Politerno > Україна і світ > Небезпека громадянської війни. Про що говорили учасники мітингу “Ні капітуляції” на Майдані

Небезпека громадянської війни. Про що говорили учасники мітингу “Ні капітуляції” на Майдані

  • 7 Жовтня, 2019
  • 1144 Переглядів
  • 0

Фото: “Фокус”

6 жовтня у Києві на Майдані Незалежності відбулося віче, організоване учасниками акції “Ні капітуляції!”, яку підтримали в більшості регіонах України. 

Протестуючі виступали проти реалізації Україною “формули Штайнмайера”. Спікери зі сцени запевняли – формула суперечить Конституції України і її підписання наближає не мир на Донбасі, а “капітуляцію” Києва перед Москвою.

Спочатку мітингувальників на центральній площі країни розважала рок-група. Присутнім були запропоновані пісні про Нестора Махна і Івана Сірка. Після запального музичного виступу зі сцени, почали лунати заклики до президента Зеленському не допустити “капітуляції” України перед Путіним.

На саму акцію за даними поліції прийшли близько 10 тисяч осіб. Як заявив “Фокусу” співкоординатор руху “Опір капітуляції”, і за сумісництвом екс-нардеп від “Народного фронту” Андрій Левус, на протест прийшли не лише ультраправі і “порохоботи”, як про це писали ряд ЗМІ. На його думку, на Майдані стояли люди, яким не байдужа доля України.

Активісти в натовпі також запевняли, що прийшли на Майдан, тому що вважають це своїм громадянським обов’язком.

“Я прийшла на віче через бажання зберегти країну і не дати Росії поглинути Україну. Ми хочемо зберегти всі досягнення останніх п’яти років. Все, що говорить Зеленський, про те, що вибори на Донбасі не будуть проводитися під дулами автоматів – він бреше. Він бреше постійно”, – заявила одна з мітингувальників на Майдані Тетяна Хорунджая.


Як запевнили зі сцени – головний меседж заходу для чинної влади – це показати, що українці не сприймуть будь-які кроки політичного врегулювання конфлікту, якщо перед цим не будуть виведені російські окупаційні війська.

Спікери твердо запевняють – Зеленський швидше за все просто не знає, що робить. А якщо знає, то йому варто залишити президентське крісло.

“Ці акції спрямовані в тому числі на те, щоб Зеленський розумів, що, якщо він перейде деякі червоні лінії, то він просто перестане бути президентом. І це не погрози. Це реальність”, – заявив Андрій Левус.

При цьому присутні на Майдані солідарні в одному – в Україні має бути мир, але без використання “формули Штайнмайера”. Виступаючі запевняли, що мир повинен наступити виключно на українських умовах, тому що, за їхніми словами, “вірити в обіцянки Росії, – значить, усвідомлено йти на поразку”.

Були і більш радикально налаштовані учасники. За словами однієї з активісток, мир настане тільки після того, як на кордоні між Україною і проросійськими ОРДЛО зведуть “велику-велику Берлінську стіну”. На питання “Що тоді робити з людьми, які знаходяться на окупованих територіях і хочуть реінтеграції в Україну?” , – нічого не відповідає.

“Такі як Зеленський втратять нашу Україну. І з ним з’явиться небезпека громадянської війни. Зараз ми воюємо з Росією, а потім буде громадянська. Ми її не хочемо. Путін спить і бачить, щоб його війська були в Києві, тому ми прийшли на Майдан, щоб показати, що цього не буде. І якщо потрібно буде піти на війну, то я візьму свою рушницю і піду на фронт”, – говорить пенсіонер Григорій з Києва.

В кінці акції до мітингувальників на Майдані по Алеї героїв Небесної сотні спустився екс-президент України Петро Порошенко. Заявив, що прийшов “до людей, а не на сцену”. Тому обійшовся без публічного виступу, заспівав гімн і після невеликої фотосесії з активістами – зник.

За підсумками акції на Майдані було прийнято резолюцію в тому числі про створення руху опору капітуляції. Також активісти закликали парламентські фракції “Голос”, “Євросолідарність” і “Батьківщина” об’єднатися і створити у Верховній Раді нову опозиційну платформу – “Ні капітуляції”. На 14 жовтня учасники акції анонсували нові акції протесту.

Після закінчення віче частина мітингувальників попрямувала до Офісу президента вимагати відставку голови Офісу президента Андрія Богдана, який сьогодні опублікував пост у Фейсбуці про те, що учасникам мітингу платили по 100 гривень за годину перебування на мітингу і плюс 10 гривень за принесений з собою плакат. На трибуні Майдану це спростували, заявивши, що фейкову інформацію поширюють ті сили, які не звикли проводити мітинги без фінансової винагороди.

В цей же час інша половина учасників через дощ перенаправила свій потік енергії в київський метрополітен.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE