Politerno > Україна і світ > Зеленський про вибори на Донбасі: лише після розведення військ (Відео)

Зеленський про вибори на Донбасі: лише після розведення військ (Відео)

  • 13 Вересня, 2019
  • 1018 Переглядів
  • Comments Off

Місцеві вибори в ОРДЛО можливі лише після виведення російських військ і згідно з українським законодавством.

Про це президент Володимир Зеленський заявив під час спільного брифінгу з президентом Естонії Керсті Кальюлайд в Києві.

“Це питання спочатку обміну людей, потім розведення військ. Зараз ми говоримо про розведення в Золотому і Петровському. Потім тільки ми будемо говорити про розведення військ по всій території, це 400 км. Тільки після цього ми можемо говорити про формат виборів на окупованих територіях… Вибори там мають бути, але виключно за українським законодавством. Подробиці й терміни я не можу з вами обговорювати”, – заявив глава держави.

На питання, чи буде спочатку виведення військ, а потім вибори на Донбасі, Зеленський відповів: “А що, може бути по-іншому?”

Водночас, 12 вересня Зеленський анонсував обговорення “формули Штайнмайера” на зустрічі лідерів держав “нормандської четвірки”.

Формула передбачає одночасне ухвалення Верховною Радою поправок до Конституції, за якими Донбас отримає особливий статус, і проведення там вільних виборів, після чого Росія виведе свої війська й техніку з території ОРДЛО.


Нагадаємо, 13 вересня міністр закордонних справ Вадим Пристайко пзаявив, що влада України хотіла би провести місцеві вибори по всій країні, включно з тимчасово непідконтрольною уряду територією Донбасу.

Помічник президента РФ Юрій Ушаков у свою чергу заявив, що перед проведенням зустрічі у “нормандському форматі” учасникам треба виконати кілька умов.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE