Politerno > Україна і світ > ТКГ у Мінську не змогла домовитись про розведення сил – ОБСЄ

ТКГ у Мінську не змогла домовитись про розведення сил – ОБСЄ

  • 15 Жовтня, 2019
  • 1049 Переглядів
  • 0

Тристороння контактна група 15 жовтня не змогла домовитись про розведення сил в Петровському і Золотому.

Про це повідомляє “Інтерфакс-Україна” з посиланням на спецпредставника ОБСЄ на переговорах Мартіна Сайдіка.

“На жаль, сторонам не вдалося виконати розведення сил в Петровському і Золотому, яке було узгоджено на минулій зустрічі контактної групи. Проте сторони підтвердили намір розвести сили на пілотних ділянках. Я сподіваюся, що вони зроблять це в майбутньому”, – сказано в заяві Сайдіка.

При цьому він зазначив, що контактній групі не вдалося узгодити новий графік розведення.

“Графік обговорювався, але сторони консенсусу не досягли”, – сказав Сайдік.

Згідно з Мінськими домовленостями, розведення сил і засобів на лінії розмежування може бути здійснено лише після дотримання режиму припинення вогню протягом 7 діб.

За даними штабу ООС, українською стороною вжито усіх необхідних заходів для того, щоб відведення сил і засобів не послабило оборонних  можливостей українських підрозділів на визначеній ділянці лінії розмежування. 

Нагадаємо, 1 жовтня президент України Володимир Зеленський повідомив, що у Мінську Тристороння контактна група (ТГК) погодила текст так званої «формули Штайнмаєра». Нею передбачено, зокрема, запровадження закону про особливий статус окупованої частини Донбасу після проведення там місцевих виборів, згідно з законодавством України. Утім, повний погоджений текст наразі не оприлюднений.

Лідер “Нацкорпусу” Андрій Білецький заявив про “безстрокову акцію проти капітуляції”.

Представники націоналістичних сил увечері 1 жовтня пікетували Офіс президента в Києві, вимагаючи не підтримувати «формулу Штайнмаєра» і не продовжувати «капітуляцію».

Парламентські фракції партій “Європейська Солідарність”, “Батьківщина”  і “Голос” виступили категорично проти погодження “формули Штайнмаєра”. 

2 жовтня у Києві на Майдані Незалежності та у Харкові на площі Свободи люди протестували проти погодження Україною “формули Штайнмаєра” на зустрічі Тристоронньої контактної групи в Мінську.

Згода України на “формулу Штайнмаєра” викликали протести в Києві, по всій Україні і навіть за кордоном.

Зокрема, на Майдані Незалежності в центрі Києва 6 жовтня проходило віче “Зупинимо капітуляцію”. Після закінчення віче частина мітингувальників попрямувала до Офісу президента вимагати відставку голови Офісу президента Андрія Богдана, який опублікував пост у Фейсбуці про те, що учасникам мітингу платили по 100 гривень за годину перебування на мітингу і плюс 10 гривень за принесений з собою плакат. На трибуні Майдану це спростували, заявивши, що фейкову інформацію поширюють ті сили, які не звикли проводити мітинги без фінансової винагороди.

Голова фракції “Слуга народу” у ВР Давид Арахамія вибачився перед учасниками акцій “Ні капітуляції” за слова про проплачену участь але пообіцяв надати СБУ інформацію щодо підкупу мітингарів.

У Києві під будівлею Kyiv Food Market де 10 жовтня проходив пресмарафон за участю президента Володимира Зеленського та акредитованих журналістів відбулося кілька акцій протесту.

У Києві 14 жовтня пройшов марш “Ні капітуляції!“, учасники якого вимагають від влади не імплементувати підписану у Мінську “формулу Штайнмаєра”.

Як зазначають журналісти, на Майдані зібрались десятки тисяч людей. Вони скандували “Зелю геть!”. Зі сцени виступають ветерани бойових дій.  Активісти вимагають не давати особливий статус Донбасу.

Читайте також: Сполучені Штати запропонували українській владі варіант мирного врегулювання конфлікту на Донбасі

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE