Politerno > Тернопільщина > Тернопільські облдепи висловили недовіру Кабміну, нардепам-“слугам” і “ринку землі”. Заяви, виступи, голосування

Тернопільські облдепи висловили недовіру Кабміну, нардепам-“слугам” і “ринку землі”. Заяви, виступи, голосування

  • 15 Листопада, 2019
  • 2386 Переглядів
  • 0

На сесії депутати Тернопільської обласної ради прийняли звернення до вищого керівництва держави, в якому висловили «категоричну незгоду» зі спробами запровадити в Україні «ринок землі».  Окрім того, заявили вимогу про відставку Кабінету Міністрів.

Заява про категоричну незгоду і відставку КабМіну

Це питання облдепи обговорювали майже годину. Висловились представники кожної фракції, крім «УКРОПу». Голова облради Віктор Овчарук на початку розгляду наголосив, що заява облради обговорюватиметься без регламентованого часу для виступу.

Першим до трибуни вийшов перший заступник голови облради, «батьківщинець», Василь Деревляний. Нову чинну верхівку влади він назвав «антинародним режимом».   

– Вчора у безпрецедентний спосіб антиукраїнський, антинародний режим під керівництвом президента України розпочали розграбування української нації. Вчора  вони зробили перший крок, щоб передати найцінніше багатство української нації транснаціональним корпораціям. Це не тільки земля, це і повітря, це і вода. Якщо хтось собі думає, що це просто ось так, це ні. Це позбавлення українців незалежності, позбавлення українців працювати на своїй землі, позбавлення майбутнього українців, – акцентував Василь Деревляний.    



На завершення свого виступу він зачитав заяву, текст якої запропоновано було прийняти депутатам. У ній, зокрема, йдеться:

«13 листопада провладна більшість у Верховній раді України проголосувала в першому читанні за основу антиукраїнський законопроект про запровадження так званого «ринку землі», підготовленого Кабінетом Міністрів України.
І це було зроблено, незважаючи на спротив органів місцевого самоврядування, численні акції протесту фермерів, представників агропромислових підприємств, небайдужих громадян України, політичних та громадських організацій[… ]
Ми, депутати Тернопільської обласної ради, послідовно відстоюючи інтереси громади Тернопільщини, заявляємо про свою категоричну незгоду зі спробами,  спрямованими на запровадження в Україні так званого «ринку землі», який несе у собі загрозу знищення, загрожує стабільності в економіці та державному суверенітету…».

Окрім, власне, категоричної незгоди з відкриттям «ринку землі», депутатам обласної ради запропонували в заяві ще ряд пунктів. А саме: висловили недовіру Кабінету Міністрів та народним депутатам з Тернопільщини, які входять у парламентську фракцію партії «Слуга Народу».

З тексту заяви, зачитаної Василем Деревляним з трибуни Тернопільської обласної ради:

Ми, депутати Тернопільської обласної ради, послідовно відстоюючи інтереси громади Тернопільщини:
– заявляємо свою категоричну незгоду із спробами, спрямованими на запровадження в Україні так званого ринку землі, який несе у собі загрозу національним інтересам, стабільності в економіці та державному суверенітету.
– висловлюємо занепокоєння президенту України Зеленському В.О. про недопустимість зради національних інтересів України.
– за вчинення дій, спрямованих на руйнацію аграрного сектора економіки України, висловлюємо недовіру Кабінету Міністрів України.
– вимагаємо термінової відставки Кабінету Міністрів України на чолі з Гончаруком.
– звертаємось до депутатів ВРУ припинити кроки з подальшого розгляду законопроекту про запровадження так званого ринку землі, підготовленого Кабінетом Міністрів України.
– засуджуємо дії народних депутатів України від фракції «Слуга народу», позафракційних та обраних від Тернопільської області, які 13 листопада 2019 року своїм голосуванням у Верховній Раді України підтримали в першому читанні за основу антиукраїнський законопроект про запровадження так званого ринку землі, підготовленого Кабінетом Міністрів України.
– звертаємось до міських, сільських, селищних і районних рад Тернопільщини надати політичну оцінку таким зрадницьким діям вказаних народних депутатів.
– звертаємося до виборців Тернопільщини невідкладно, зразу ж після прийняття Закону про порядок відкликання народних депутатів України, розпочати процедуру відкликання народних депутатів України, обраних від Тернопільщини, які 13 листопада 2019 року голосували «ЗА» антидержавний злочинний законопроект про запровадження так званого ринку землі.
– провести Всеукраїнський референдум, на якому українці мають вирішувати, можна чи не можна відкривати ринок сільськогосподарської землі.
– створити державний фонд, який зможе викуповувати приватні паї за ринковою ціною у тих власників, які хочуть продавати свої землі.
– продовжити мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2025 року.

Українець має бути захищений. Виступи і пропозиції

Від фракції «Свобода» виступили декілька депутатів. Першим з них взяв слово Володимир Мисик.

– Не потрібно спекулювати на тому, що іноземці не зможуть купляти землю, бо необхідно провести референдум. Сьогодні будь-хто отримав паспорт України, особливо житель так званих терористичних організацій днр, лнр чи Росії, і спокійно з паспортом України прийде і придбає землю. І, фактично, можлива концентрація української землі в руках російських олігархів, – емоційно говорив «свободівець».   
 


Після Володимира Мисика виступив заступник голови обласної ради, депутат від фракції «Самопоміч», Любомир Крупа.

– Фракція «Самопоміч» виступає за те, щоби ринок землі був. Але в першу чергу має бути захищений в цьому ринку українець. І ті вимоги «Самопомочі» дуже близькі до цього альтернативного проекту, який подала Юлія Тимошенко №2178-2. Зокрема, що має бути оборот серед українців.  Ми не говоримо про мораторій. Ми говоримо про ринок землі, в якому беруть участь п’ять, десять років, це має бути прописано, тільки українці. Чітко має бути прописано, скільки українець має право купити цієї землі. Коли, через скільки років може зайти іноземний капітал. Ми категорично незгідні з тим, щоби  200 тисяч гектарів можна було віддати в одні руки. Це є справді загроза національній безпеці. Тому ми частково підтримуємо ті вимоги, які прописані. Ми, на жаль не бачили того тексту заяви, – висловив позицію своєї фракції Любомир Крупа.  



Далі.  До трибуни вийшов «свободівець», депутат Олег Сиротюк.

– Ми вже мали владу, яка обіцяла, що почує кожного. Нема тої влади. А цій владі, таке враження, що позакладало, і вони далі бачать дві цифри – 73. Їх вже давно немає. […]    Ми чітко розуміємо, що земля не може бути товаром. Ми чітко розуміємо, що громадяни, які хочуть відчужити і не можуть працювати на цій землі, мають отримати таку можливість передати свою землю в державний земельний банк. Власником української землі повинна бути або держава, або український громадянин. […] Влада не знайшла відповіді на виклики суспільства і вирішила зайнятися розпродажем усіх національних ресурсів, газотранспортної системи, української землі, усіх стратегічних підприємств. Все поставлено «під молоток». Таке враження, що  влада прийшла не просто на один термін, їхнє завдання сьогодні за один термін зруйнувати все, що становить основу майбутнього нашої держави. Ми будемо голосувати за звернення. Ми просимо нового голову ОДА цю позицію області передати до Києва.

Лідер фракції «Самопоміч» Віталій Фидрин теж взяв слово.

– Власниками української землі має бути 200 тисяч фермерів, яких ми знатимемо в обличчя, а не 200 невідомих людей, які, на жаль, можуть бути представниками країни-агресора. І в такий спосіб перемогти Україну у цій війні. Щодо тексту звернення, погоджуюсь з паном Любомиром, у нас є певні застереження, – наголосив він.  



Від фракції «Громадянська позиція» виступив депутат Олег Шуляр.

– Верховна Рада в першому читанні прийняла законопроект про скасування мораторію на продаж землі. На жаль, за цей законопроект проголосували і народні депутати з Тернопільщини.  Думаю, що виборці, які голосували за них, зроблять відповідну оцінку і висновки. Земля – це загальнонародне багатство. І на превеликий жаль влада досі нічого не зробила для того, щоб мораторій на продаж землі був знятий у цивілізований спосіб. Перш за все, щоб говорити про ринок землі, потрібно провести аудит, сформувати кадастр, визначити цінову політику з врахуванням якості землі. Однозначно,треба заборонити продаж земель юридичним особам, іноземцям, потрібно визначити оптимальну кількість в одних руках. Потрібно виробити правила володіння і експлуатації земель сільськогосподарського призначення. Ми узгоджуємо свою позицію із заявою президії обласної ради. Ми будемо її підтримувати. І надіємось на мудрість українського народу.



Від фракції «Народний Контроль» позицію висловлював Володимир Болєщук.

– У нас сім мільйонів пайовиків, які мають право на приватну власність, і які  не могли правами скористатися. […] Друга сторона – це аграрні підприємці, їх є декілька тисяч в Україні, багато з них працюють дуже добре. І завдання держави – збалансувати інтереси сторін. Пайовики мають право продати свою землю, а аграрії повинні мати право працювати на цій землі. Якщо запрацює ринок землі, запрацює економіка. Сьогодні економіка в дуже негативних цифрах знаходиться. Нам закон абсолютно не подобається, і заява теж. Наше завдання – подати пропозиції до другого читання. Ми повинні запропонувати:
– перше, українська земля має належати тільки українським громадянам,
– обмеження в одні руки – 300-500 гектарів, щоб ми не допустили великих латифундів,  
– наступне, земельний банк, який може від імені держави викупляв землю, надавав кредити.
За заяву голосувати я не буду. Хіба якщо мої пропозиції будуть враховані, ми проголосуємо.



Досить емоційно виступав Степан Барна, який після звільнення з посади голови ОДА очолив обласну фракцію «Європейської Солідарності».

– Що робитиме далі аграрій і що буде з селом? Я не почув відповіді на те, як можна обговорювати сьогодні питання продажу землі, коли в одні руки можна скупити 210 тисяч гектарів української землі.  Для розуміння, Тернопільська область – це в межах одного мільйону і п’ятдесят тисяч гектарів ріллі. Тобто, якщо взяти всі обмеження, то п’ятеро хлопців можуть прийти і скупити всю землю.  А тепер, які це можуть бути хлопці? Головний «реформатор» Коломойський озвучив, що нам не потрібен МФВ, а можемо взяти гроші в Росії! 100 мільярдів Росія дає! […] Це політика, яка спрямована на знищення нації. Це політика, яка спрямована проти розвитку нашої держави.



Богдан Яциковський від фракції «Радикальної партії Олега Ляшка» теж підтримав озвучену заяву з усіма переліченими пунктами. Виступав з трибуни.

– Наша політична сила надзвичайно стурбована вчорашнім рішенням Верховної Ради. Цим шабашем, коли не зважаючи на інтереси абсолютної більшості людей, на протести аграріїв, протести громадських організацій, Верховна Рада проштовхнула це, я би назвав його, злочинне рішення. Ми засуджуємо і ми вважаємо не інакше як національна зрада. Зрада національних інтересів України. Влада підписала вирок українському селу. Селян змусять віддати землю транснаціональним компаніям, які просто виснажуватимуть український чорнозем. І ми підтримуватимемо будь-які дії для того, щоб не допустити в другому читані оце рішення.



У своєму виступі Богдан Яциковський вніс пропозицію провести виїзне засідання сесії Тернопільської обласної ради під стінами парламенту в Києві. Ця пропозиція стала додатковим пунктом у проекті рішення про  «категоричну незгоду» з ринком землі.

Пропозицію про виїзне засідання підтримав депутат від «Свободи» Василь Чашка.

– Я би хотів побачити це під час пленарного тижня, щоби наші народні депутати від Тернополя і Тернопільщини, нам, депутатам, які теж обрані від народу, в очі.  

«Тут сидить людина, яка слова не сказала»

За усіма виступами мовчки спостерігав нещодавно призначений голова Тернопільської облдержадміністрації Ігор Сопель. До виступу не просився. Але…

Останнім свою пропозицію вніс депутат від «Громадянської позиції» Петро Васько. Його опосередковано можна віднести до «Команди Зе». Адже Петро Васько є помічником на громадських засадах нардепа-мажоритарника від «Слуги народу» Ігора Василіва.

– Ми заслухали всі пропозиції, думки. Але тут сидить одна людина, яка на сьогоднішній день є представником президента, і вона слова не сказала. Я би хотів почути думку людини, яку недавно призначив президент губернатором.  Будь ласка, вам слово, – озвучив свою пропозицію депутат.

– Є чітка позиція президента, що продавати та купувати землю дозволити лише українським громадянам. А також, українським компаніям, в яких засновниками є також українці. Давайте відкинемо політичну риторику і краще подамо пропозиції та правки до другого читання, які будуть враховувати інтереси всіх громадян, і аграріїв, і людей звичайних. Дякую, – сказав в своєму короткому виступі Ігор Сопель.



Спроба перерви і неодностайний результат прийнятого рішення


Віктор Овчарук ставив на голосування проект рішення-заяви разом з правкою Яциковського-Чашки. Апарат облради готувався включити систему «Віче». Зала налаштувалася на табло, де ось-ось мали би з’явитися результати вибору. Та раптом…

Зі свого місця піднявся депутат Олег Шуляр.  

– Ми просимо перерву, – озвучив він останню пропозицію.  
– Ми не маємо права оголошувати перерву, поки не проголосуємо, – відповів йому Віктор Овчарук.
– Голосуємо! Голосуємо! – закликав депутат від «ЄС» Василь Грабовий.

Відлік 10 секунд на депутатські роздуми пішов.

Результат голосування здивував багатьох. По залу пішла мова «як-так». Начебто, всі виступаючі депутати були одностайними, що такий «ринок землі – це зрада національних інтересів». Втім, табло з результатами показувало про не надто цілковиту єдність обласних депутатів.

З присутніх 52 депутатів «ЗА» проголосувало 36, 2 – утрималося, 14 – не голосували зовсім.

– Покажіть по фракціях, – хтось з зали голосив.

Але цього не показали.

Зрештою, заява прийнята, голосів вистачило. Тернопільська обласна рада вирішила, що КабМін вартує недовіри, як і всі народні депутати з Тернопільщини від «Слуги народу», які голосували 13 листопада за «ринок землі».  А сам законопроект про вільний продаж земель сільського-господарського призначення в рішенні сесії Тернопільської  обласної ради названо «антиукраїнським».    

 

Назарій Наджога

Читайте також: Депутатів від Тернопільщини, які підтримали ринок землі, відкликатимуть

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE