Politerno > Україна і світ > Коболєв не вбачає сенсу подовжувати транзитний контракт з РФ на старих умовах

Коболєв не вбачає сенсу подовжувати транзитний контракт з РФ на старих умовах

  • 9 Жовтня, 2019
  • 924 Переглядів
  • 0

Керівник НАК “Нафтогаз України” Андрій Коболєв не бачить сенсу для України продовжувати транзитний контракт з російським “Газпромом” на діючих умовах.

Про це він заявив в ході 5-го українського газового форуму”.

“Мені важко уявити, чому новій компанії (оператор ОГТСУ – ред.), чому українській стороні може бути цікаво продовження старого контракту. Якщо російська сторона каже, що вони хочуть якісь короткі умови, інші обсяги, тоді логічно з нашого боку зайняти позицію, і ми її займаємо, що це має бути лише новий контракт, тільки по європейському праву, тільки з новим оператором (“Магістральні газопроводи України”(МГУ) – ред.)”, – сказав він.

Коболєв нагадав, що новий український оператор вже передав російській стороні проект міжоператорської угоди (interconnection agreements), який регулює питання приєднання мереж.

“Як тільки ці документи будуть підписані, наступним кроком ми зможемо обговорювати доступні потужності, скільки потужностей необхідно “Газпрому”, на який термін, які можуть бути тарифи. Тому я не бачу іншого шляху, і я не бачу для української сторони ніякого сенсу йти на якісь інші сурогатні варіанти. Навіщо? Який сенс?”, – додав він.

Раніше президент РФ Володимир Путін заявив, що “Газпром” підпише контракт на транзит газу з Україною, якщо та до кінця року імплементує європейське законодавство. В іншому випадку “Газпром” готовий продовжити діючий контракт на прокачування газу.

Під час останнього раунду тристоронніх переговорів щодо газу у вересні Україна, РФ та ЄС погодили в принципі, що майбутній контракт базуватиметься на законах і правилах ЄС, повідомив за підсумками Шефчович.

Росія має намір підписати нову угоду про транзит свого газу до Європи через газотранспортну систему України відповідно до європейських правил, заявив міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель за підсумками переговорів у Брюсселі.

Щодо тривалості контракту, об’ємів та тарифів домовленості наразі немає.

Українська сторона і ЄК пропонують Росії транспортувати по 60 млрд кубометрів газу щороку упродовж 10 років.

Росія наполягає на продовженні терміну дії існуючого угоди на рік з прокачуванням 10-15 млрд куб. метрів. Термін дії поточного контракту закінчується 31 грудня.

Тристоронні газові переговори між Єврокомісією, Україною та Росією заплановані на 28 жовтня.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE