Politerno > Україна і світ > Про авторитаризм з демократичним генезисом або до чого призводить “голосування серцем”, а не розумом

Про авторитаризм з демократичним генезисом або до чого призводить “голосування серцем”, а не розумом

  • 4 Вересня, 2019
  • 1944 Переглядів
  • Comments Off

А згадайте «Новий курс» Юлії Тимошенко, в розробці інституціональної частини якого я брав посильну участь. Там пропонувалася канцлерська модель, коли партія, яка перемогла на парламентських виборах, автоматично отримує більшість у Верховній Раді, а лідер цієї партії стає прем’єр-міністром і самостійно формує склад уряду (президента в цій моделі немає взагалі).

І відразу псевдоексперти почали стогнати, що ця модель, мовляв, веде до авторитаризму, що ЮВТ хоче стати канцлером аля Ангела Меркель і підім’яти під себе всю владу. Хоча в модель включалися чіткі права опозиції з конституційним закріпленням за нею контрольних комітетів, там була верхня палата з правом розпуску Ради і перезавантаження всієї влади, там були професійні асоціації з правом вето на кандидатуру міністра та інші інструменти балансу влади.

Під стогін псевдоекспертів і виття порохолюбів нова Конституція від ЮВТ підтримана на виборах не була. Але виборці почули її основні положення. І проголосували за одноосібного главу держави з максимальними повноваженнями – з тою самою монобільшістю в Раді, з можливістю сформувати свій уряд і призначати будь-кого куди завгодно.

Ось тільки ніяких стримуючих механізмів у нинішньому розподілі владних повноважень немає, на відміну від наших пропозицій.

Ось до чого призводить «голосування серцем», а не розумом. Голосування за персони, а не ідеї. І це пост не про Тимошенко, а про “замріяних українців”.

Alexandr Kochetkov

Читайте також: Як Рада під наглядом Зеленського змінювала Конституцію

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE