Politerno > Україна і світ > Мінюст відмовляється від люстрації авторства Зеленського і врахує рішення ЄСПЛ

Мінюст відмовляється від люстрації авторства Зеленського і врахує рішення ЄСПЛ

  • 30 Грудня, 2019
  • 951 Переглядів
  • 0

Мінюст перегляне закон про люстрацію і врахує рішення Європейського суду з прав людини, але про реалізації ініціатив президента Зеленського мова не йде.

Про це міністр юстиції Денис Малюська розповів в інтерв’ю “РБК-Україна“.

“Будемо. Питання тільки в тому, як і коли ми це зробимо, але однозначно закон про люстрацію потребує змін з урахуванням рішення ЄСПЛ. Єдине що, прочитавши це рішення, я не можу сказати, що на 100% зрозумів, чого хоче від нас Європейський суд і яким чином треба поміняти закон, щоб він влаштував ЄСПЛ і відповідав Конвенції про захист прав людини. Тому що це рішення досить розмите, в ньому мова йде про певний баланс, а не про конкретні норми, які треба було б змінити або скасувати”,  – зазначив Малюська.

За словами міністра, причинно-наслідковий зв’язок в аргументації Європейського суду важко зрозуміти. Він вважає це рішення “не зовсім однозначним”. На питання чи планує Україна його оскаржити, міністр відповів: “Швидше за все так”.

Що ж до ідеї президента Володимира Зеленського про розширення люстрації на чиновників, які були при владі з 2014 року, Малюська зазначив, що Мін’юст її не підтримав.

“Можу говорити з юридичної точки зору, з огляду на останні рішення ЄСПЛ, що розширення обсягу люстрації не актуальне. Євросуд, навпаки, закликає звузити обсяг люстрації. Тому ми цю ідею не підтримували”, – додав міністр.

Нагадаємо, у липні президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради проєкт люстраційного закону, який мав на меті обмежити право чиновників 2014-2019 років займати навіть виборні посади або бути адвокатами. В кінці серпня цей законопроєкт був відкликаний.

Тоді ми писали, що зідно ініціативи Зеленського, під люстрацію потрапляють і Порошенко, і члени Зе-команди.

Посли країн “Великої сімки” підтримали притягнення до відповідальності винних у зловживанні владою, але відзначили відмінність нинішньої ситуації в Україні від постреволюційної.

У жовтні Європейський суд з прав людини вирішив, що звільнення держслужбовців на підставі закону України “Про очищення влади” призвело до порушення їхніх прав.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE