Politerno > Україна і світ > У Зеленського створили Раду з питань свободи слова, до якої обрали журналістів без їхнього відома

У Зеленського створили Раду з питань свободи слова, до якої обрали журналістів без їхнього відома

  • 17 Вересня, 2019
  • 1115 Переглядів
  • Comments Off

При Офісі президента створили Раду з питань свободи слова, до якої, окрім членів самого Офісу, обрали представників ЗМІ, громадських організацій, Національної спілки журналістів та Незалежної медіапрофспілки.

Про це повідомляє “Детектор медіа”

Членами Ради обрали:

  • Наталію Влащенко (телеканалі ZIK)
  • Наталія Гуменюк (Громадське.ТБ)
  • Павло Єлізаров (продюсер “Свободи слова Савіка Шустера”)
  • Вадим Міський (“Детектор медіа”)
  • Михайло Ткач (програма “Схеми”, “Радіо свобода”)
  • Данило Яневський (Skrypin.ua)
  • Олександр Бурмагін (“Платформа прав людини”)
  • Діана Дуцик (Український інститут медіа та комунікації)
  • Тетяна Лебедєва (Незалежна асоціація телерадіомовників)
  • Світлана Остапа (“Детектор медіа”)
  • Тетяна Попова (“Інформаційна безпека”)
  • Тарас Шевченко (“Центр демократії та верховенства права”)
  • Сергій Томіленко (НСЖУ)
  • Сергій Штурхецький (НМПУ)
  • Максим Кречетов (ОПУ)

Членів Ради обирали учасники установчих зборів шляхом рейтингового голосування. Кожен учасник міг проголосувати за одну кандидатуру від медіа та одну кандидатуру від медійної ГО. Представники НСЖУ, НМПУ та ОПУ увійшли до Ради автоматично.

Для участі в установчих зборах було зареєстровано 33 представники медіа та 11 представників медійних ГО. Не всі вони прийшли на самі збори, але голосувати можна було за кожного з них. Зокрема, не були присутніми Михайло Ткач і Данило Яневський, які за результатами рейтингового голосування були обрані до складу Ради.

Представники медіа, зареєстровані для участі в зборах:

  1. Роман Андрейко
  2. Христина Бердинських
  3. Сергій Бережний
  4. Наталія Білоусова
  5. Оксана Богданова
  6. Наталія Влащенко
  7. Наталія Глущенко
  8. Василь Голованов
  9. Ірина Городецька
  10. Наталія Гуменюк
  11. Павло Єлізаров
  12. Вадим Колодійчук
  13. Михайло Коміссарук
  14. Роман Кравець
  15. Роман Лященко
  16. Вадим Міський
  17. Ярослава Міщенко
  18. Андрій Нестерко
  19. Володимир Павлюк
  20. Людмила Писанко
  21. Катерина Пітєніна
  22. Сергій Попов
  23. Світлана Самойленко
  24. Олександр Слюсар
  25. Алла Сташенко
  26. Олексій Стеценко
  27. Юрій Сугак
  28. Михайло Ткач
  29. Ігор Чичкань
  30. Світлана Чорна
  31. Ольга Шеремет
  32. Сергій Щербина
  33. Данило Яневський

Представники ГО, зареєстровані для участі в зборах:

  1. Олександр Бурмагін
  2. Роман Головенко
  3. Діана Дуцик
  4. Ольга Кобилинська
  5. Єлизавета Кузьменко
  6. Тетяна Лебедєва
  7. Павло Моісеєв
  8. Світлана Остапа
  9. Ольга Падірякова
  10. Тетяна Попова
  11. Тарас Шевченко

Учасники установчих зборів домовилися, що це «тимчасовий» склад Ради, який обрано на півроку. За цей час члени Ради мають розробити проєкт положення про Раду і членство в ній. Учасники Ради обрали секретаря – Вадима Міського. Голову поки що вирішили не обирати.

Рада планує напрацьовувати рекомендації для державних органів за такими напрямками: безпека та соціальний захист журналістів, саморегуляція і розвиток стандартів, протидія пропаганді та фейкам, доступ до інформації, правове регулювання медіа та розвиток регіональних медіа.

Склад Ради з питань свободи слова та захисту журналістів при президентові України має затвердити своїм указом президент України. Однак поки що невідомо, чи буде затверджено указом цей склад, чи він буде затве

Не були присутніми Михайло Ткач і Данило Яневський, яких при цьому обрали до складу Ради, кореспондент “Української правди” Роман Кравець, журналістка “Нового времени” Христина Бердинських.

Бердинських пояснила, що вона “проти будь-яких рад журналістів з владою”. Вона додала: “Навіщо Рада, якщо інтерв’ю в результаті отримує машина Тесла? А прес-конференції президента все одно немає”.

Михайло Ткач також написав, що свідомо не взяв участь у заході і нагадав про непокарані злочини проти журналістів.

Кравець зазанчив зазначив, що дійсно був у списках запрошених, але не “пішов, бо “Українська правда” не бере у цьому участі”.

“Українська правда” звернулась до прес-служби Офісу президента із проханням прокоментувати, хто складав списки і чому голосували за журналістів, які не були присутні. В ОП порадили звернутись до їхнього представника у новоствореній Раді Максима Кречетова. Однак той не став відповідати на запитання і сказав, що це компетенція прес-служби.

Пізніше Офіс Зеленського повідомив, що Михайло Ткач і Данило Яневський відмовилися брати участь у роботі Ради, тому “до неї буде запрошено тих, хто посів наступні місця за результатами рейтингового голосування”.

Як відомо, 17 липня заступник глави Офісу президента Кирило Тимошенко повідомив про створення Ради з питань свободи слова при президентові України.

Того ж дня на сайті президента опублікували повідомлення, згідно з яким, до складу Ради мали увійти по одному представнику від кожної редакції центральних ЗМІ. ОПУ заявив, що серед пріоритетів Ради визначено захист права журналістів на професію, для цього до її складу мали увійти представники силових відомств і медіаюристи.

Пізніше прессекретарка президента України Юлія Мендель повідомляла, що керівники ЗМІ та редакцій через конфлікт інтересів не зможуть увійти до Ради з питань свободи слова при президентові України.

Нагадаємо, голова Офісу президента Андрій Богдан у серпні подав до суду на журналістів програми «Схеми» через їхнє розслідування щодо його польотів до Росії через Білорусь – відповідачами є троє журналістів Валерія Єгошина, Максим Савчук і Наталія Седлецька, а також ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України».

30 серпня Державне бюро розслідувань провело обшуки в приміщенні Національної суспільної телерадіокомпанії України. У відомстві зазначили, що слідчі дії відбувалися в рамках досудового розслідування кримінального провадження щодо «зловживання службовим становищем з метою одержання неправомірної вигоди».

Національна суспільна телерадіокомпанія, зі свого боку, повідомила, що з обшуками прийшли й до голови правління НСТУ Зураба Аласанії та кількох інших співробітників компанії.

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір після повідомлень про обшуки в приміщенні НСТУ та в помешканні Зураба Аласанії закликав владу в Україні утриматися від тиску на державні ЗМІ.

Голова правління НСТУ Зураб Аласанія заявив, що якщо з’ясується, що чиниться тиск на «Суспільне», то в телерадіокомпанії мовчати не будуть. Він натякнув, що за обшуками ДБР на “Суспільному” може стояти голова ОПУ Андрій Богдан.

Голова комітету з питань свободи слова Верховної Ради Нестор Шуфрич заявив, що був присутній у будівлі «Суспільного» 30 серпня, коли там відбувалися слідчі дії. За його словами “у добровільному порядку були надані документи, які цікавлять слідство”.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE