Politerno > Україна і світ > Влада України не проводитиме “фейкові вибори” на окупованих територіях – Пристайко

Влада України не проводитиме “фейкові вибори” на окупованих територіях – Пристайко

  • 14 Вересня, 2019
  • 1107 Переглядів
  • Comments Off

Офіційний Київ не проводитиме «фейкові вибори» на окупованих територіях.

Про це міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив ввечері 13 вересня в ефірі телеканалу «Інтер» після того, як раніше того ж дня заявив, що українська влада хоче провести місцеві вибори у всій країні, включно з окупованими територіями Донбасу (але при цьому він не згадав про так само окупований український Крим).

«Місцеві вибори мають пройти одночасно по всій території України відповідно до правил, які є спільними як для Житомира, Київської області, Донецька та Луганська. Наше завдання – максимально наблизити час «миру» на Донбасі і зробити все, щоб окупант пішов до 2020 року», – цитує пресслужба МЗС у твітері слова Пристайка.

«Ми не збираємось повторювати «фейкові вибори» на наших тимчасово окупованих територіях на сході України. Ми збираємось якомога швидше організувати чесні місцеві вибори, відповідно до законодавства України та під відповідним міжнародним спостереженням», – йдеться в повідомленні.

13 вересня міністр закордонних справ Вадим Пристайко пзаявив, що влада України хотіла би провести місцеві вибори по всій країні, включно з тимчасово непідконтрольною уряду територією Донбасу.

Але вже під час спільного брифінгу з президентом Естонії Керсті Кальюлайд президент Володимир Зеленський заявив, що місцеві вибори в ОРДЛО можливі лише після виведення російських військ і згідно з українським законодавством. На питання, чи буде спочатку виведення військ, а потім вибори на Донбасі, Зеленський відповів: “А що, може бути по-іншому?”.

Перед цим, 12 вересня, Зеленський анонсував обговорення “формули Штайнмайера” на зустрічі лідерів держав “нормандської четвірки”.

Формула передбачає одночасне ухвалення Верховною Радою поправок до Конституції, за якими Донбас отримає особливий статус, і проведення там вільних виборів, після чого Росія виведе свої війська й техніку з території ОРДЛО.

Як відомо, колишній посол України в ЄС, радник п’ятого президента Петра Порошенка Костянтин Єлісєєв свого часу наголошував, що Україна не давала згоду на застосування «формули Штайнмаєра».

Як заявив представник України у Тристоронній контактній групі Леонід Кучма, лідери Франції та Німеччини підштовхуватимуть Україну до неприйнятних поступок Росії.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE