Politerno > Україна і світ > Влада пояснила, чому не розслідуються справи Майдану

Влада пояснила, чому не розслідуються справи Майдану

  • 26 Листопада, 2019
  • 896 Переглядів
  • 0

Правку до закону про Держбюро розслідувань, яка б дозволила продовжити розслідування справ Майдану, не ухвалили 15 листопада, бо могли виникнути питання до її законності, заявив депутат від «Слуги народу», голова комітету Ради з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський.

Він зазначив, що коли розглядався цей законопроект, зранку Верховна Рада проголосувала, що вона може розглядати законопроекти не пізніше 15 години. Водночас «декілька фракцій» під час розгляду питання заявляли про перерви у 30 хвилин і більше.

«Зокрема виступав (депутат від «Опозиційної платформи — за життя» — ред.) Нестор Іванович Шуфрич, він прибіг з вимогою перерви, забираючи час для розгляду цього питання», — розповів Монастирський в ефірі програми «Нині вже» на hromadske.

Депутат наголосив, що ухвалення законопроекту після 15:00 поставило би під сумнів його законність.

«Ми вирішили не ризикувати, тому що це однозначно було би потім підставою для оскарження законності прийняття цього рішення», — сказав він.

По-друге, за словами Монастирського, фракції, які не підтримують ухвалення нового закону про ДБР, сказали спікеру Ради Дмитру Разумкову, що в разі ухвалення законопроекту вони подадуть постанову про визнання незаконним цього рішення.

«І нам би все одно прийшлось би чекати 3 грудня, тому що Верховна Рада тільки тоді б змогла розглянути цю постанову, і цей закон, навіть якщо б ми його прийняли, не пішов би на підпис президенту», — пояснив голова правоохоронного комітету.

У зв’язку з цим розгляд документу відклали до 3 грудня. Монастирський зазначив, що 3 грудня продовження розгляду законопроекту щодо ДБР і цієї правки зокрема буде першим в порядку денному Ради.

Водночас депутат вважає дуже малоймовірним, що Рада збереться на позачергову сесію для розгляду цього законопроекту.

Раніше ми писали:  Адвокати вимагають від Зеленського позачергового засідання ВР щодо слідства справ Майдану

А 21 листопада адвокатка родин загиблих Євгенія Закревська оголосила, що починає голодування, поки поправку для продовження розслідування справ Майдану не ухвалить Верховна Рада.

Йдеться про правку, яка б дозволила перевести до ДБР без конкурсу слідчих ГПУ, які займались справами Майдану.

Раніше Закревська казала, що якщо не перевести слідчих, справи Майдану «передадуть у пустоту», попри те, що у ДБР вже створили новий підрозділ для розслідування справ Майдану.

Нагадаємо, 21 жовтня 2019-го генпрокурор Руслан Рябошапка підписав наказ про створення департаменту процесуального керівництва (не плутати з досудовим розслідуванням) у провадженнях про злочини, вчинені у зв’язку з протестами 2013-2014 років, а за два дні колишнього начальника управління спеціальних розслідувань ГПУ, яке займалося справами Майдану, Сергія Горбатюка звільнили з Генпрокуратури.

Раніше ми писали: ДБР створило підрозділ, який займеться справами Майдану

Усі злочини, скоєні під час Революції Гідності, умовно об’єднані в одну велику «Справу Майдану», яка нараховує 89 кримінальних проваджень. У них, зокрема, розслідують вбивство 91 людини (78 мітингувальників та 13 силовиків).

Читайте також: Нардеп зі “Слуги народу” фігурує у справі про вбивство майданівця, 24 рази дзвонив тітушці – Ігор Луценко

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE