Politerno > Тернопільщина > Продати історичну будівлю в центрі Тернополя. Схема, яку використала Тернопільська міська рада

Продати історичну будівлю в центрі Тернополя. Схема, яку використала Тернопільська міська рада

  • 29 Січня, 2020
  • 10063 Переглядів
  • 0

Резонансом відгукнулися в Тернополі повідомлення правоохоронних структур про незаконну приватизацію будівлі колишньої залізничної лікарні. На це приміщення в центрі міста накладено арешт.

За даними правоохоронців, будівлю колишньої залізничної лікарні посадовці Тернопільської міської ради планували приватизувати за суттєво заниженою ціною в інтересах діючого орендаря.

Окрім того, власник компанії-орендаря виявився фігурантом у справі по нападі на Ігоря Турського.

Тож що зуміли зробити правоохоронці за два тижні з дня офіційних повідомлень про початок резонансного розслідування?  І як приймалися Тернопільською міською радою невід’ємні покращення на майже 4 мільйони гривень, що стали основою для відкриття кримінального провадження?

Хто є власником рішень сесій, виконкомів, листів, договорів з підписами посадових осіб Тернопільської міської ради?

Після накладення арешту на будівлю начальник ГУ НПУ в Тернопільській області Олександр Богомол повідомив, що Тернопільську міську раду обшукали і вилучили документи. Вилучали документи 16-го січня.

  —  Ці обшуки було здійснено з метою вилучення документів у рамках кримінального провадження, пов’язаного із будівлею колишньої залізничної лікарні. Ми пішли на ці заходи, оскільки на попереднє рішення суду про доступ до матеріалів Тернопільська міськрада повинна була надати окремі документи. Однак орган місцевого самоврядування не надав потрібні документи. […] Відповідно, в міській раді було проведено таке силове вилучення документів, – розповів Олександр Богомол під час пресконференції 20-го січня.

Втім, він не повідомив про одну подію, яка на момент проведення пресконференції мала би бути йому відома.

За три дні до пресконференції, 17 січня, у Тернопільському міськрайонному суді розглядалося клопотання слідчого про накладення арешту тимчасово вилученого майна. Справу № 607/830/20 розглядала слідча суддя Ірина Черніцька.

Як зазначено в Ухвалі, вона відмовила у накладені арешту на підставі того, що у клопотанні правоохоронців не вказано, хто є власником документів.

«Клопотання старшого слідчого  відділення СВ ТВП ГУНП в Тернопільській області Остапчука Ю.И., погоджене прокурором Тернопільської місцевої прокуратури Вікаруком Ю.Ю. про арешт тимчасово вилученого майна – повернути прокурору та встановити строк в сімдесят дві години для усунення недоліків, який рахувати з моменту отримання копії даної ухвали, а саме щодо зазначення у клопотанні та підтвердження відповідними документами відомостей про те, хто саме є власником майна, на яке слідчий просить накласти арешт» – зазначено в результативній частині Ухвали слідчої судді Ірини Черніцької.

Тож за логікою суду, рішення сесій, виконкомів, листи, договори та інші документи з підписами посадових осіб Тернопільської міської ради не мають власника. Про такий казус в суді Олександр Богомол на пресконференції не згадував.

З другої спроби правоохоронцям все ж вдалося переконати суд, що документи, які лежать в приміщеннях міської ради, мають власника. Справу розглядала також суддя Ірина Черніцька. Розгляд нового клопотання в Тернопільському міськрайонному судді відбувся 22 січня.

Цього разу правоохоронці вказали, хто є власником документів, посилаючись на установу, де проводили обшуки.

З Ухвали суду від 20.01.2010, Номер судового провадження: 1-кс/607/422/2020:

«Під час проведення обшуку виявлено та вилучено вищевказані документи, які на праві власності належать Управлінню обліку та контролю за використанням комунального майна Тернопільської міської ради, зокрема частина документів створена в ході діяльності Управління обліку та контролю за використанням комунального майна Тернопільської міської ради, а інша частина надана Управлінню ТОВ «БОНУСМЕДІКУС» для здійснення дій спрямованих на приватизацію об’єкту нерухомого майна за адресою: м.Тернопіль вул.Франка,3».



Суддя у цій Ухвалі надала право Тернопільській міській раді на апеляцію.

До слова, Управління обліку та контролю за використанням комунального майна ТМР очолює Володимир Мединський.



«Всі дії в межах законодавства», – міська рада

У Тернопільській міській раді того ж дня, як стало відомо про накладення арешту на будівлю, відреагували своїми спростуваннями.

На сайті міськради наголосили, що  приміщення  колишньої залізничної лікарні перебуває у комунальній власності Тернопільської МТГ. Договір купівлі-продажу не укладений.

Однак зазначили, що процедура приватизації історичної будівлі в процесі. Зокрема, в повідомленні від міської ради вказано, що дії по приватизації відбуваються відповідно до законів та рішення сесії Тернопільської міської ради №7/35/199 від 06.06.2019 року.

Окрім того, пресслужба повідомляє:

«В ході підготовки об’єкту до приватизації  орендарем надано документи щодо проведених робіт з поліпшення об’єкта – Технічний висновок будівельної експертизи ЗВІТ №11/05-19-О від 10.05.2019 року та висновок експерта-оцінювача про вартість невід’ємних покращень майна від 31.05.2019 року.

Державна архітектурно-будівельна інспекція засвідчила відповідність закінченого будівництвом об’єкта проектній документації та підтвердила його готовність до експлуатації відповідним Cертифікатом №ІУ №163190810149».

Посилаючись на такі документи, в Тернопільській міській раді вважають, що прокуратура, м’яко кажучи, помиляється.

«Відтак, всі дії Тернопільської міської ради відбуваються в межах чинного законодавства, а поширені твердження прокуратури – не відповідають дійсності та обставинам справи», – резюмували на Листопадовій.



Зверніть увагу на документи, про які наголошують в Тернопільській міській раді, мовляв, «все чисто і законно». Ці ж документи є переліку арештованих Тернопільським міськрайонним судом.

Також фотокопії окремих документів є в наявності журналіста «Політерно».

«Сліпота» депутатів і виконкому. ДАБІ видає сертифікат

Нагадаємо хронологію подій.

У вересні 2017-го за ініціативи Вилодимира Мединського виконком Тернопільської міської ради дозволив компанії ТОВ «БонусМедікус» провести реконструкцію орендованих приміщень за адресою м. Тернопіль вул. І.Франка,3 загальною площею 3222,2 кв.м. для створення профілакторію санаторного напрямку.

5-го червня 2019 року виконком розглядає нову пропозицію авторства начальника Управління обліку та контролю за комунальним майном.  У підсумку розгляду рішенням №565 затверджує вартість невід’ємних поліпшень здійснених ТОВ «БонусМедікус»  в орендованих нежитлових приміщеннях, площею 1927,8 кв.м в сумі 2433100,0 грн. без врахування ПДВ та площею 1294,4 кв.м в сумі 1633680,0 грн. без врахування ПДВ.

Відразу наступного дня, 6-го червня 2019 року, 34 міських депутати віддали свої голоси «за» включення в перелік об’єктів, що підлягають приватизації та затвердили до приватизації шляхом викупу орендарем ТОВ “БонусМедікус” нежитлові приміщення колишньої залізничної лікарні. Номер рішення сесії 7/35/199.

Це ключові рішення, які давали право ТОВ «БонусМедікус» приватизувати історичну будівлю. Підстава, мовляв, орендар вклав в реконструкцію історичної будівлі майже чотири мільйони гривень.

На що пішли ці гроші?  Адже на таку суму робіт не приховаєш, а результати можна побачити неозброєним оком.

 

Отож, Тернопільська міська рада згадує про наявність Сертифікату ДАБІ №ІУ №163190810149. Оскільки, це реконструкція історичної будівлі – пам’ятки культурної спадщини, відповідно роботи на таких об’єктах передбачають клас наслідків СС3.

Враховуючи цей момент, сертифікат про готовність до експлуатації об’єкта видає Державна архітектурно-будівельна інспекція України, а не її регіональні підрозділи. Це передбачено ч. 1 ст. 7 Закону України «Про регулювання містобудівної документації».

Окрім того, ТОВ «БонусМедікус» отримала чотири рази відмови від ДАБІ України про видачу сертифікату. І цей не дивно, оскільки майже чотири мільйони компанія мала би вкласти у ремонт фасаду та облаштування благоустрою.

Тобто фасадні роботи і благоустрій на майже чотири мільйони. Тобто невід’ємні покращення, які виконком міськради за підписом міського голови погодив, мали би бути видні відразу з вулиці кожному перехожому.

Від Листопадової, де засідає виконком, до зазначеної будівлі від сили 300 метрів. Її навіть видно з вікон Управління обліку та контролю комунального майна ТМР. І видно, в якому стані штукатурка і балкони на вул. Франка. Але в Тернопільській міській раді кажуть, що по документах все добре: є звіт, оцінка, сертифікат.

Інформація про те, що ТОВ «БонусМедікус» чотири рази відмовили у видачі сертифікату є на сайті ДАБІ України. Перший раз у січні 2019-го, причина: невідповідність документації затвердженим формам.

Другий і третій раз у лютому того ж року. Причина – компанія подала не всі необхідні документидля видачі сертифікату. Четвертий на початку березня, відмова аналогічно з січнем.

 

Однак, 25.03.2019 ТОВ «БонусМедікус» таки переконала ДАБІ України в Києві у видачі сертифікату, на який посилається Тернопільська міська рада. А згодом, протягом двох днів, виконком Сергія Надала і 34 міських депутати на сесії «побачили», що фасадні роботи і роботи з благоустрою завершенні – на майже чотири мільйони грн. Таким чином давши добро на приватизацію історичної будівлі шляхом викупу орендарем.


Прогалина в законодавстві, якою скористалися

Варто відзначити, що невід’ємною частиною сертифіката є Акт про готовність об’єкта до експлуатації.

Цей документ про готовність історичної будівлі до експлуатації датується 12 березня 2019-го року. Якраз після чотирьох відмов ДАБІ України видати сертифікат.

У Акті вказано, що внутрішні опоряджувальні роботи, ремонт фасаду, благоустрій території підрядник ФОП Олег Федорчак виконав. Будівельні роботи виконані у строк з серпня по грудень 2018-го.

 

Однак, на іншій сторінці Акту зазначено, що строки виконання робіт з благоустрою території та ремонту фасаду передбачено на ІІ-ий квартал 2019-го року. По факту після підписання Акту про готовність. 



Акт підписали підрядник Олег Федорчак, головний архітектор проекту Олексій Гунька, інженер технічного нагляду за будівництвом Марія Прика.



У цьому документі також вказано, що кошторисна вартість будівництва за затвердженою проектною документацією на будівництво становить 3972 тис. грн. У тому числі, витрати на саме будівництво 3650 тис. грн., решта 322 тис. – витрати на машини та інвентар.

Втім, щодо підписання Акту є одна прогалина в чинному законодавстві. Це постанова Кабінету Міністрів від 13 квітня 2011 р. № 461«Питання прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів».

Пункт 7 цієї Постанови передбачає:

«У разі прийняття об’єкта в експлуатацію в I або IV кварталі строки виконання окремих видів робіт з оздоблення фасадів та благоустрою території можуть бути перенесені, але тільки у зв’язку з несприятливими погодними умовами, що не дають змоги виконати роботи з оздоблення фасадів та благоустрою території до закінчення несприятливих погодних умов».

Очевидно, що цим і скористалися ділки, домагаючись сертифікату про готовність в ДАБІ України.

Але це ніяк не звільняє від відповідальності сліпоту Тернопільської міської ради з усім виконкомом, міським головою, депутатським корпусом, Управлінням обліку та контролю за використанням комунального майна, якщо вони не бачили, що ніякого ремонту фасаду по факту не відбулося. 

Назарій Наджога

Читайте також: Дві школи ім. Герети, рішення «заднім числом». Юридичний конфуз Тернопільської міськради на 0,5 млн. грн.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE