, а не когось нового.

Друге: прихильники екс-президента не хочуть, щоб він критикував Зеленського. Електорат Порошенка очікує, що він допомагатиме новому президенту та в тяжкі хвилини підставлятиме йому своє плече.

“Ми опинилися заручниками наших прихильників. Ми не можемо критикувати Зеленського, тому що електорат цього не сприймає. Якщо ми почнемо його грубо “макати”, це може обернутися втратою довіри частини виборців”, – пояснює у розмові з УП один зі штабістів.

Повідомляється, що замість критики нової влади і конкурентів, стратегія партії “Європейська солідарність” наразі зводиться до донесення трьох меседжів.

  • По-перше, за місяць Порошенку та його партії потрібно нагадати виборцям всі позитивні речі, які сталися під час його президентства. Це – безвіз, закон про мову, томос;
  • По-друге, вони хочуть донести людям, що йдуть у парламент захищати здобутки Порошенка і “не дати звернути у бік Росії”;
  • Третє – що команда “Європейської солідарності” заходить у парламент, щоб боротися за вступ до ЄС та НАТО.

Тому не дивно, що гасло виборчої кампанії партії Порошенка звучатиме так: “Захистимо європейське майбутнє України”.

Зазначається, що до 25%, які Порошенко отримав у другому турі, “ЄС” не дотягує через конкуренцію на електоральному полі.

Наприклад, на Західній Україні в партії Порошенка можуть бути чималі перетоки з партією “Голос”, яка відкушує частину голосів прихильників екс-президента.

“Критикувати Вакарчука теж небезпечно, тому що налаштуємо його виборців проти себе замість того, щоб взяти їх під себе, коли він “здуватиметься”. Тож, поки що ми не чіпаємо Вакарчука взагалі – нехай сам себе топить, нехай більше ходить на ефіри і говорить більше дурні. Ми постоїмо збоку”, – резюмує один з членів штабу “Європейської солідарності”.

Нагадаємо, 13 червня партія “Європейська солідарність” представила список з перших 50 кандидатів на дострокових виборах до парламенту.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE