Politerno > Україна і світ > ФСБ РФ відновила слідство у справі українських моряків, – Полозов

ФСБ РФ відновила слідство у справі українських моряків, – Полозов

  • 22 Листопада, 2019
  • 903 Переглядів
  • 0

Федеральна служба безпеки Росії відновила слідство у справі українських моряків, звільнених у рамках обміну полоненими у вересні 2019 року.

Про це заявив адвокат моряків Микола Полозов.

За його словами, слідчі дії відновлені у зв’язку з поверненням захоплених кораблів Україні.

“Ознайомлення захистом із матеріалами справи призупинено … Дані, які з’являться в ході відновленого слідства, будуть включені в додатковий том”, – додав Полозов.

18 листопада командування Військово-морських сил Збройних сил України повідомило, що українські катери “Нікополь”, “Бердянськ” і буксир “Яни Капу”, захоплені Росією, почали рух в напрямку материкової України. За даними командувача ВМС ЗС України Ігоря Воронченка, “росіяни їх угробили. Зняли навіть плафони, розетки і унітази”. По прибуттю кораблів в Очаків було опубліковано повний список знищеного і вкраденого росіянами майна на бронекатера “Бердянськ”, “Нікополь” і буксирі “Яни Капу”.

Рік тому, 25 листопада, ВМС України повідомили, що прикордонні кораблі Російської Федерації вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід із порту Одеси в порт Маріуполь Азовського моря. Зокрема, російський прикордонний корабель “Дон” здійснив таран українського рейдового буксира, внаслідок чого було пошкоджено головний двигун корабля, обшивку і леєрне огородження, а також втрачено рятувальний пліт. ВМС ЗСУ підкреслюють, що про намір здійснити перехід попереджали заздалегідь і діяли в рамках міжнародного права.

Водночас у ФСБ Росії заявляють, що три українські військові кораблі в Азовському морі “незаконно увійшли в територіальні води РФ і попрямували до Керченської протоки”.

Унаслідок незаконних дій російських силовиків було захоплено три кораблі ВМС України і взято в полон 24 українських військовослужбовців. Підконтрольний РФ суд окупованого Сімферополя обрав запобіжним заходом для 24 моряків утримання під вартою до 25 січня 2019 року.

7 вересня відбувся взаємний обмін українських політв’язнів і військовополонених, утримуваних Кремлем в заручниках, на осіб, підозрюваних або засуджених за злочини проти України. Цього ж дня звільнені українці прилетіли до Києва.

Імена всіх осіб, яких Україна передала Росії в рамках обміну.

Читайте також: У комітет нацбезпеки ВР увійшов сепаратист Требушкін

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE