Politerno > Україна і світ > Кучма каже, що Франція і Німеччина підштовхуватимуть Зеленського до поступок Росії

Кучма каже, що Франція і Німеччина підштовхуватимуть Зеленського до поступок Росії

  • 14 Вересня, 2019
  • 1071 Переглядів
  • Comments Off

Лідери Франції та Німеччини підштовхуватимуть Україну до неприйнятних поступок Росії.

Про це представник України у Тристоронній контактній групі Леонід Кучма висловив аявив агентству Associated Press.

На його думку, Еммануель Макрон і Ангела Меркель підштовхуватимуть президента України Володимира Зеленського до компромісів, затвердження плану щодо проведення місцевих виборів в окупованих районах Донбасу без будь-якого контролю з боку українського уряду.

“У мене немає великої надії… Зеленському буде дуже важко – він буде один проти трьох осіб”, – зазначив Кучма.

Представник України в Мінському процесі також заявив, що Київ просять погодитися на “всі вимоги, які пред’являє Москва”, включаючи надання широких повноважень сепаратистам у Донбасі.

“Давайте дотримуватися Мінських домовленостей… Безпека на першому місці. Вам (РФ, – ред.) потрібно вивести війська, вивести важке озброєння, повернути нам кордон, і тоді ми проведемо вільні вибори”, – додав він.

Нагадаємо, під час спільного брифінгу з президентом Естонії Керсті Кальюлайд президент Володимир Зеленський заявив, що місцеві вибори в ОРДЛО можливі лише після виведення російських військ і згідно з українським законодавством. На питання, чи буде спочатку виведення військ, а потім вибори на Донбасі, Зеленський відповів: “А що, може бути по-іншому?”.

У свою чергу президент Естонії Керсті Кальюлайд зазначила, що Україна і все міжнародне співтовариство повині шукати шляхи якнайшвидшого завершення бойових дій на сході України, однак досягнення миру неприйнятно ціною втрати українського суверенітету.

Водночас, 12 вересня Зеленський анонсував обговорення “формули Штайнмайера” на зустрічі лідерів держав “нормандської четвірки”.

Формула передбачає одночасне ухвалення Верховною Радою поправок до Конституції, за якими Донбас отримає особливий статус, і проведення там вільних виборів, після чого Росія виведе свої війська й техніку з території ОРДЛО.

13 вересня міністр закордонних справ Вадим Пристайко пзаявив, що влада України хотіла би провести місцеві вибори по всій країні, включно з тимчасово непідконтрольною уряду територією Донбасу.

Помічник президента РФ Юрій Ушаков у свою чергу заявив, що перед проведенням зустрічі у “нормандському форматі” учасникам треба виконати кілька умов.

Під час 16-ої щорічної зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії (YES) професор Єврейського університету в Єрусалимі і автор бестселера “Sapiens. Історія людства від минулого до майбутнього” Юваль Ной Харарі заявив, що Україна перебуває на передовій боротьби за свободу від внутрішньої диктатури і зовнішнього імперіалізму.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE