Politerno > Україна і світ > “Росія – агресор, але й найбільший сусід”: виступ Гончарука на щорічному форумі YES – основні тези

“Росія – агресор, але й найбільший сусід”: виступ Гончарука на щорічному форумі YES – основні тези

  • 14 Вересня, 2019
  • 1039 Переглядів
  • Comments Off

Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук виступив на щорічному форумі “Ялтинської європейської стратегії” (YES) у Києві.

В першу чергу Гончарук анонсував, що за наступний місяць команда нової української влади зросте “як мінімум, удвічі”.

“Я не хочу анонсувати гучні призначення, але за наступний місяць наша команда зросте, як мінімум, удвічі і посилиться такими ж молодими, чесними і професійними людьми, які змінюватимуть країну”,  – сказав прем’єр.

Пізніше він не виключив, що у нової владної команди будуть кадрові помилки, оскільки органів державної влади дуже багато.

“Звичайно, людський фактор є великим ризиком. Ми будемо намагатися шукати максимальну кількість порядних, чесних, класних, добре замотивованих, патріотичних людей, щоб вони прийшли в державу владу, але я думаю, що у нас також, можливо, будуть помилки. Ми їх точно будемо виправляти”, – підкреслив Гончарук.

Читайте також: Перший Майдан для Зе. Чому ФОПи і великий бізнес готують бунт проти податкової революції від нової влади

Новий прем’єр вважає, що найкращою відповіддю агресору з боку України буде її власний успіх.

“Ми маємо намір бути дуже прагматичними. Ми думаємо, що найкраща відповідь будь-якому агресору – це наш власний успіх. І нам потрібно продемонструвати, що ми успішні. Ми як уряд точно будемо концентруватися на тому, щоб максимально швидко зробити Україну успішною країною. І це наша асиметрична відповідь будь-якій агресії зараз”, – пообіцяв очільний уряду.

Гончарук зазначив, що багато говорить із президентом про ситуацію на Сході України, однак не буде робити жодних заяв, щоб не зашкодити процесам, які відбуваються.

“Для мене особисто Росія як держава – це агресор, тут немає ніяких питань. Наші погляди з часів Майдану насправді в цьому плані ніяк не змінилися. Але це ніяк не відміняє того, що Росія – це наш найбільший сусід, і просто треба усвідомити, як співіснувати з цією великою країною надалі.”,  – відзначив прем’єр.

Гончарук вважає, що Україна підготовлена до газових переговорів з РФ, хоча й усвідомлює, що Європа має свої інтереси.

Гончарук підкреслив, що будівництво газопроводу “Північний потік-2” направлено проти України.

“Звичайно, ми розуміємо, що інфраструктурні проекти – це частина гібридної боротьби проти України.”, – сказав прем’єр.

При цьому Гончарук вважає, що Україна повинна без ілюзій сприймати підтримку Європи у цьому питанні і концентруватися на захисті українського інтересу. 

“Нам потрібно реалістично дивитися на світ. Кожна країна буде захищати свій бізнес, свої кордони, свої інтереси. І нам потрібно робити так само”, – заявив він.

Прем’єр нагадав, що наступного тижня заплановано черговий раунд тристоронніх газових переговорів у форматы “Україна – Росія – ЄС”  щодо умов постачання та транзиту газу з РФ від наступного року. Переговори стануть першими за нового уряду України.

“У нас будуть переговори з цього приводу вже на наступному тижні, ми до них готові”, – запевнив Гончарук.

Читайте також: Перший бунт на кораблі “слуг”

Також прем’єр розповів, що рішення про призначення його на посаду глави уряду було прийнято не за результатами співбесіди, а в ході зустрічі команди.

Не було якогось моменту, коли ми сіли один напроти одного, і він (Зеленський – ред.) каже: “Давай, я тобі щось пропоную” …Ми багато працювали разом з тим. Він бачив команду, з якою я працюю, бачив людей, на яких я опираюся. Все це наше середовище дуже йому подобалося. І зрештою, коли ми як команда, як партнери сіли один напроти одного, він говорить: “Ок, хто візьме на себе відповідальність за уряд? Можеш?”. Я кажу: “Добре, я можу”. І прийнято було рішення. Не було якоїсь співбесіди, коли хтось когось приймає на роботу”, – переконував Гончарук.

За його словами, ще півроку-рік тому в нього було “дуже примарне ставлення” до президента Володимира Зеленського. Однак після роботи з ним прем’єр переконаний, що “вибір українського народу є дуже-дуже правильним”.

Він також висловив сподівання, що команда влади пропрацює всі 5 років, а потім зможе піти і реалізувати себе в інших сферах.

Гончарук сказав, що не планує до кінця життя займатися політикою або державною службою.

Водночас, відповідаючи на питання, чи не збирається він колись балотуватися в президенти, прем’єр сказав: “Якби рік тому мене запитали, чи хочеш ти бути прем’єр-міністром, я, скоріш за все, сказав би ні”.

Нагадаємо, як повідомило “Слідство.Інфо” з посиланням на матеріали судових наказів Деснянського райсуду Чернігова, комунальні підприємства Чернігова кілька разів подавали до суду на прем’єр-міністра Олексія Гончарука та його рідних через борги за гарячу воду, газ та інші комунальні послуги.

За матеріалами УП

Читайте також: Бізнес – без УБЕЗ, уряд – без шоу. Що прийняв перший Кабмін Гончарука і чому його закрили

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE