Politerno > Україна і світ > Миротворці не на часі, а особливого статусу для Донбасу не буде – Пристайко

Миротворці не на часі, а особливого статусу для Донбасу не буде – Пристайко

  • 14 Вересня, 2019
  • 974 Переглядів
  • Comments Off

Україна не повинна давати згоду на миротворчу операцію доки не вичерпає інші шляхи виконання Мінських домовленостей, а зобов’язання, взяті відповідно до цих угод, не передбачають особливого статусу для Донбасу.

Про це міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив під час виступу на щорічному форумі “Ялтинської європейської стратегії” (YES).

Таким чином, Пристайко висловив сумнів у ефективності миротворчої місії.

“Ми знаємо приклади в Африці, де миротворчі операції ООН тривають десятиріччями”, – нагадав він.

Водночас, голова МЗС не виключив можливість повернення до ідеї миротворців у разі, якщо Київ зайде в глухий кут із виконанням мінських угод без миротворців.

“Якщо все інше провалиться, ми будемо вимушені просити міжнародну спільноту про миротворчу операцію у тому чи іншому форматі”, – пояснив він.

Пристайко також вважає, що Україна має виконувати Мінськ попри те, що зобов’язання щодо нього були дані попередньою владою.

“Ми (як держава) домовилися про щось, і навіть якщо ми ненавидимо цей варіант – то маємо дійти до кінця”, – пояснив він.

Щодо особливого статусу для Донбасу Пристайко підкреслив:

“Теза, яку постійно просувають у Росії зводиться до того, що Україна мусить внести зміну до Конституції, зробивши спеціальний статус. Ми звертаємо увагу росіян і готові їм ще раз прочитати цю норму – до речі, вона записана російською мовою, що Україна взяла зобов’язання по створенню статусу для цих регіонів на основі децентралізації. Це той процес децентралізації, який наразі вже впроваджується в Україні. Ми хочемо донести цю тезу стороні, яка за лінією дотику, дати зрозуміти, що шанс їх розвитку, – децентралізація. Цей процес дасть їм реальні можливості та шанси на розвиток. Натомість ми не вносимо в Конституцію ніяких особливих статусів… Особливого статусу для Донбасу у Конституції не буде.

Говорячи про очікування президента Володимира Зеленського від переговорів на найвищому рівні у “нормандському форматі”, Пристайко заявив, що задача-максимум – припинення російської агресії.

Однак міністр визнав, що очікувати виконання цієї задачі вже за підсумками наступної зустрічі не є реалістичним.

“Якщо є реалістично, то ми очікуємо, що прогрес, який вже досягнутий, буде зміцнений. Що ми завершимо розведення (важкого озброєння) на Станиці Луганській… Після цього мають бути розведення в інших точках. Президент Зеленський звертається із пропозицією розвести на всій лінії зіткнення, всі 400 км”, – пояснив Пристайко.

У якості другої пріоритетної домовленості він назвав продовження звільнення Росією українських бранців.

Пристайко зазначив, що йдеться про обмін ув’язненими за формулою “всіх на всіх”.

Міністр також повідомив, що залучені до переговорного процесу щодо врегулювання ситуації на Донбасі представники українського уряду почнуть роботу з депутатами Верховної Ради з підготовки до голосування за закон про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей.

“Дуже багато деталей в цьому законі, які необхідні компроміси з обох сторін нам потрібно зробити, щоб нарешті на нашу землю прийшов мир. Це буде складна робота. Я не можу сказати, в якій формі це буде, чи будуть внесені зміни в існуючий (закон – ІФ) – в кінці кінців, голосувати нашим депутатам”, – сказав він.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський на 16-й Щорічній зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії (YES) у Києві заявив, що миротворчий контингент на Донбасі може бути розгорнутий лише на українсько-російському держкордоні але зараз на переговорах тема миротворців не порушується.

13 вересня міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив, що влада України хотіла би провести місцеві вибори по всій країні, включно з тимчасово непідконтрольною уряду територією Донбасу.

Але вже ввечері 13 вересня в ефірі телеканалу «Інтер» Вадим Пристайко заявив, що офіційний Київ не проводитиме «фейкові вибори» на окупованих територіях.

Але вже під час спільного брифінгу з президентом Естонії Керсті Кальюлайд президент Володимир Зеленський заявив, що місцеві вибори в ОРДЛО можливі лише після виведення російських військ і згідно з українським законодавством. На питання, чи буде спочатку виведення військ, а потім вибори на Донбасі, Зеленський відповів: “А що, може бути по-іншому?”.

Перед цим, 12 вересня, Зеленський анонсував обговорення “формули Штайнмайера” на зустрічі лідерів держав “нормандської четвірки”.

Формула передбачає одночасне ухвалення Верховною Радою поправок до Конституції, за якими Донбас отримає особливий статус, і проведення там вільних виборів, після чого Росія виведе свої війська й техніку з території ОРДЛО.

Як відомо, колишній посол України в ЄС, радник п’ятого президента Петра Порошенка Костянтин Єлісєєв свого часу наголошував, що Україна не давала згоду на застосування «формули Штайнмаєра».

Як заявив представник України у Тристоронній контактній групі Леонід Кучма, лідери Франції та Німеччини підштовхуватимуть Україну до неприйнятних поступок Росії.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE