Politerno > Тернопільщина > Дві школи ім. Герети, рішення «заднім числом». Юридичний конфуз Тернопільської міськради на 0,5 млн. грн.

Дві школи ім. Герети, рішення «заднім числом». Юридичний конфуз Тернопільської міськради на 0,5 млн. грн.

  • 27 Січня, 2020
  • 11022 Переглядів
  • 0

Тернопільська школа-ліцей №21 ім. Геретибільше року користується увагою тернопільських ЗМІ. Мітинги, пікети вчителів, батьківське невдоволення, передумов для новинних повідомлень було багато. Адже не весь педагогічний колектив підтримував реорганізацію школи, яка до вересня 2018-го перебувала у власності обласної ради.

Зрештою так чи інакше,мистецький навчальний заклад зберігся. У вересні 2019 року міська загальноосвітня школа №21 об’єднана з мистецькою експериментальною школою облради в один навчальний заклад «Тернопільський ліцей №21 – спеціалізована мистецька школа імені Ігоря Герети». Здавалось би, в один. Насправді у два, але про це пізніше.

Спершу про суд та батьківську плату

Між Тернопільськими обласною та міською радою підписана угода про співфінансування школи-ліцею. Обласна рада взяла на себе зобов’язання покривати витрати мистецького компоненту. А це понад 6 млн. грн. платників податків у 2019 році.

Втім, на Листопадовій вирішили, що, окрім грошей з обласного бюджету, батьки теж повинні сплачувати свою долю.

12-го грудня 2018-го року виконком Тернопільської міської ради прийняв рішення погодити з 01.10.2018р. батьківську плату в класах з поглибленим вивченням мистецьких предметів Тернопільського ліцею №21-спеціалізованої мистецької школи імені Ігоря Герети у розмірі 250 грн.

По суті «заднім числом» міська рада зобов’язала батьків заплатити 500 грн. за дитину, яка відвідує мистецькі уроки. Таких дітей у школі понад двісті з семиста. Простою арифметикою загальна сума таких надходжень за жовтень-листопад могла скласти 100 тис. грн.

 – Зробили платне навчання тільки тим дітям, які прийшли з Медової. Всі говорять, що це було з подачі директора. Тобто вона вважає, якщо ми там платили, то мистецька освіта не може бути безкоштовною,  – каже мама семикласника Надія Прийдун.

Надія Прийдун

В преамбулі рішення виконкому, авторство над яким належить начальнику Управління освіти Ользі Похиляк, вказано, що враховується клопотання директора школи-ліцею. 

– Є закон України «Про позашкільну освіту». Закон України говорить про те, якщо учні здобувають мистецьку освіту, в даних закладах присутня батьківська плата. Є постанова Кабінету Міністрів, яка говорить про те, що батьківська плата встановлюється засновником на основі подання керівника закладу. Відповідно, на початку кожного року керівник закладу подає подання засновнику, тобто міській раді, для того, щоб вони погодили суму батьківської плати. І виконавчий комітет приймає рішення стосовно батьківської плати, – зазначила директор школи-ліцею №21 Марія Гудима.

Марія Гудима

– Вони (у міській раді – ред.) кажуть: ми діємо згідно клопотання. Вона його подала і ми його погодили, виконком. Ольга Похиляк більше його «тягнула», – додає Надія Прийдун.


Саме пані Прийдун подала в суд на Тернопільську міську раду, оскаржуючи рішення виконкому №988 від 12.12.2018р.

Наприкінці листопада 2019-го Тернопільський окружний адміністративний суд  скасував це рішення, визнавши його  протиправним та нечинним.

З мотивувальної частини судового рішення:

«Суд зазначає, що частиною першою статті 58 Конституції України передбачено, що закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом`якшують або скасовують відповідальність особи. […]Принцип неприпустимості зворотної дії в часі нормативних актів знайшов своє закріплення в міжнародно-правових актах, зокрема і в Конвенції про захист прав і основоположних свобод людини (стаття 7)».

Таким чином, батьки не тільки не мали сплачувати гроші як мінімум жовтень-листопад навчального 2018/2019 року, а міська рада мала би ще й повернути всі кошти батькам, оскільки рішення виконкому протиправне вцілому. А це дев’ять місяців навчального процесу, починаючи з жовтня 2018-го по червень 2019-го.

Зверніть увагу на код ЄДРПОУ

Знову ж таки проста арифметика: 9 місяців по 250 грн за кожну дитину. 200 дітей, 2,25 тис. грн. за навчальний рік. Тожблизько 450 тис. грн.  міська рада повинна би повернути батькам учнів. І це лише тому, що виконком, який очолює міський голова Тернополя Сергій Надал, зробив грубу юридичну помилку. Заднім числом зобов’язали платити гроші.

Звичайно, ніяких коштів батькам не поверталося.

Варто звернути увагу, суд вирішив справу по суті 14 листопада минулого року. Повний текст судового рішення складений аж через півтора місяця 24 грудня. Відповідно, від цієї дати відраховується тридцятиденний період на апеляцію. В Єдиному державному реєстрі судових рішень наразі не оприлюднено судової ухвали про прийняття апеляційних скарг по адміністративній справі№ 500/1210/19.

– Ми будемо подавати апеляцію і поновлювати строки, бо суд не зобов’язав міську раду повертати кошти, – каже Надія Прийдун.

Також про те, що буде апеляція, повідомила Марія Гудима:

– Відбувалися суди. Так, я знаю. Знаю також, що міська рада подає апеляцію. І допоки немає кінцевого рішення суду, ми ніяких дій не будемо вчиняти. 

Мало віриться в апеляцію, оскільки сам виконавчий комітет Тернопільської міської ради анулював своє рішення №988 від 12.12.2018р. Що ж їм оскаржувати в апеляції, коли й так самі скасували?

Як зазначила директор школи-ліцею №21, перед початком кожного навчального року приймається нове рішення виконкому. Так і цього разу. 22 серпня 2019-го виконком міської ради скасував старе, а прийняв нове під №791. І це в період, коли в адміністративному суді уже тривало оскарження. Розгляд справи розпочався в червні 2019-го.

Втім, у міській раді також могли й зрозуміти юридичну помилку, якою батьків зобов’язували платити за навчання «заднім числом». Це згодом врахує суд, але без відомостей, що рішення скасоване чотири місяці до того.

Роздвоєння ліцею-школи ім. Герети

У процесі злиття двох шкіл Тернопільська міська рада утворила дві юридичних особи з дуже схожими назвами, за однією і тією ж адресою, але різними кодами ЄДРПОУ. І керівний склад теж різний. Але по Статуту обоє правонаступники загальноосвітньої школи №21 та мистецької школи ім. Герети, яка функціонувала по вул. Медовій.

1. ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЛІЦЕЙ №21-СПЕЦІАЛІЗОВАНОЇ МИСТЕЦЬКОЇ ШКОЛИ ІМЕНІ ІГОРЯ ГЕРЕТИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ.
Код ЄДРПОУ 42288568.
Дата реєстрації: 06.07.2018.
В. о. директора школи – Яворська Олена Миколаївна.
 Сесія Тернопільської міської ради схвалила Статут цьоголіцею-школи №21  15 червня 2018-го.

 

2. ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЛІЦЕЙ №21-СПЕЦІАЛІЗОВАНА МИСТЕЦЬКА ШКОЛА ІМЕНІ ІГОРЯ ГЕРЕТИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ.
Код ЄДРПОУ: 42445905.
Дата реєстрації : 06.09.2018
Директор школи – Гудима Марія Ігорівна.
Сесія Тернопільської міської ради схвалила Статут цього ліцею-школи №21  8-го серпня 2018-го.

 

Для чого створювати дві юридичні особи? Два правонаступники? Два директори? Депутати міської ради з різницею у два місяці голосували за два статути. Хоч би хтось з них звернув увагу на те, що ситуацію заводять в юридичний тупик. Якій конкретно школі перераховується декілька мільйонів гривень з обласного бюджету? На рахунок якої школи батьки платять гроші?

До речі, сам рахунок для батьківської плати зараз не ідентифікується. На сайті школи просять не перераховувати до 01.02.2020 року за мистецький компонент. Мовляв, номер рахунку доводиться до європейських стандартів.

Зрештою, навіть у вищезгаданому судовому процесі третьою особою на стороні відповідача-виконкому ТМР суд спершу вказав код ЄДРПОУ «першого ліцею-школи №21», а в остаточному рішенні третя особа – код ЄДРПОУ «другий ліцей-школа №21».

– Звичайно, я бачила це. Але з цього приводу я нічого не можу сказати. Я керівник тої установи, в якій зараз працюю. Хто цю установу створював, не можу нічого сказати. Не хочу в ці питання вникати. Хто її створював, нехай ці питання вирішує, – каже Марія Гудима.

Безперечно, директор не зобов’язана цікавитись чи коментувати стан справ по іншій школі. Вона зобов’язана дотримуватись рішень вищестоящого органу.Зокрема, і рішень виконкому щодо батьківської плати, хоча по суті є їх співавтором.

Тим не менше, більшу відповідальність та більше обов’язків, контролю у даній галузі є в начальника Управління освіти та науки ТМР Ольги Похиляк. Вона є автором усіх проектів сесійних рішень по статутах, як і рішень виконкому по батьківській платі.

Ольга Похиляк

Журналіст «Політерно» звертався до пані Похиляк з проханням прокоментувати ситуацію з судом, батьківською платою, подвоєнням ліцею-школи. 

– Я нічого коментувати не буду. У мене є юрист. Він веде всі ці справи, він більше компетентний. Зверніться до нього, – відповіла Ольга Похиляк, давши усне доручення своїй співробітниці відвести журналіста в кабінет юриста Андрія Вівчара.

Втім, його колега по сусідньому столу в кабінеті повідомив, що пан Вівчар перебуває в судах.

Залишили контактний телефон. Два робочих дні ніхто з Управління освіти і науки не зателефонував.

Звернулися також до заступника міського голови Тернополя Леоніда Бицюри, який за посадовими обов’язками відповідальний в галузі освіти ТМР. Він теж відмовив в коментарях, мотивуючи свою відмову браком часу. А також, що не на всі запитання може дати точні відповіді. Натомість, запропонував написати інформаційний запит. 

Тож, як тільки надійдуть відповіді від Тернопільської міської ради, Тернопільської обласної ради і, можливо, зателефонує юрист з управління, їхня позиція буде опублікована.

І варто додати, що рішення виконкому підписує міський голова Сергій Надал. Також він, як головуючий, пропонував на сесіях розглянути питання про затвердження статутів. Невже не бачив роздвоєння ліцею-школи?

І чи повертатиме міська рада батькам півмільйона гривень за рішенням суду? Питання залишається відкритим, хоча відповідь цілком передбачувана.

Назарій Наджога

Читайте також: Син судді. Що спільного між нападом на Турського і накладенням арешту на будівлю в центрі Тернополя?

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE