Politerno > Україна і світ > Рябошапка саботує справи Майдану і вважає, що злочинної організації Януковича не було – Горбатюк

Рябошапка саботує справи Майдану і вважає, що злочинної організації Януковича не було – Горбатюк

  • 24 Жовтня, 2019
  • 1159 Переглядів
  • 0

Сергій Горбатюк у серпні мав обнадійливу зустріч із президентом Володимиром Зеленським і теперішнім генпрокурором Русланом Рябошапкою. 

Про це під час брифінгу 24 жовтня заявив звільнений з Генпрокуратури керівник управління спеціальних розслідувань Сергій Горбатюк. 

“Я мав зустріч з президентом у серпні, на якій розповів про всю проблематику, про результати розслідування. Вона завершилася, як на мене, досить оптимістично з розумінням того, що справи мають розслідуватися і перешкоди, які є, мають бути усунуті. На цій зустрічі був присутній і теперішній генеральний прокурор, якому президент сказав надати всю цю проблематику і кроки для її вирішення. Я її надав і генпрокурору, і заступнику Чумаку. Нічого з цієї проблематики за 1,5 місяці вирішено не було. Кроків на зустріч не зроблено, крім обіцянок, що департамент для розслідування майданівських справ має бути створений. Ми з цим абсолютно згодні. І почалося: “завтра, післязавтра, через тиждень, через два”…  Мої наполягання ні до чого не призводили, хоча за цей час було створено три департаменти у генпрокуратурі”,  – зазначив Горбатюк.

У той же час, в інтерв’ю на “Радіо НВ” Сергій Горбатюк заявив, що генеральний прокурор Руслан Рябошапка вважає, що злочинної організації президента-втікача Віктора Януковича не існувало.

За його словами, Рябошапка вважає це “видумкою Луценка”.

Горбатюк повідомив, що відповідні підозри були направлені Януковичу та його соратникам: ексміністру внутрішніх справ Віталію Захарченку, колишньому очільнику ГПУ Віктору Пшонці, експрем’єру Миколі Азарову та його заступнику.

Крім цього, колишній керівник управління спецрозслідувань пов’язує своє звільнення із небажанням Генеральної прокуратури розслідувати справи угруповання Януковича, оскільки “при владі перебувають особи, які працювали в той час в Кабміні”. Він стверджує, що деяким із них і зараз можна вручити підозри. 

“Такі заяви (про відсутність ОЗУ Януковича, — ред.) є, і робляться кроки для того, щоби цю (ланку розслідувань) зруйнувати. Я казав: “Якщо ви хочете не бачити ознак злочинної організації, вважаєте, що це якась вигадка — будь ласка, там є 5 тисяч томів, читайте, виписуйте докази і виносьте постанову про закриття кримінального провадження”, – заявив Горбатюк.

23 жовтня генеральний прокурор Руслан Рябошапка підписав наказ про звільнення керівника управління спеціальних розслідувань Сергія Горбатюка.

Таке рішення Горбатюк пов’язує з тим, що він “незручний” для нового керівництва ГПУ. Формальною підставою звільнення Горбатюк вважає переатестацію прокурорів.

Офіційною причиною звільнення у ГПУ назвали “ліквідацію чи реорганізації органу прокуратури, в якому прокурор обіймає посаду, або в разі скорочення кількості прокурорів органу прокуратури”.

У пресслужбі ГПУ УП уточнили, що Горбатюка звільнили і з посади керівника управління, і з генпрокуратури загалом.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE