Politerno > Україна і світ > “Нафтогаз” отримав від “Газпрому” 3 млрд доларів за рішенням Стокгольмського арбітражу

“Нафтогаз” отримав від “Газпрому” 3 млрд доларів за рішенням Стокгольмського арбітражу

  • 27 Грудня, 2019
  • 876 Переглядів
  • 0

ПАТ “Газпром” здійснив оплату 2,9 млрд доларів держкомпанії НАК “Нафтогаз України”.

“НАК “Нафтогаз України” підтверджує отримання від ПАТ “Газпром” 2,918 млрд доларів компенсації в рамках виконання рішення Стокгольмського арбітражу 2018 року”, – повідомила прес-служба “Нафтогазу” увечері в п’ятницю, 27 грудня.

У компанії уточнили, що платіж включає 2,56 млрд доларів компенсації, а також відсотки, нараховані “Газпрому” за прострочення платежу.

“Нафтогаз” вітає визнання російською стороною необхідності виконувати рішення арбітражів 2017-2018 років та її намір продовжувати транспортування газу до ЄС через територію України”, – йдеться в повідомленні.

У НАК уточнили, що переговори щодо умов транзиту російського газу в ЄС через ГТС України тривають. Це означає, що підсумкової варіант договору з “Газпромом” ще не погоджено.

Стокгольмський арбітраж виніс рішення на користь “Нафтогазу” 28 лютого 2018 року: суд зобов’язав “Газпром” виплатити НАК 4,63 млрд доларів компенсації за порушення зобов’язань щордо обсягів транзиту.

Першу частину платежу – 2,1 млрд доларів – “Нафтогаз” отримав у вигляді газу, поставленого в 2014 році.

“Нафтогаз” відбив цю частину виграшу у звітності за 2017 та сплатив відповідні податки і дивіденди до державного бюджету в 2018 році”, – наголосили у НАК.

Раніше виконавчий директор “Нафтогазу” Юрій Вітренко повідомив, що “Нафтогаз” і “Газпром” підготували власні проекти договору про транзит газу. За його словами, підписання підсумкового документа могло відбутися 27 грудня.

Нагадаємо, 20 грудня делегації Європейської комісії, України та Російської Федерації досягли остаточної домовленості щодо транзиту російського газу через територію України для європейських споживачів і врегулювання взаємних претензій.

Росія погодилася виплатити Україні 3 мільярди доларів “газового” боргу на користь рішення Стокгольмського арбітражу.

26 грудня у Відні Росія і Україна домовилися про те, що з 1 січня обнуляються взаємні претензії і будуть зняті арешти майна в рахунок рішень по судовим позовам.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE