Politerno > Україна і світ > В Давос коштом Пінчука: НАЗК просять перевірити поїздку нардепів, дуже схоже на відпочинок Ситника

В Давос коштом Пінчука: НАЗК просять перевірити поїздку нардепів, дуже схоже на відпочинок Ситника

  • 23 Січня, 2020
  • 1490 Переглядів
  • 0

Дорогу і проживання частини нардепів, які прилетіли на 50-й Всесвітній економічний форум у Швейцарію, фінансує Український дім у Давосі, співзасновником якого є український олігарх Віктор Пінчук.

Про це пише “Радіо Свобода“.

“(Прилетів на форум, – ред.) за спонсорські кошти Ukrainе House – це колаборація декількох інвестиційних фондів, донорських організацій, які зробили цей чудовий захід. У тому числі за підтримки (Фонду Пінчука, – ред.), але це колаборативно, вони там разом якось робили загальний фонд”, – заявив голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія.

Арахамія уточнив, що “Український дім” оплатив і квитки, і його проживання, і додав, що не бачить у цьому ніяких ризиків, бо все зроблено “в прозорому вигляді”.

Нардеп від “Слуги народу” Єлизавета Ясько запевнила видання, що це “офіційне відрядження”. Але після того, як журналіст уточнила, що офіційні відрядження відбуваються коштом українських платників податків, Ясько сказала, що вся інформація є у їхнього керівника і її помічників, і що вона “не може знати всі деталі своїх відряджень”. Після ще кількох запитань Ясько заявила, що поїздку організували “сторонні фонди, які запрошують учасників на цей форум”, і підтвердила, що серед них є і Фонд Пінчука.

Нардеп від “Голосу” Ярослав Железняк заявив, що приїхав у Давос частково за свої кошти і частково “за запрошенням фонду”. Він також додав, що все відобразить у декларації, а “зараз не хоче дати невірну інформацію”. Железняк додав, що поїздка “не за кошти Пінчука,… а це фонд Відродження” (Джорджа Сороса, – ред.)

Його колега по фракції Юлія Клименко заявила, що перебуває в офіційній відпустці і що переліт і проживання оплатила власним коштом.

Нардеп від “Слуги народу” Святослав Юраш запевнив, що “це точно не з державного бюджету поїздка, а люди чудові, які організовують цей чудовий Ukrainian House, помагають тут бути присутнім українським представникам влади”.

“Слуга народу” Марина Бардіна розповіла, що перебуває у відрядженні, але “воно фінансується за рахунок запрошуючої сторони”.

Її колега Дмитро Наталуха запевняв, що приїхав за власні кошти, але “квиток оплатив йому Європейський траст”, а проживає за свої кошти.

Нардеп від “Слуги народу” Олексій Жмеринецький розповів, що “виграв конкурс і за рахунок фонду Віктора Пінчука приїхав”.

Олена Шуляк зі “СН” заявила, що їхала “не за бюджетний кошт, і цієї відповіді досить”.  

“Слуга” Єгор Чернєв сказав, що запросив його і все оплатив “Український дім”, але, про яку суму може йтися, він не знає.

Ярослав Юрчишин з “Голосу” не зміг відповісти, чиїм коштом приїхав у Давос і порадив написати запит до апарату Верховної Ради

У свою чергу колишній член фракції “Слуга народу”, народний депутат Андрій Поляков звернувся у НАЗК із проханням провести перевірки, чиїм коштом оплачено поїздку народних обранців у Давос. Нардеп просить відкрити провадження щодо можливого порушення закону за ч.1 ст173-5 КУпАП.

Нардеп посилається на рішення суду щодо аналогічних обставин, а саме відпочинку директора НАБУ Артема Ситника в Рівненській області, згідно якого головного антикорупціонера країни було визнано винним порушення закону за ч.1 ст173-5 КУпАП.

 

Від себе додамо, подарунки вартістю понад 5 мінімальних зарплат потрібні декларувати із зазначенням того, хто дарував. Чекаємо від усіх депутатів СН, які вирушили в Давос, уточнення в декларації.

Довідка: Співзасновником “Українського дому в Давосі” з 2018 року є Фонд Віктора Пінчука.

Серед інших співзасновників – Horizon Capital, Western NIS Enterprise Fund і Українська асоціація венчурного та приватного капіталу.

Читайте також: “Красиво Пінчук і “слуги Пінчука” вмокнули власного лідера!”, – Міха Чаплига

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE