Politerno > Україна і світ > Місія ООН розкритикувала видачу ексберкутівців в ОРДЛО

Місія ООН розкритикувала видачу ексберкутівців в ОРДЛО

  • 30 Грудня, 2019
  • 1307 Переглядів
  • 0

Передача 29 грудня Україною бойовикам ОРДЛО п’ятьох ексберкутівців, обвинувачених у розстрілах на Майдані, ускладнить правосуддя і дотримання права жертв на справедливість.

Про це йдеться в заяві Моніторингової місії Організації об’єднаних націй з прав людини в Україні.

“Ми поділяємо занепокоєння жертв та родичів загиблих на Майдані. Передача п’яти співробітників спецпідрозділу “Беркут”, яких звинувачують у вбивстві 48 та пораненні 80 протестувальників 20 лютого 2014 року, на територію, контрольовану самопроголошеними “республіками”, суттєво ускладнить відправлення правосуддя та дотримання права жертв на справедливість. Раніше, у цій же справі, зусилля Генеральної прокуратури заочно притягнути до відповідальності інших співробітників “Беркута”, які втекли з країни, виявилися безрезультатними”, – заявили в місії.

Як стало відомо, звільнений з російського ув’язнення Олег Сенцов висловив думку, що Україна має повертати своїх громадян з полону РФ та бойовиків ОРДЛО, але не ціною паплюження цінностей.

30 грудня у партії “Європейська Солідарність” заявили, що Росія кілька років вимагала обміняти на заручників терористів і бійців “Беркуту”, але за часів президентства Петра Порошенка вдалося звільнити з полону більш як 3000 українських громадян без виконання неприпустимих вимог Кремля.

Нагадаємо, 29 грудня на КПВВ “Майорське” завершився обмін утримуваними особами: Україні передали 76 громадян, Росії та бойовикам ОРДЛО  видали 127 осіб. 

В рамках обміну утримуваними особами Україна віддала бойовикам бразильця Рафаеля Лусваргі, який воював на Донбасі на їхньому боці, та п’ятьох ексберкутівців, обвинувачених у розстрілах на Майдані.

представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Валерія Лутковська заявила, що в полоні бойовиків в ОРДЛО залишаються близько 300 українців.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE