Politerno > Україна і світ > Пристайко розповів про “формулу Зеленського” для Донбасу і за яких умов там можливі вибори (Відео)

Пристайко розповів про “формулу Зеленського” для Донбасу і за яких умов там можливі вибори (Відео)

  • 20 Вересня, 2019
  • 947 Переглядів
  • Comments Off

Київ погодиться на проведення виборів на непідконтрольній частині Донбасу лише на основі українського законодавства.

Про це заявив міністр закордонних справ України Вадим Пристайко в інтерв’ю “Європейській правді”.

“А чесні вибори на Донбасі можливі, лише якщо вони проводитимуться нами за нашими законами. Щоби наша ЦВК, наше казначейство зайшли туди для оплати, наш спецзв’язок встановив сервери та забезпечив передачу протоколів електронним шляхом, щоби були спостерігачі, щоби у виборах брали участь усі партії, які забажають, а “Українська правда” і “Європейська правда” були допущені для спостереження на будь-яку дільницю”, – сказав Пристайко.

“Ми не можемо собі уявити, яким чином їх проводити у цьому випадку. Український закон не передбачає ніяких “ЛНР” і “ДНР”, ніяких іноземних збройних формувань. Це – вичерпна відповідь”, – додав він.

Він також пояснив, що у разі проведення виборів, їх відповідність стандартам буде оцінювати БДІПЛ ОБСЄ і саме на цю оцінку буде орієнтуватися міжнародна спільнота.

“Єдина загальновизнана оцінка чесності виборів, що існує у світі – це та, яку дає БДІПЛ ОБСЄ. Пригадайте усі минулі вибори в Україні: ми з вами можемо скільки завгодно стверджувати, що наші вибори – найчесніші у світі. Але для усіх інших визнання їх чесності відбувається, лише коли ОБСЄ скаже: “та, в принципі, нормально”, – сказав Пристайко.

Міністр також розповів, що залишаються невирішеними питання, яким чином проводити голосування для переміщених осіб.

“Чи вони голосують на тих місцях, куди вони переїхали, чи повертаються на момент голосування, і чи вони захочуть приїхати? Що відбувається з тими, хто поїхав до Росії, до Білорусі тощо? От усі ці питання – це абсолютна формула, якої ми хочемо досягти. Але, як ви знаєте, на практиці вибори завжди мають вади, але навіть із вадами їх часто визнають справедливими”, – додав він.

За словами Пристайка, пропозиції президента Володимира Зеленського по врегулюванню ситуації на Донбасі передбачають низку кроків із поновлення зв’язків з людьми на непідконтрольній території.

“Ми відновимо сплату пенсій. Ми відновили сплату за послуги, які ми надаємо, тобто нам з того боку платять за воду. Зараз ми готуємося замінити наказ про список товарів, які людям дозволено перевозити через контактну лінію, на список того, що заборонено перевозити”, – сказав він.

“Це обов’язково буде зроблено, але для цього потрібні певні кроки – бо зараз діє так звана блокада, введена рішенням РНБО, і змінити її має інше рішення РНБО”, – заявив Пристайко.

Він також зазначив, що Україна повністю не скасовує економічну блокаду, адже її передумовою є повернення підприємств.

“Але ж є блокада підприємств, а є, наприклад, товари щоденного вжитку, для наших громадян. Навіть з точки зору економіки, чому ми не можемо продавати туди наші товари? Нехай на полицях стоїть ряжанка з українським прапором, а не російська чи білоруська, правда?”, – сказав міністр.

“Ну й інші елементи – міст у Станиці Луганській, обмін полоненими тощо – все це елементи “плану Зеленського”, який зараз формується”, – додав Пристайко.


Нагадаємо, президент Володимир Зеленський на 16-й Щорічній зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії (YES) у Києві заявив, що миротворчий контингент на Донбасі може бути розгорнутий лише на українсько-російському держкордоні але зараз на переговорах тема миротворців не порушується.

13 вересня міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив, що влада України хотіла би провести місцеві вибори по всій країні, включно з тимчасово непідконтрольною уряду територією Донбасу.

Перед цим, 12 вересня, Зеленський анонсував обговорення “формули Штайнмайера” на зустрічі лідерів держав “нормандської четвірки”.

Формула передбачає одночасне ухвалення Верховною Радою поправок до Конституції, за якими Донбас отримає особливий статус, і проведення там вільних виборів, після чого Росія виведе свої війська й техніку з території ОРДЛО.

Але вже під час спільного брифінгу з президентом Естонії Керсті Кальюлайд президент Володимир Зеленський заявив, що місцеві вибори в ОРДЛО можливі лише після виведення російських військ і згідно з українським законодавством. На питання, чи буде спочатку виведення військ, а потім вибори на Донбасі, Зеленський відповів: “А що, може бути по-іншому?”.

Також, ввечері 13 вересня в ефірі телеканалу «Інтер», Вадим Пристайко заявив, що офіційний Київ не проводитиме «фейкові вибори» на окупованих територіях.

14 вересня, під час виступу на щорічному форумі “Ялтинської європейської стратегії” міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що Україна не повинна давати згоду на миротворчу операцію доки не вичерпає інші шляхи виконання Мінських домовленостей, а зобов’язання, взяті відповідно до цих угод, не передбачають особливого статусу для Донбасу.

Як відомо, колишній посол України в ЄС, радник п’ятого президента Петра Порошенка Костянтин Єлісєєв свого часу наголошував, що Україна не давала згоду на застосування «формули Штайнмаєра».

Представник України у Тристоронній контактній групі Леонід Кучма заявив, що лідери Франції та Німеччини підштовхуватимуть Україну до неприйнятних поступок Росії.

У свою чергу, спецпредставник Держдепу США з питань України Курт Волкер назвав умови проведення виборів в ОРДЛО.

18 вересня стало відомо, що міністр закордонних справ Вадим Пристайко надав згоду на врегулювання ситуації на окупованій частині Донбасу за формулою Штайнмаєра. Проте українська делегація в ТКГ відмовилася підписувати запропонований росіянами варіант “формули Штайнмаєра”.

Також, 18 вересня, стали відомі умови, на яких Київ готовий приступити до реалізації так званої “формули Штайнмаєра”. Вона передбачає проведення місцевих виборів в ОРДЛО і надання окремим районам “особливого статусу”.

19 вересня кілька сотень людей зібралися під стінами Офісу президента, щоб нагадати Зеленському про неприпустимість миру ціною втрати державного суверенітету.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE