Politerno > Україна і світ > Зеленський анонсував розгляд “формули Штайнмаєра” у “нормандському форматі” і підготовку карти виконання Мінських угод

Зеленський анонсував розгляд “формули Штайнмаєра” у “нормандському форматі” і підготовку карти виконання Мінських угод

  • 12 Вересня, 2019
  • 1166 Переглядів
  • Comments Off

Дата зустрічі лідерів країн “Нормандської четвірки” ще не визначена, Україна виступає за її проведення у вересні і розробляє карту виконання Мінських домовленостей з чіткими термінами.

Про це президент України Володимир Зеленський заявив на пресконференції у Києві з президентом Фінляндії Саулі Нііністьо.

“Зараз у нас, говоритиму чесно, дати немає. Ми зараз наполягаємо на тому, щоб ця зустріч відбулася саме у вересні”, – повідомив глава України.

Він також зазначив, що на зустрічі лідерів країн “Нормандської четвірки” розглядатимуться так звана “формула Штайнмаєра” і всі пункти Мінських угод.

Зеленський заявив, що на переговорах з питання реалізації Мінських домовленостей Київ боротиметься за “захист кожної краплі українських інтересів”.

“Ви знаєте, що не я підписував Мінські угоди. Але ми з вами розуміємо, що відповідальність зараз на мені. Ніхто не знімає цю відповідальність, тому що це наша з вами країна”, – додав президент.

Зеленський повідомив, що зараз розробляється карта виконання Мінських домовленостей з чіткими термінами.

“Ми розробляємо мапу виконання Мінських домовленостей з чіткими термінами… Найближчі кроки – це зустріч у “Нормандському форматі”, і я вірю, що ми на цій зустрічі зможемо вирішити багато ключових, і дійсно складних елементів Мінських домовленостей”, – заявив Зеленський під час спільної прес-конференції з президентм Фінляндії Саулі Нііністьо.

Він також додав, що серед найближчих кроків “контакт з президентом Російської Федерації Путіним”.

Довідка: “Формула Штайнмайєра” передбачає порядок набуття чинності статей “закону про особливий статус Донбасу”. Так, в ОРДЛО проводяться вибори й ОБСЄ робить висновок, чи відповідали вони європейським стандартам. Україна ж наполягає, що спочатку має бути повернуто контроль над кордоном і повне виведення незаконних збройних формувань, а вже потім проведення місцевих виборів у Донбасі.

Нагадаємо, президент Росії Володимир Путін та президент Франції Еммануель Макрон 8 вересня провели телефонну розмову, під час якої обговорили підготовку до зустрічі у “нормандському форматі”

Читайте також: “Домогтися підтримки Трампа Зеленському поки не вдалося”. Що відомо про проблеми у відносинах Зе і президента США

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE