Politerno > Україна і світ > Після демаршу через “російський Крим” українська делегація відновить участь у нараді ОБСЄ

Після демаршу через “російський Крим” українська делегація відновить участь у нараді ОБСЄ

  • 17 Вересня, 2019
  • 901 Переглядів
  • Comments Off

Українська делегація залишила зал засідань ОБСЄ у Варшаві, де обговорювали тему свободи слова, на знак протесту проти заяв про “російський Крим”, та після консультацій із партнерами погодилася відновити участь у щорічній нараді ОБСЄ.

Як повідомив сайт кримськотатарського телеканалу ATR, українська делегація призупинила участь у робочому засіданні.

“Зараз проводяться консультації з партнерами щодо подальших дій”, – розповіла кореспондент телеканалу.

Вона пояснила, що таким чином українська делегація відреагувала на слова кримських пропагандистів, які під час представлення заявили: “Крим, Росія”.

Головний редактор проросійських видань “Кримська газета” і “Кримський журнал” Марія Волконська, яка приїхала на засідання ОБСЄ, назвала анексований Крим російським. Після цього її виступ на нараді перервали, пославшись на міжнародні документи.

У коментарі “Європейській правді” дипломати підтвердили український демарш. Заступник глави МЗС Сергій Кислиця залишає Варшаву, а посол України в ОБСЄ Євген Цимбалюк веде консультації з партнерами за межами зали засідань.

Згодом постпред України при міжнародних організаціях у Відні, посол Євген Цимбалюк в коментарі “Європейській правді” розповів, що після консультацій із партнерами Україна погодилася відновити участь у щорічній нараді ОБСЄ з огляду виконання зобов’язань держав-учасниць у людському вимірі.

За його словами, Україна знала про наміри росіян ініціювати такий конфлікт. “Ці провокації вже не перший рік здійснюють контрольовані урядом Росії організації, так звані gongo, мета яких – легітимізація наративу про нібито “російський Крим”, – розповів дипломат.

Водночас, посол підкреслив, що Україна не припинила роботу у нараді ОБСЄ, а лише призупинила її на одну сесію. Ближчим часом – після проведених із партнерами консультацій – делегація на чолі із Цимбалюком повернеться до роботи.

“Ми повернемося на засідання і будемо дивитися на розвиток подій. Якщо все буде розвиватися погано, то Україна проведе консультації і розгляне можливість того, щоби взагалі залишити двотижневу нараду ОБСЄ, яка тільки розпочалася. Але наразі партнери переконують нас не залишати засідання, пояснюючи, що ніхто не буде боротися за нас краще, ніж ми самі”, – пояснив він.

Цимбалюк переконує, що короткий демарш дозволив Україні мобілізувати держав-партнерів на свій захист. “Ми відчуваємо підтримку партнерів, до нас підходили представники США, Канади, низка послів країн ЄС, а також словацького головування, Грузії і Швейцарії. Американці після нашого протесту публічно згадали, що санкції будуть зняті з Росії тільки після того, як буде звільнений Крим”, – пояснив він.

Україна продовжить переговори із організаторами та модераторами засідань про те, щоби зупиняти тих доповідачів, хто згадує про “російський Крим”.

У Варшаві проходить щорічна нарада ОБСЄ з виконання зобов’язань держав-учасниць у людському вимірі. У заході бере участь українська офіційна делегація на чолі з заступником міністра закордонних справ Сергієм Кислицею.

Нагадаємо, під час виступу 13 вересня на зустрічі YES у Києві президент Володимир Зеленський заявив, що його команда готує кілька сценаріїв повернення анексованого Росією Криму і чекає зустрічі з Путіним до кінця вересня.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE