Politerno > Тернопільщина > “Навіть влада Януковича не знищила школу мистецтв імені Ґерети”, – Ярина Ґерета про рішення міськради

“Навіть влада Януковича не знищила школу мистецтв імені Ґерети”, – Ярина Ґерета про рішення міськради

  • 20 Квітня, 2018
  • 3509 Переглядів
  • 0

Фото “Терен”

20 квітня на черговій сесії Тернопільської міської ради прийняли рішення про реорганізацію Тернопільської обласної експериментальної школи мистецтв імені Ігоря Герети шляхом об’єднання з ЗОШ №21.

Таким чином міськрада створила Тернопільський ліцей №21-спеціалізованої мистецької школи імені Ігоря Ґерети.

«За» проголосували 28 міських обранців, хоча передували цьому і пікет під стінами мерії, і виступи представників колись обласної школи мистецтв

Захищати заклад від подібних експерименів до зали міської ради прийшли численні представники трудового колективу школи. Вони разом з батьками вимагали відкласти рішення до повного вивчення ситуації.

Зокрема, зі зверненням до депутатів виступила голова батьківського комітету школи. Вона переконувала, що ухвалення рішення необхідно відкласти, оскільки в правоохоронних органах вже є чимало скарг і варто зачекати рішення судів.

Спробу захистити заклад зробила і викладач та донька засновника унікального навчального закладу Ярина Ґерета.

“Якщо глянути на школу, то відразу виникає запитання: як вона буде функціонувати в тому руслі, як нам пропонують? – розповідає жінка. – Спеціалізований заклад освіти це – не комплексна школа. У нас – інтегрований розклад, тобто предмети мистецького циклу йдуть відразу із предметами загально-освітнього циклу. А як бути із індивідуальними уроками музики? Там дуже багато нюансів…”.

Як відомо, питання реорганізації школи мистецтв вже спричиняла чимало протестних акцій у Тернополі.

“Щойно фракція БПП разом із іншими депутатами міської ради знищила дві школи! – написала Ярина Ґерета після сесії на своїй сторінці у Facebook. – Більшого цинізму, ніж зараз відбувається у Тернополі, ще не було. Навіть влада Януковича не знищила Тернопільську обласну експериментальну комплексну школу мистецтв імені Ігоря Ґерети. Зате її знищила теперішня демократична влада, яка потопталася по Конституції України, і не тільки…”.

Як переконував заступник міського голови Леонід Бицюра, у Тернополі вже реорганізували 26 навчальних закладів і жодних незручностей ані вчителі, ані учні і їхні викладачі не відчули. Так само безболісним, на його думку, буде процес зі створенням ліцею.

“Тернопільська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №21 розрахована на 923 учнів, Зараз там навчається близько 500 учнів. У Тернопільській обласній експериментальній школі мистецтв ім. І. Ґерети навчається 350 учнів. Тобто місця вистачить для всіх. Ми вже прийняли рішення про ремонт і переобладнання 11-ти приміщень для потреб нових учнів. За кошти міського бюджету у них буде проведено капітальний ремонт системи опалення”, – зазначив чиновник.

Леонід Бицюра також нагадав про близькість цього навчального закладу до Центру дозвілля і молодіжних ініціатив ім. О. Довженка. А там, мовляв, і сцена є, і додаткові приміщення для занять. Це, на його думку, є додатковим плюсом.

“Примусового переведення дітей зі звичайного класу до мистецького не буде! – наголосив він. – Кажу це для батьків, діти яких навчаються у школі №21. Також збережеться наступність навчання, зокрема діти школи №21 навчатимуться і надалі за Типовими навчальними планами МОНУ, а класи школи мистецтв – за планами, які визначені для даного типу закладу”.

Очільник Тернополя також  був щедрий на обіцянки. Він запевнив, що після реорганізації будуть збережені робочі місця педагогам школи мистецтв та мережа класів закладів освіти, зокрема будуть функціонувати звичайні класи ТЗОШ №21 та спеціалізовані мистецькі – школи мистецтв. Також збережеться наступність навчання, зокрема діти ТЗОШ №21 навчатимуться і надалі за типовими навчальними планами МОНУ, класи школи мистецтв – за планами, які визначені для даного типу закладу.

Пояснювати тонкощі навчального процесу депутатам взялася заступник начальника-начальник відділу дошкільної, середньої і позашкільної освіти міського управління освіти і науки Ірина Сум, адже проблем придостатньо.

Та рішення, судячи зі всього було погоджено заздалегідь. Після його прийняття працюватиме робоча група із розробки Програми розвитку новоствореного закладу. До її складу запросять і педагогів, і представників батьківських рад обох закладів. За розрахунком міської влади це мало б заспокоїти батьків та педколектив.

Втім, активісти захисту школи мистецтв запевнили, що розслаблятись владі не варта. Вони вже підготували скарги до прокуратури, а також судові позови.

Як повідомлялось, батьки та педколектив Тернопільської ЗОШ №21 виступили проти об’єднання зі школою мистецтв ім. І.Герети.

Раніше перший заступник голови Тернопільської обласної ради Василь Деревляний інформував громаду міста, що прийняте Тернопільською облрадою рішення про реорганізацію школи мистецтв є сфальшованим.

Також головний “батьківщинець” області заявляв, що оригінал зазначеного рішення Тернопільської обласної ради щодо скандальної реорганізації школи мистецтв ім. І.Герети голова обласної ради Віктор Овчарук заховав від батьків та першого заступника.

Згодом він повідомив, що при прийнятті Тернопільською обласною радою рішення про реорганізацію школи мистецтв ім. І. Герети не враховано ряд норм чинного законодавства України – п. 30 ч. 1 статті 26, статті 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні, Законів України «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності», «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців».

Читайте по темі: Майбутнє школи мистецтв ім. І. Герети, або хто отримає дивіденди від “реорганізації”

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE