Politerno > Україна і світ > Навіщо в Україну терміново прибув Болтон: “Нормандський формат” чи продаж китайцям “Мотор Січ”

Навіщо в Україну терміново прибув Болтон: “Нормандський формат” чи продаж китайцям “Мотор Січ”

  • 28 Серпня, 2019
  • 1362 Переглядів
  • Comments Off

27 і 28 серпня радник президента США з питань національної безпеки Джон Болтон перебуває з візитом у Києві, куди прибув уперше з моменту обрання в Україні нового президента Володимира Зеленського.

Президент Володимир Зеленський під час зустрічі американським політиком зазначив, що Україна була б рада, якби США долучилися до переговорів у “нормандському форматі”. 

“Президент України висловив сподівання, що США зможуть більше залучатися до переговорного процесу стосовно Донбасу. Він зазначив, що Україна вітала б приєднання Сполучених Штатів до Нормандського формату”,  – сйдеться у заяві прес-служби.

Під час зусрічі Джон Болтон висловив сподіваєння, що в потенційного генерального прокурора України Руслана Рябошапки складуться хороші робочі відносини з генпрокурором США Вільямом Барром.

“Я зустрічався з Русланом Рябошапкою, якого номінували на позицію генерального прокурора. Сподіваюся, що коли його затвердять, у нього складуться блискучі відносини з нашим генеральним прокурором Біллом Барром”, – сказа Болтон.

За його словами, зустріч президентів Трампа і Зеленського відбудеться у Варшаві, де 1 вересня відбудеться церемонія з нагоди 80-річчя початку Другої світової війни.

У свєму інтерв’ю для Радіо Свобода Ботон відзначив, що вирішення ситуації на Донбасі і в Криму – це питання, яке важливе не лише для України та Європи, але й для США.

Ще однією підставою для термінового візиту Болтона до України експерти називають можливий продаж компанії «Мотор Січ», яка виробляє двигуни для ракет, гвинтокрилів та реактивних літаків, китайцям.

Це питання стало настільки важливим для Вашингтона, що Джон Болтон перед приїздом у Київ пообіцяв «висловити свою стурбованість» щодо продажу компанії (китайцям) під час візиту.

«Це питання, яке, я вважаю, важливе для України, але також важливе для США, для Європи, для Японії, Австралії, Канади, інших країн», – сказав Болтон у коментарі Радіо Свобода..

Китай, за його словами, використовує свій позитивний торговельний баланс для того, щоб отримати економічні важелі в різних країнах світу, щоб отримати зиск від оборонних технологій, що їх розробили інші країни, сказав він.

Як відзначає Гліб Канєвський (StateWatch, проект “Марлін”), у своїй статті на “Українській правді“, якщо “Мотор Січ” перенесе виробництво до Китаю, а з ними і технології, що перебувають у спільній власності з конструкторським бюро “Івченко-Прогрес”, то Україні більше не буде з чим виходити на міжнародний ринок гвинтокрилів.

Справа в тому, що приватне підприємство Богуслаєва має договір із державним конструкторським бюро “Івченко-Прогрес”, що входить до складу концерну “Укроборонпром”.

Зазначається, що бюро є унікальним підприємством у світі, яке спеціалізується на проектуванні, виготовленні, сертифікації та постановці на серійне виробництво газотурбінних авіаційних та інших двигунів.

Протягом останнього десятиліття Китай розробив ракетні технології, які конкурують із американськими, а придбання «Мотор Січ» потенційно може допомогти Пекіну суттєво покращити свою програму.

Коли у 1991 році розпався СРСР Богуслаєв керував заводом, і здобув свої акції через безладну приватизацію державних активів, яка відбулася невдовзі, йдеться у матеріалі “Раді Свобода”.

Його «Мотор Січ» також отримала право експортувати власну продукцію – а це рідкісні привілеї для приватних українських оборонних компаній та ознака влади Богуслаєва. Акціями компанії володіють кілька «оншорних» та офшорних холдингів, тож за даними аналітиків, складно сказати, скільки саме належить Богуслаєву.

Болтон сподівається, що Київ заблокує продаж, і Вашингтон має достатньо важелів впливу в цьому питанні. Сполучені Штати є найбільшим прихильником України відтоді, як Росія окупувала у 2014 році Крим та спричинила збройне протистояння на Донбасі. США надали Україні допомогу розміром у понад 3 мільярди доларів, включаючи військові товари вартістю в 1,5 мільярда за останні п’ять років, і пообіцяли збільшити щорічні частки допомоги.

Однак, 19 серпня українські ЗМІ повідомляли, що дві китайські фірми домовилися з державним військовим концерном «Укроборонпром» про спільну купівлю виробника двигунів. Ціну не назвали. Голова «Укроборонпрому» Айварас Абромавічус відмовився коментувати.

Втім, неназване джерело в уряді повідомило, що третьою стороною в угоді між Skyrizon і “Мотор Січ” виступив державний концерн “Укроборонпром”.

Між китайським інвестором і урядом є домовленість. За нею китайці отримають 50% акцій “Січі”, а держава в особі “Укроборонпрому” – 25% акцій “Січі”. Теоретично це дозволить українській владі впливати на ухвалення рішень менеджментом “Мотор Січ” після продажу. Вважається, що китайські фірми близькі до уряду своєї держави

Крім того, китайська сторона внесе 100 мільйонів доларів, або 2,8 млрд гривень до національного бюджету України. Ці кошти будуть витрачені на підтримку авіаційних державних підприємств. 

За планом “Укроборонпрому”, “Івченко” має отримати на розвиток половину суми. Це 1,4 мільярди гривень. Флагман літакобудування завод “Антонов” має отримати 800 млн гривень. А Харківське державне авіаційне виробниче підприємство – 370 мільйонів. Плюс, кілька значно менших транзакцій передбачені для інших заводів, що входять до складу концерну.

Саме ж АТ “Мотор Січ” ще в 2016 році також отримало 100 млн доларів. Це пільгове кредитне фінансування під 0,3% річних. Строк повернення позики становить 10 років з моменту надання коштів. 

Тим часом в Чунцині розпочали будівництво складального виробництва вартістю 3 мільярди доларів. 

Фактично три сторони очікують на фінальне погодження Антимонопольного комітету, після якого угода буде вважатися закритою.

Безперечно кількість нулів у сумах вражає уяву непідготовленого пересічного українця. Але у підготовленого з’явилася ще низка запитань, за відповіддями на які прилетів посланець із США.

Комуністична верхівка КНР хоче отримати статус першої країни у світі у тому числі і за військовими параметрами. Китайці прагнуть налагодити власне сучасне виробництво бойових гвинтокрилів, в тому числі – й за рахунок українських двигунів. 

Ця ситуація вигідна й Російській Федерації, яка неодноразово мала справу з підприємством Богуслаєва, що продовжує постачати деталі військовим РФ, а також працює в ОРДО і в окупованому Криму. Росія також веде спільні проекти з Китаєм в галузі ОПК.

З таким станом справ категорично не згодні Сполучені Штати Америки, які терміново відрядили до Києва радника президента Трампа Джона Болтона. Його мета – відмовити основного власника “Мотор Січі” від продажу компанії китайцям.

Українська влада також може зіткнутися з ризиком того, що Київ не зможе розраховувати на вступ до НАТО, якщо стане частиною військової стратегії Піднебесної.

Зазначається, що Офісу президента Володимира Зеленського доведеться шукати “соломонове рішення”.

Читайте також: “Йде боротьба, хто співатиме у вуха Зеленському, і поки друзі Байдена в більшості”. Як готується зустріч Зе і Трампа

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE