Politerno > Україна і світ > Нардепи ліквідували “майданчики Яценка”

Нардепи ліквідували “майданчики Яценка”

  • 5 Грудня, 2019
  • 827 Переглядів
  • 0

Народні депутати підтримали у другому читанні та в цілому законопроєкт 2047-Д, що передбачає ліквідацію корупційної схеми у сфері реєстрації інформації зі звітів про оцінку об’єктів нерухомості відомої як “майданчики Яценка”.

За відповідне рішення проголосували 338 депутатів.

Раніше саме комітетське голосування  за законопроєкт 2047-Д фігурувало в скандалі про 30 тисяч доларів, які нібито пропонували депутатам “Слуги народу” за бойкотування ініціативи про ліквідацію авторизованих майданчиків.

“До дев’яти сторінок закону запропонували 1001 поправку – такий інтерес викликав законопроект у залі. З них 116 враховано повністю, частково або по суті”, – сказав народний депутат Ярослав Железняк (фракція “Голос”), представляючи документ у парламенті.

При цьому Рада підтримала поправку №664 народного депутата Олексія Гончаренка (“Європейська солідарність”), яка передбачає безкоштовний доступ, внесення і перевірку інформації до Єдиної бази на безоплатній основі.

“Доступ, внесення, перевірка інформації з/до Єдиної бази відбувається безкоштовно. Формування електронних довідок про ринкову вартість об’єкта нерухомості відбувається безкоштовно”, – йдеться в поправці.

Про що йдеться у законопроєкті?

1. З моменту, коли Верховна Рада остаточно ухвалить проєкт, а президент його підпише, “авторизовані електронні майданчики” зникнуть з процесу подання звіту оцінювачами до Єдиної бази даних звітів про оцінку.

Тобто чотири майданчики — “Реєстр оцінки”, “Оценка.online”, “Експрес-оцінка” та “Професійна оцінка” — не зможуть заробляти по мільйону на день і, скоріше за все, будуть ліквідовані, бо їхні “унікальні” послуги нікому не знадобляться.

2. З 1 січня 2020 року спрощується модель оцінки об’єктів нерухомості. У громадян буде можливість отримати довідку про автоматичну оцінку об’єкта нерухомості з Єдиної бази Фонду держмайна без залучення оцінювача.

Раніше це можна було зробити тільки через оцінювача. Тепер він знадобиться лише тоді, коли громадянин не погодиться з оцінкою, сформованою автоматично.

3. Вводиться поріг на оцінку, які здійснює оцінювач. Так, вартість об’єкта нерухомості не може відрізнятися на 25% більше або менше від суми, яку визначає Єдина база.

4. Нотаріуси отримають безплатний доступ до Єдиної бази для перевірки довідок та звітів про оцінку нерухомості.

Нагадаємо, 12 листопада народні депутати підтримали в першому читанні законопроєкт 2047-д, який пропонує ліквідувати  діяльність так званих “майданчиків Яценка”, що заробляли на посередництві між оцінщиками майна та електронною базою Фонду держмайна.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE