Politerno > Україна і світ > Україна підписала мирову угоду із “Газпромом” в інвестиційному арбітражі

Україна підписала мирову угоду із “Газпромом” в інвестиційному арбітражі

  • 30 Грудня, 2019
  • 901 Переглядів
  • 0

Україна і російський монополіст “Газпром” підписали мирову угоду в міжнародному інвестиційному арбітражі.

Про це повідомив заступник міністра юстиції України Іван Ліщина, передає Цензор.НЕТ.

“Україна і “Газпром” підписують мирову угоду в інвестиційному арбітражі. Подробиці угоди я розкривати не можу, оскільки вона конфіденційна, але важливо, що Росія відкликає свої вимоги, а ми не порушуємо свого правила не укладати мирові угоди в інвестиційних арбітражах, за якими Україна мала б сплачувати інвестору будь-яку компенсацію”, – написав він на своїй сторінці в соцмережі “Фейсбук”.

Ліщина зазначив, що підписання угоди відкриває шлях для укладення довгострокових договорів на транспортування газу між “Нафтогазом” і “Газпромом”.

Він додав до свого посту фотографію документа із підписами сторін. Від України стоїть підпис міністра Дениса Малюськи, від “Газпрому” – заступника голови правління ПАТ Олени Бурмістрової.

За даними ЗМІ, мирова угода передбачає відмову України від штрафів, накладених на “Газпром” Антимонопольним комітетом України. Загальний розмір штрафів становить близько 7,4 мільярда доларів.

Нагадаємо, 22 січня 2016 року АМКУ оштрафував “Газпром” на суму в розмірі 85,966 млрд гривень за зловживання монопольним становищем на ринку транзиту газу через українську газотранспортну систему в 2009-2015 роках. З урахуванням пені за прострочення оплати сума зросла вдвічі – до 172 млрд гривень.

“Газпром” зі штрафом не погодився і почав судитися.

26 грудня у Відні Росія і Україна домовилися про те, що з 1 січня обнуляються взаємні претензії і будуть зняті арешти майна в рахунок рішень по судовим позовам.

Росія погодилася виплатити Україні 3 мільярди доларів “газового” боргу на користь рішення Стокгольмського арбітражу.

У «Нафтогазі» підтвердили отримання від «Газпрому» 2,918 мільярдів доларів компенсації на виконання рішення Стокгольмського арбітражу 2018 року. У компанії додали, що за результатами транзитного арбітражу загалом отримали 5 мільярдів доларів.

Президент Володимир Зеленський назвав великою перемогою для України отримання «Нафтогазом» від російського «Газпрому» 2,9 мільярдів доларів компенсації за рішенням Стокгольмського арбітражу.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE