Politerno > Україна і світ > Україна погодила “формулу Штайнмайєра” і це не “страшилка” – Зеленський

Україна погодила “формулу Штайнмайєра” і це не “страшилка” – Зеленський

  • 1 Жовтня, 2019
  • 1383 Переглядів
  • 0

Українська делегація підписала у вівторок “формулу Штайнмаєра” на черговому засіданні контактної групи щодо врегулюванню ситуації на сході України.

Про це президент Володимир Зеленський заявив на брифінгу у вівторок.

Зеленський почав з повідомлення, що на переговорах Тристоронньої контактної групи у Мінську домовились про розведення сил у Петрівському та Золотому. Потім заявив про узгодження тексту “формули”, пояснивши її значення.

“Я хочу окремо поговорити про найбільшу страшилку останніх тижнів під назвою “формула Штайнмаєра”, що означає ця формула. Це одне-два речення, ось і все: Тимчасовий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО, відомий також у суспільстві як закон про особливий статус Донбасу, починає діяти на постійній основі за умови – будь ласка, зараз дуже важливо – за умови, коли там відбудуться місцеві вибори, проведені згідно Конституції і законодавства України, а також після публікації звіту ОБСЄ, що вибори відбулись за стандартами ОБСЄ та міжнародними стандартами демократичних виборів”, – заявив президент.

За його словами, це все означає, що “ніяких виборів під дулом кулеметів не буде і не може бути”.

Зеленський нагадав, що існуючий закон про особливий статус Донбасу діє до кінця 2019 року, його замінить інший закон, який розроблятиме Верховна Рада. В цьому новому законі “не буде перейдено жодної червоної лінії, саме тому немає і не буде ніколи ніякої капітуляції”.

На питання журналіста, чи підписали у Мінську “формулу Штайнмаєра”, президент відповів: “Ми відповіли на лист пана Сайдіка (Мартіна, спецпредставника голови ОБСЄ в Україні та у ТКГ – ред.), що ми погоджуємо текст “формули Штайнмаєра”.

За його словами, тепер “формула Штайнмаєра” повинна бути імплементована в новий закон про особливий статус Донбасу, якого ще немає.

 

Російський ТАСС з посиланням на джерела, близькі до переговорів у Мінську підтвердила дану інформацію.

“Леонід Кучма, який представляє на зустрічі офіційний Київ, підписав документ, узгодженого раніше радниками глав” нормандської четвірки “.

Нагадаємо, у вівторок колишній представник України в робочій підгрупі з політичних питань ТКГ Роман Безсмертний заявив, що від імені Тристоронньої контактної групи для глав держав “Нормандського формату”, готується документ про імплементацію “формули Штайнмайєра” в законодавство України.

12 вересня, Зеленський анонсував обговорення “формули Штайнмайера” на зустрічі лідерів держав “нормандської четвірки”.

Формула передбачає одночасне ухвалення Верховною Радою поправок до Конституції, за якими Донбас отримає особливий статус, і проведення там вільних виборів, після чого Росія виведе свої війська й техніку з території ОРДЛО.

Але вже під час спільного брифінгу з президентом Естонії Керсті Кальюлайд президент Володимир Зеленський заявив, що місцеві вибори в ОРДЛО можливі лише після виведення російських військ і згідно з українським законодавством. На питання, чи буде спочатку виведення військ, а потім вибори на Донбасі, Зеленський відповів: “А що, може бути по-іншому?”.

Також, ввечері 13 вересня в ефірі телеканалу «Інтер», Вадим Пристайко заявив, що офіційний Київ не проводитиме «фейкові вибори» на окупованих територіях.

14 вересня, під час виступу на щорічному форумі “Ялтинської європейської стратегії” міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що Україна не повинна давати згоду на миротворчу операцію доки не вичерпає інші шляхи виконання Мінських домовленостей, а зобов’язання, взяті відповідно до цих угод, не передбачають особливого статусу для Донбасу.

Як відомо, колишній посол України в ЄС, радник п’ятого президента Петра Порошенка Костянтин Єлісєєв свого часу наголошував, що Україна не давала згоду на застосування «формули Штайнмаєра».

Представник України у Тристоронній контактній групі Леонід Кучма заявив, що лідери Франції та Німеччини підштовхуватимуть Україну до неприйнятних поступок Росії.

У свою чергу, спецпредставник Держдепу США з питань України Курт Волкер назвав умови проведення виборів в ОРДЛО.

18 вересня стало відомо, що міністр закордонних справ Вадим Пристайко надав згоду на врегулювання ситуації на окупованій частині Донбасу за формулою Штайнмаєра. Проте українська делегація в ТКГ відмовилася підписувати запропонований росіянами варіант “формули Штайнмаєра”.

Також, 18 вересня, стали відомі умови, на яких Київ готовий приступити до реалізації так званої “формули Штайнмаєра”. Вона передбачає проведення місцевих виборів в ОРДЛО і надання окремим районам “особливого статусу”.

19 вересня кілька сотень людей зібралися під стінами Офісу президента, щоб нагадати Зеленському про неприпустимість миру ціною втрати державного суверенітету.

В інтерв’ю УП міністр закордонних справ України Вадим Пристайко ще раз нагадав, що Київ погодиться на проведення виборів на непідконтрольній частині Донбасу лише на основі українського законодавства.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE