Politerno > Україна і світ > Українці перестають вірити Зеленському

Українці перестають вірити Зеленському

  • 15 Жовтня, 2019
  • 5946 Переглядів
  • 0

Рейтинг президента України Володимира Зеленського впав. Це перше істотне зниження підтримки політика з початку 2019 року, якщо вірити даним соціологічних досліджень. Після 6 місяців схвалення роботи глави держави просіло на 7%, і, можливо, продовжить своє падіння.

Що відбувається з Зе?

18 вересня зафіксовано найвищий рейтинг президента. За тими даними 73% українців підтримували Володимира Зеленського. Близько 80%, у цілому, довіряли інституту президента. Це феноменальна підтримка, вища, ніж у президента Росії Володимира Путіна, який роками підтримує свій рейтинг за допомогою підконтрольних ЗМІ та інших політтехнологічних та силових прийомів. Для України ж така підтримка конкретної людини також феномен (до слова, за даними опитування, церкві довіряли на той момент лише 63%).

На той момент соціологи пояснили кредит довіри українців влади так:

  • звільнення полонених;
  • жорсткий стиль управління і перепалки з чиновниками;
  • збереження ейфорії після президентських і парламентських виборів;
  • в цілому грамотна комунікація з суспільством.

Це неповний, але приблизно основний перелік тих “стовпів”, на яких трималася всенародна підтримка.

За місяць ситуація дещо змінилася. Свої дані за період з 9 по 11 жовтня опублікував Київський міжнародний інститут соціології (КМІС). Опитування проводилося на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів.

Позитивно до діяльності глави держави ставляться 66% українців. Нейтральне ставлення до Зеленського висловили 23% респондентів, тоді як 9% українців негативно оцінили роботу президента. Також провалився рейтинг прем’єр-міністра Олексія Гончарука (з 17 до 10%) і спікера Верховної Ради Дмитра Разумкова (з 33 до 27%).

Коментуючи результати опитування, керівник КМІС Володимир Паніотто заявив, що на зниження підтримки вплинули протести проти “формули Штайнмайера”.

“Схоже, протести позначилися на підтримці президента Зеленського, і ставлення до нього стало погіршуватися. Втім, він впевнено посідає перше місце по балансу позитивного і негативного ставлення з дуже великим відривом від усіх інших політиків, які були в нашому списку”, – підкреслив соціолог.

Про причини падіння

Дійсно, причин падіння рейтингу може бути відразу декілька.

Провал комунікації після оголошення про підписання “формули Штайнмайера”. Це визнав у тому числі і президент. До слова, саме тому в команді президента і вирішили оголосити про прес-марафон для журналістів, який в підсумку тривав більше 14 годин.

Відсутність реальних посадок за корупційні чи інші злочини. За останній місяць була гучна справа лише одіозного екс-нардепа Сергія Пашинського.

Епопея з ринком землі. Рівень схвалення продажу землі в суспільстві невеликий, про це говорять в тому числі і останні соцопитування. Простіше кажучи – тема непопулярна, але її активно просуває Кабінет міністрів і фракція “Слуги народу” у Верховній Раді.

Чого очікувати далі

За словами соціолога “Соцісу” Миколи Чурінова, падіння довіри до президента – це тимчасове коливання, і говорити про масштабне падіння рейтингу не доводиться.

“Це тимчасове явище, подивимося як далі буде діяти президент. Думаю, що з ним пов’язують великі надії, і в подальшому це буде, можливо, не виправлено, але якось скориговано”, – підкреслив в коментарі Чурінов.

Його колега Дмитро Дмитрук впевнений, що нинішній рейтинг президента зберігається на рівні 70%, а зменшення просто називає коливанням. Тим більше, опитування проводилося ще до 14-годинного марафону Зеленського перед журналістами. Правда, у подальшому утримати позиції може бути досить складно, враховуючи просування по темах врегулювання війни на Донбасі, відкриття ринку землі, перших платіжок за опалення.

“Це гострі теми, утримати такий рейтинг, при тому, що в суспільстві ставляться до цих тем неоднозначно, складно. У будь-якому випадку будуть втрати, що б не робив. Консенсусу в суспільстві немає, тому робота з цих питань буде викликати втрати “, – сказав Дмитрук.

При цьому якоїсь граничної планки падіння рейтингу президента соціологи не бачать. Простіше кажучи – “статися може все, що завгодно”.

Соціологи ж припускають, що рівень схвалення навряд чи впаде за наступну зиму нижче 50%. Офісу президента поки вдається розділити рейтинги глави держави і його партії “Слуга народу”. Йому формують образ чесного політика, який у разі провалу роботи “своїх людей” готовий публічно це визнати і відправити їх у відставку.

Не дарма багато голів ОДА публічно заявляють, що Зеленський дав їм час до кінця року, а президент неодноразово погрожував Верховній Раді і своїй партії перевиборами вже через рік.

Віталій Тисячний

Читайте також: Рейтинги Зеленського, Гончарука і Разумкова “просіли” – соціологія

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE