Politerno > Україна і світ > Суд розгляне апеляцію “Схем” про доступ ДБР до редакційних матеріалів

Суд розгляне апеляцію “Схем” про доступ ДБР до редакційних матеріалів

  • 24 Жовтня, 2019
  • 996 Переглядів
  • 0

Проект журналістських розслідувань “Схеми” подав апеляцію на рішення Печерського райсуду Києва, який надав Державному бюро розслідувань доступ до редакційними матеріалами та іншими даних журналістів.

Засідання Київського апеляційного суду призначено на 9:30 п’ятниці, 25 жовтня, головуватиме суддя Ольга Юрдига, повідомляє “Радіо Свобода”.

Адвокат журналістів Віра Крат подала скаргу до суду в середу, 23 жовтня. Захист “Схем” звернувся до апеляцію, незважаючи на те, що в ухвалі суду першої інстанції сказано, що рішення є остаточним і не підлягає оскарженню. Позиція захисту журналістів полягає в тому, що Печерський суд надав слідству доступ до інформації, захищеної законом про захист журналістських джерел.

У скарзі йдеться, що рішенням Печерського суду було порушено права журналістів на захист своїх джерел та їх право громадян на захист. Захист припускає, що вимога доступу до редакційної інформації може бути спробою виявити джерела інформації журналістів-розслідувачів для можливого тиску на них в подальшому. Ухвала Печерського суду також може порушувати конституційні права і свободи журналістів.

“Схеми” нагадали, що прецедент скасування аналогічного судового рішення вже є. У 2018 році було оскаржено рішення суду, який надав Генпрокуратурі доступ до даних мобільного телефону головреда “Схем” Наталії Седлецької за півтора року. Аналогічно вчинив захист журналістки “Нового времени” Крістіни Бердинських, доступ до даних телефону якої також було надано ГПУ судом першої інстанції.

Нагадаємо, Печерський районний суд Києва 17 жовтня надав слідчим ДБР дозвіл на тимчасовий доступ до редакційної комунікації журналістів програми “Схеми: корупція в деталях” – авторів розслідування “Mr. Petro Incognito”. Матеріал, присвячений таємній подорожі Петра Порошенка на Мальдіви, був опублікований в січні 2018 року під авторством Михайла Ткача і Наталії Седлецької.

6 серпня у ДБР повідомили, що розслідують можливі факти організації незаконного переправлення через український державний кордон колишнього президента України. Досудове розслідування проводять за статтями “службове підроблення”, “незаконне переправлення осіб через державний кордон України”, “використання завідомо підробленого документа”.

Згідно з розслідуванням, неафішований президентський відпочинок, що тривав з 1 по 8 січня разом з перельотом загалом коштував не менше ніж 500 тисяч доларів, що становило понад 14 мільйонів гривень.

Журналісти програми припустили, що президент  Петро Порошенко зі своїми супутниками міг літати на Мальдівські острови під вигаданими прізвищами і не проходити паспортний і митний контроль.

Як повідомило видання “Страна” із посиланням на джерело в українських спецслужбах, президент України Петро Порошенко і члени його сім’ї мають на руках так звані ДОП – документи оперативного прикриття.

Водночас Порошенко наголошував, що кордон він перетинав за своїм прізвищем, “по своєму паспорту, з відповідною реєстрацією у прикордонників”.

На Банковій заявили, що Мальдіви обійшлися президенту дешевше, ніж підрахували журналісти, але відмовились уточнювати суму.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE