Politerno > Україна і світ > Швидко прийняли бюджет, щоб з чистою совістю піти на концерт новорічного “Кварталу”

Швидко прийняли бюджет, щоб з чистою совістю піти на концерт новорічного “Кварталу”

  • 15 Листопада, 2019
  • 1319 Переглядів
  • 0

Як ви вважаєте, навіщо взагалі потрібні гроші? Без натяків, просто Верховна Рада якраз прийняла законопроект про держбюджет на 2020 рік. З’явилися вкрай філософські питання. Мабуть, щоб з чистою совістю піти на концерт новорічного “Кварталу”, депутати швидко прийняли в другому читанні якийсь Закон про якийсь державний бюджет якоїсь України на 2020 рік. Давайте розберемося: що ж приготували нам народні обранці.

Почнемо із загальної інформації. Доходи України повинні скласти 1093,7 млрд грн (у держбюджеті-2018 це було 913,6 млрд грн). Але і витратимо ми більше: 1180,1 млрд грн проти 988,6 млрд у минулому році. У 2019 витрати планувалися на рівні 1112,13 млрд. Автори законопроекту заявляють, що макроекономічна ситуація в нашій країні буде продовженням 2019 року. Зокрема, прогнозується уповільнення споживчої інфляції і уповільнення зростання споживчих цін на внутрішньому ринку на 6%.

Потрібно готуватися до того, що наша країна збільшить доходи на 3 млрд грн за спеціальним фондом, оскільки незабаром планується прийняти закон про гральний бізнес. Через це дефіцит бюджету складе всього 2% від ВВП. У цілому, доходи обіцяють збільшити на 13 млрд гривень. А наскільки втіляться в реальність ці обіцянки?

Для початку проаналізуємо прожитковий мінімум, точніше – його еволюцію. Його планують чесно і регулярно (не означає “кардинально”) збільшувати весь рік. Взагалі планується три етапи підняття виплат: 1 січня, 1 липня та 1 грудня. Боже, як оригінально! За минулої влади такого не було, хоча … Стоп, було. Мабуть, економічне диво відкладається на потім. Тим часом маховик реформ і тотального збагачення готує популяцію гуппі до неймовірних звершень. Отже, до кінця 2020 року:

    дієздатне населення зможе прожити місяць на 2270 грн;
    діти до 6 років – трохи більше, ніж на 1900 грн;
    діти до 18 років – майже на 2400 грн;
    населення, яке втратило дієздатність, якось протягне на 1769 грн.

Відразу видно, що епоха бідності закінчилася, і Україна отримала по-справжньому розумних економістів біля керма країни. Особливий сорт оптимістів може подумки замінити гривні на долари (не по еквіваленту) і пишатися скоєним. Тим часом, згідно зі статтею 8 Закону про Держбюджет, мінімальна зарплата повинна становити 4723 грн в місяць або 28,31 грн на годину з 1 січня. Також в Кабміні обіцяють, що грошей вистачить на субсидії та пенсії всім, хто цього потребує.
 
Втім, не все коту масниця, і квітуча економіка обіцяє вдячним виборцям нової влади дещо застарілі витрати. На тлі цієї багатообіцяючої картинки кожен з нас все ще повинен буде заплатити по 10 тисяч грн з податків на виплату зовнішніх боргів нашої країни, хоча на сайті Кабміну наголосили, що їх вперше не збільшуватимуть для цих цілей. Головне, що зарплати зросли – нехай і менш, ніж на тисячу гривень, але ж навесні люди голосували саме за ідею. Значить, і гроші їм не потрібні.

Але не будемо про українську аналітику за першими чотирма буквами. Пам’ятаємо, – ми розглядали план роботи Кабміну. Там був пункт про те, що українцям не можна хворіти довго. Судячи з усього, для цього в Держбюджеті передбачено продовження програми “Доступні ліки”. Також планується закупівля 470 нових карет швидкої допомоги (раз Зеленський пообіцяв і не зробив, оплатимо ми з вами) і відкриття 25 відділень невідкладної допомоги. “По одній в кожній області”, написано на сайті Кабміну. Сподіваємося, це не про квартири Дубинського було сказано.

Про якісь неважливі витрати поговорили, та й вистачить. Переходимо до головного. Грає туш: на презентації міністр оборони Андрій Загороднюк заявив, що в 2020 році на національну безпеку і оборону передбачено видатки в розмірі 245,8 млрд гривень. Наприклад, держбюджет-2019 цей показник оцінював в 209,7 млрд грн. Що, Зеленський і сам не вірить в свою здатність забезпечити Україні мир? Добре, якщо так, але є сумніви. Ух, як обороняємося! Терміново підняти тост за сильну країну з масивними кулаками.

Стоп, але ж фактично Міноборони отримає 116,1 млрд грн. Для порівняння, рік тому фінансування становило близько 102 млрд. Не така вже й велика різниця. Здається, пора пояснити чому не збігаються показники: мовляв, звідки взялася загальна цифра? Насправді все просто, як “бе-бе-бе” Авакова. Обороняти дехто планує не країну, а себе, коханого. Зарплати поліцейських виростуть на 10%. Якраз цей момент робить рекордною суму, витрачену на нацбезпеку та оборону. Як бачите, у простих жителів і мешканців урядового 95 кварталу тепер різні пріоритети, та й потреби відрізняються. У Зеленського своя війна, окрема.

Ці цифри завуалюють красивими словами про медицину, освіту, фінанси і про все хороше проти всього поганого. Насправді інші питання: що, у нас так зросла злочинність? Чому саме поліція тягне величезний куш в цьому дивному казино, що працює за рахунок українців? Мабуть, у відповідь ми побачимо лише посмішку Арсена Авакова.

Що ж, такі щедрі виплати покликані заспокоїти захисників наших вулиць: всі останні помилки не заслуговують критики. Заохочувати каламутну структуру, нездатну навіть провести закупівлю зброї якось по-людськи, не через треті руки? Так, запросто! Тільки б захистили Банкову від мітингувальників. Само собою, роздавати плюшки нова влада планує за рахунок платників податків.

Ми не виступаємо проти збільшення зарплати поліцейських – справа потрібна. Мабуть, силовикам мало “кришувати” тіньові справи, поки країна живе без легалізації вогнепальної зброї, легких наркотиків і проституції. Треба б і офіційні доходи підігнати під статки, щоб доблесні захисники українців від прав людини і далі могли ганятися за малолітніми активістами з плакатами проти Зеленського. Але постає інше питання.

Може, ви пам’ятаєте події цього літа? По якому місту РФ відпрацьовувала ракетний удар? Якщо по Воронежу, наш державний бюджет абсолютно правильно зверстаний. Але командувач ВМСУ каже, що наші сусіди з Залісся чомусь тренувалися обстрілювати Одесу. Не те, щоб ми сумнівалися в талантах нашої Нацполіціі, але від ракетних ударів вона нас не врятує. Врятує армія, але там дикого грошового зростання не спостерігається: підвищили як кіт наплакав, віддавши гору грошей силовій структурі, котра синіє від голоду. Не армії, не контррозвідці, а грозі 16-річних мітингувальників.

Пріоритети зрозумілі. Виходить, державний бюджет верстає нам такі перспективи:

витрати на Міноборони ростуть повільно і не факт, що надовго;

поліцейські отримають більше грошей;

децентралізація під загрозою;

у разі загострення війни на Донбасі всі плани депутатів не матимуть ніякого сенсу;

влітку росіяни відпрацьовували ракетний удар по Одесі, явно в знак поваги українським проникливим аналітикам при владі.

Здобули, нічого не скажеш.

Читайте також: Парламент ухвалив Бюджет-2020

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE