Politerno > Україна і світ > Кожен другий українець вважає війну на Донбасі російською агресією

Кожен другий українець вважає війну на Донбасі російською агресією

  • 6 Грудня, 2019
  • 820 Переглядів
  • 0

Конфлікт на Донбасі вважають російською агресією проти України з використанням місцевих бойовиків 45% українців.

Про це свідчать езультати опитування фонду “Демініціативи” імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології з 4 по 19 листопада 2019 року

“Більшість українців (45%) визначають конфлікт на Донбасі як російську агресію проти України з використанням місцевих бойовиків… Значно меншу підтримку отримали інші точки зору, такі як: “внутрішній конфлікт в Україні, де одну зі сторін підтримує Росія” (17%),  “війна Росії з Заходом на території України” (13%), “суто внутрішній громадянський конфлікт в Україні” (12%)”, – коментують дослідження соціологи.

Відзначається, що значна частина населення півдня (22%) та сходу (21%) розглядають конфлікт на Донбасі як “суто внутрішній громадянський конфлікт в Україні”. Така інтерпретація найбільш поширена серед прихильників “Опозиційної платформи – За життя” – 31%.

Крім того 30% українців вважають, що російське вторгнення на Донбас мало на меті підкорення української держави і включення її до сфери впливу РФ.

Ще 18% громадян вважають, що вторгнення РФ на Донбас було здійснене з метою приєднати до РФ південні та східні області України. Лише 9% громадян вірять, що метою вторгнення був захист російськомовних громадян (однак якщо на Заході так думають лише 3% громадян, то на Сході – 22%).

Значна частина опитаних не змогла дати відповіді на це запитання.

Для більшості українців мета українського спротиву російській агресії полягає у тому, аби відновити територіальну цілісність та суверенітет України в міжнародно визнаних кордонах (39%) та захистити державну незалежність і право українського народу самостійно визначати власне майбутнє (31%), 21% громадян не визначилися з відповіддю на це запитання.

Опитування проводилося з 4 по 19 листопада 2019 року у всіх областях України, окрім Автономної Республіки Крим. У Донецькій і Луганській областях опитування проводилися тільки на територіях, що контролюються Україною. В результаті польового етапу була зібрана 2041 анкета. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Опитування здійснено за фінансування представництва Європейського Союзу в Україні.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив, що якщо чинна влада піде на внесення правок до Конституції про децентралізацію щодо ОРДЛО, вона при цьому “не переступить червоні лінії”, оскільки лише виконає те, про що домовилась минула влада у Мінську.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE