Politerno > Україна і світ > Баканов відмовився показати статки та розсекретити декларації решти керівників СБУ

Баканов відмовився показати статки та розсекретити декларації решти керівників СБУ

  • 26 Червня, 2019
  • 1225 Переглядів
  • Comments Off

В. о. голови СБУ Іван Баканов відмовився скасувати незаконний “секретний” порядок декларування керівництва Служби, а також оприлюднити їхні декларації. Також Баканов фактично відмовився декларуватися сам. 

Про це йдеться у відповіді на запит Центру протидії корупції з проханням виконати вимоги антикорупційного законодавства, яке зобов’язує всіх публічних співробітників СБУ подавати електронні декларації.

У відповіді СБУ йдеться про те розсекречення декларацій СБУшників наразі є передчасним. 

 

Нагадаємо, що Центр протидії корупції подав до суду на СБУ через порушення вимог закону. Судови процес триває вже 2,5 роки. Верховний суд погодився з доводами організації щодо засекречення декларації, але відправив справу на новий розгляд. Саме цей незавершений процес став аргументом у відповіді СБУ. 

Від нового керівника СБУ Івана Баканова, який прийшов у службу не з “системи”, ми очікували тверду позицію щодо реформи Служби. Натомість, фактично перше його рішення не подавати свою декларацію та його підлеглими, свідчить про відсутність реальних намірів реформи. Після відмови скасувати рішення та декларуватися керівникам Служби — очікувати на реальні зміни не варто”, — каже голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін

Слід нагадати, що відповідно до вимог Закону України “Про запобігання корупції”, електронні декларації повинні подавати голова СБУ та його заступники, начальники підрозділів Центрального управління СБУ та їхні заступники, начальники регіональних управлінь СБУ та їх заступники, слідчі та керівники слідчих підрозділів СБУ.  

Винятком є лише оперативні співробітники та їхні керівники, які особисто займаються оперативною або контррозвідувальною роботою. Такі працівники СБУ мають подавати непублічні декларації у визначений НАЗК спосіб.

Зараз у СБУ незаконно засекретили навіть публічну інформацію щодо керівництва та посадовців СБУ, імена та посади яких добре відомі суспільству та опубліковані в офіційних документах, наприклад, в указах президента.

Засекречення декларацій та створення “власної системи” декларування були “погодженні” з НАЗК. Утім всі ці дії повністю суперечать вимогам як українського законодавства так і міжнародним нормам і практиці Європейського суду з прав людини.

Засекречення декларацій СБУ дозволило приховувати інформацію про свої статки, наприклад, колишньому першому заступнику голови Служби зовнішньої розвідки Сергію Семочку, який до того багато років працював на керівних посадах у СБУ та у якого журналісти знайшли лише нерухомості на понад 8 мільйонів доларів.

Уникав декларування скандальний попередник Баканова екс-перший заступник голови СБУ Павло Демчина. За фактом незаконного збагачення Демчини НАБУ розслідувало кримінальну справу та навіть підготувало підозру.

Окрім того, нещодавно журналісти розповідали про начальника Департаменту контррозвідки СБУ Олексія Петрова, який приватизував чотирикімнатну службову квартиру в столиці, хоча його родичі мають чимало майна в Києві чи поблизу міста.Сам Петров проживає у заміському будинку, який належить його сестрі. 

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE