Politerno > Україна і світ > Парламент ввів контрактну державну службу

Парламент ввів контрактну державну службу

  • 19 Вересня, 2019
  • 1014 Переглядів
  • Comments Off

Народні депутати схвалили у другому читанні і в цілому законопроект №1066 про внесення змін у деякі закони України щодо перезавантаження влади, який дозволить наймати 7% державних службовців за контрактом.

За відповідний закон проголосували 228 народних депутатів на пленарному засіданні парламенту в четвер.

Закон передбачає можливість влаштування на державну службу за контрактом.

“Але кількість таких людей буде обмежено 7% від усієї держслужби. Тобто ми близько 14 тисяч зможемо приймати на контракт. Але це пов’язано, наприклад, з якимись проектними речами”, – сказав член комітету з питань організації державної влади і місцевого самоврядування, перший заступник голови фракції “Слуга народу” Олександр Корнієнко журналістам у кулуарах парламенту.

“У нас буде застосовуватися проектний підхід у держслужбі. І для цього потрібні будуть контрактні люди, які зможуть прийти на рік-два. Наприклад, що стосується діджиталізації, наприклад, по митниці, я знаю, є великі плани на контрактування”, – пояснив він.

Корнієнко, який представляв законопроект при розгляді його у сесійній залі, зазначив, що також будуть розширені підстави для звільнення чиновників категорії “А”.

“При цьому гарантували їм “золотий парашут” – вони півроку будуть отримувати свою зарплату. І протягом півроку зможуть розраховувати на посаду такого ж рівня”, – додав він.

“Багато різних дрібних новел. Підчистили Комісію вищого корпусу по категорії “А”. Фактично прибрали звідти непрацюючу конструкцію, типу глави НАЗК. Він там чомусь був”, – розповів представник комітету.

У законі залишилася норма про те, що на держслужбовців поширюється Кодекс законів про працю, хоча на етапі першого читання це хотіли вилучити.

Очікується, що прийняття законопроекту зможе підвищити відповідальність держслужбовців за досягнення результатів їх діяльності.

Народні обранці відправили на повторне друге читання законопроект, яким скасовуються так звані “правки Лозового”, а НАБУ і ДБР отримує  право самостійно здійснювати прослуховування чиновників.

Нагадаємо, 19 вересня парламент схвалив в другому читанні і в цілому законопроект №1076 “Про внесення змін у закон “Про публічні закупівлі” та деяких інших законодавчих актів України про вдосконалення публічних закупівель”.

Цього ж дня народні депутати ухвалили в другому читанні та в цілому закон №1032 щодо реформи органів прокуратури.

Також народні депутати сьогодні підтримали кандидатуру Дмитра Сениченка на посаду голови Фонду державного майна і відправили на повторне друге читання законопроект, яким скасовуються так звані “правки Лозового”, а НАБУ і ДБР отримує  право самостійно здійснювати прослуховування чиновників.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE