Politerno > Україна і світ > На Донбасі почався обмін – Україні вже повернули перших утримуваних (Фото – Відео)

На Донбасі почався обмін – Україні вже повернули перших утримуваних (Фото – Відео)

  • 29 Грудня, 2019
  • 1053 Переглядів
  • 0

На КПВВ “Майорське” відбувається обмін утримуваними особами між українською стороною і представниками ОРДЛО.

Про це повідомив Офіс президента, 

“На Донеччині на КПВВ “Майорське” розпочався процес звільнення утримуваних осіб”, – зазначили в Офісі президента.

Офіс президента також веде трансляцію обміну в Facebook.

Російському “Інтерфакс” в “уряді” так званої “ДНР” повідомили, що автобуси з обмінюваними особами в супроводі “омбудсменів” “ДНР” і “ЛНР” заїжджають на КПП “Майорське”, де буде проводитися обмін.

“Омбудсмен ДНР” Дар’я Морозова повідомила журналістам, що першою затриманих Києву передасть “ЛНР”.

“Представники Луганська виїхали на територію України, якщо у них все пройде успішно, то далі будемо мінятися ми, ДНР”, – заявила Морозова.

“Ми готові віддати українській стороні 55 осіб, вони нам – 87, але остаточні цифри будуть за підсумками верифікації. 22 людини зі списку Донецька відмовлялися звільнятися. Проте вчора, за нашими даними, двоє людей погодилися переміщатися в ДНР, ще три погодилися на обмін, але хочуть залишитися на території України. Тому точно по цифрах зможу сказати, коли пройдемося по списку”.

Раніше в неділю російські ЗМІ повідомили, що утримувані особи відбули для обміну з території ОРДЛО до КПВВ “Майорське”. Водночас, за даними українського каналу “112 Україна”, із Бахмутського СІЗО виїхало кілька автобусів із учасниками обміну, яких має передати Україна. 

Омбудсмен Людмила Денісова у Facebook повідомила, що, за попередніми даними, в рамках обміну в неділю Україні буде передано 80 осіб.

“За попередніми даними, сьогодні буде звільнено 80 наших хлопців (але кількість осіб може змінюватися). Мої представники підтверджують: до місця взаємного звільнення з ОРДЛО вже прибули 3 автобуси з нашими співгромадянами. Вони, наразі, залишаються в автобусах. Після того, як хлопці переодягнуться, почнеться процес верифікації”, – написала Денісова.

Як видно з трансляції Офісу президента, утримувані особи, які будуть передані Україні, вийшли з автобусів ОРДЛО та зайшли до великого намету, де відбувалася їх ідентифікація. 

Після цього вони відпочивають надворі біля наметів, телефонують рідним. 

Для звільнених українців також організували польову кухню. 

За даними телеканалу “112 Україна”, їх планують доправити до Краматорська, а звідти літаком до київського аеропорту “Бориспіль”.

Згодом Людмила Денісова в Facebook написала, що в рамках обміну Україні повернули чотирьох військових, що перебували тривалий час у полоні.

“Перших громадян України – звільнено! Зокрема, звільнено четверо військових, що перебували тривалий час у полоні на тимчасово окупованій частині Донбасу – Сергія Іванчука, Юрія Явтушка, Іван Дєєва, Романа Фурсова!”, – проінформувала омбудсмен.

За словами Денісової, всі вони перебувають у безпеці на підконтрольній уряду України території.

Чиитайте також: Ексберкутівців відпустили з-під варти – активісти блокують виїзди з Лук’янівського СІЗО

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE