Politerno > Україна і світ > Посол Тейлор про Богдана як перепону, США у “нормандському форматі” і вплив Коломойського на президента

Посол Тейлор про Богдана як перепону, США у “нормандському форматі” і вплив Коломойського на президента

  • 15 Серпня, 2019
  • 1004 Переглядів
  • Comments Off

Зустріч президентів США Дональда Трампа та України Володимира Зеленського відбудеться восени, і кадрові призначення українського лідера не є цьому перешкодою.

Про це заявив в інтерв’ю для “Європейської правди” повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор.   

“Це станеться вже скоро. У Варшаві чи то у Нью-Йорку буде коротка зустріч. Це буде можливість для президентів сказати “Hello!” один одному, особисто обмінятися привітаннями”, – сказав Тейлор.

“А справжня, повноцінна зустріч відбудеться після того. Я сподіваюся, що вона буде за місяць чи два у Вашингтоні. От саме тут буде реальне, змістовне спілкування президентів”, – підкреслив дипломат.

На запитання, чи не стало призначення Андрія Богдана перепоною для зустрічі президентів Тейлор зазначив: “Жодних перепон, крім питання графіку. Обидва президенти… зайняті люди… А Україна обрала собі президента… Він має повне право добирати свою команду, обирати тих, хто йому радитиме, і будь-які рішення у цій царині – то не наша справа. Тож можу сказати: ні, я не знаю про такі чутки”. 

“Українці обрали Зеленського за його думки, за команду, яку він має побудувати, за його судження, його політику. А нас цікавить останнє з цього переліку. Важливі не персоналії, а рішення, дії української влади. І якщо Зеленський лишатиметься прихильним до демократичної України, якщо він і далі буде мати на меті вирішення проблем із очолюваними Росією військами на Донбасі, буде протидіяти Росії і на Донбасі, і в Криму, якщо він просуватиме реформи – то це буде саме те, чого ми прагнемо.  А щодо персоналій у команді Зеленського ми принципово не будемо говорити ані “так”, ані “ні”, – заявив посол.

Тейлор очікує, що після цієї серії зустрічей президентів відносини США та України стануть міцнішими.  

Він також додав, що у Трампа наразі немає у планах поїздки до України, але загалом він хотів би зустріти президента США в Україні. 

На думку Тейлора, підстав для візиту Трампа у Києва вдосталь. Зокрема, серед них – війна, спричинена росіянами.  

За словами представника США в Україні, Сполучені Штати вважають цікавою пропозицію президента Володимира Зеленського щодо модифікації “нормандського формату” з долученням до нього США.

Раніше президент України Володимир Зеленський пропонував президенту РФ Володимиру Путіну провести прямі переговори в Мінську за участю президента США, прем’єра Великої Британії, канцлера ФРН і президента Франції.

“Звісно, треба, щоби інші учасники нормандського формату висловилися про те, що вони думають про приєднання США чи Британії, але я можу сказати, що нам це цікаво”, – заявив він.

На переговорах з цього приводу США представляє Курт Волкер, підкреслив посол.

“Він також каже, що зацікавлений у таких змінах і вже веде розмови з цього приводу”, – зазначив Тейлор.

Як відомо, минулого тижня в МЗС Франції заявили, що можливість розширення “нормандського формату” за рахунок США не розглядається.

Відповідаючи на запитання, чи немає у Тейлора якихось застережень щодо олігарха Ігоря Коломойського та його впливу на Зеленського, дипломат зазначив: “Президент має бути здатним ухвалювати рішення на основі власної позиції, своєї політики, своїх очікувань, і він не має перебувати під впливом будь-якого представника великого бізнесу чи олігарха – чи то йдеться про Коломойського, чи будь-кого іншого. Зрештою, українці обирали Зеленського, а не представників бізнесу”.

Посол не став коментувати інформацію щодо розслідування ФБР по відношенню до Коломойського: “Як посол, я не можу коментувати розслідування – може, воно є, а може, й немає”. 

“Я бачу, що в Україні поширене прагнення обмежити їхній вплив. Є ті, кого непокоїть, що ці олігархи мають занадто багато впливу, що вони впливають на телеефір, на енергетику тощо. Прагнення українців знайти вирішення цієї проблеми мають підтримку міжнародної спільноти. Це – добрі наміри. Зрештою, це означає посилення конкуренції в українській економіці, і це напевно добра річ”, – сказав Тейлор.

Що стосується впливу Коломойського на президента Володимира Зеленського, дипломат все ж відповів: “Особисто я цього не бачу. Мені не відомо про жодну ознаку того, що будь-яке з рішень президента Зеленського було ухвалене під впливом Коломойського”. 

Читайте також: Група Коломойського контролює більшість поставок через морські порти України

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE